Praktische tips

Hier leest u hoe u een snijplank kunt ontsmetten

#image_title
487views




Foto: iStock/Gulliver

Wat we ook koken, hoe groot onze keuken ook is en welk keukengerei we ook gebruiken, we gebruiken allemaal huishoudelijke artikelen voor snijden. Het is logisch dat er veel aandacht wordt besteed aan hygiëne, vooral als het om rauw voedsel gaat. Weet jij hoe je een houten snijplank goed kunt ontsmetten? Let goed op en probeer geen van deze veelgemaakte fouten te maken.

Kijk beter:

Was de snijplank niet in de vaatwasser

Hout is een organisch materiaal dat de neiging heeft vloeistoffen op te nemen, bovendien onderhevig is aan vervorming en bacteriekolonies kan binnenlaten. Daarom wordt het op geen enkele manier aanbevolen om houten snijplanken in de vaatwasser te wassen, een gewoonte die helaas bij velen voorkomt. Het ergste is echter dat het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Heet water en zeep verpesten uiteindelijk de snijplank, wat kan leiden tot een korte levensduur.

Zet in op natuurlijke ontsmettingsmiddelen, niet op vero

Voor een grondige reiniging zonder bijwerkingen is het beter om snijplanken met de hand te wassen met natuurlijke ontsmettingsmiddelen in plaats van zeep te gebruiken. Een paar voorbeelden van een reiniger die zonder angst gebruikt kan worden op hout. Om te beginnen is citroensap een uitstekende keuze, maar ook andere stoffen die veel in ieder huis worden gebruikt, zoals waterstofperoxide, azijn en bicarbonaat. Gebruik het gewoon in kleine hoeveelheden, wrijf het bord goed in en dat is alles – u bent klaar om het opnieuw te gebruiken.

Dieptereinigingstruc

Voor een grondige reiniging strooit u wat zeezout op de snijplank, wrijft u deze in met citroen en laat u dit 5 minuten intrekken; Tenslotte, om vervorming te voorkomen, bestrijkt u de snijplank met minerale olie: laat deze een nacht weken en laat hem daarna goed drogen. Zo heb je altijd een snijplank klaar voor jouw recepten, in optimale omstandigheden, klaar voor gebruik en vooral zonder bacteriën en schadelijke organismen aan de oppervlakte.