Praktische tips

Is het veilig om rauw koekjesdeeg te eten?

#image_title
467views

Het is een universele waarheid dat er maar één ding kan wedijveren met een versgebakken koekje: het koekjesdeeg. De meesten van ons kunnen niet stoppen zonder een hapje of twee voordat de oven klaar is. Maar kun je rauw koekjesdeeg eten?

Kijk beter:

Een van de grootste problemen met rauw koekjesdeeg is rauw. De buitenkant van rauwe eieren kan besmet zijn met salmonella, en het wassen ervan verkleint het risico niet. Sterker nog, het kan het risico vergroten door de beschermende laag rond het ei te verwijderen, waardoor bacteriën via de poriën van de schaal het ei kunnen binnendringen. Salmonella kan koorts, diarree, buikkrampen en hoofdpijn veroorzaken die vier tot zeven dagen kan aanhouden.

Meel kan ook besmet zijn met bacteriën – meestal E. coli. Terwijl tarwe op de velden groeit, kan het in contact komen met ziekteverwekkers. Wanneer het wordt geconsumeerd, kan de E. coli-infectie diarree, maagkrampen en misselijkheid omvatten en kan deze tot een week duren.

Je hoeft geen grote hoeveelheden rauwe bloem te eten om ziek te worden. Volgens een studie gepubliceerd in The New York England Journal of Medicine zijn bacteriën niet gelijkmatig verdeeld in een zak meel, dus zelfs het nemen van een kleine hoeveelheid kan een risico vormen. Gelukkig is het gemakkelijk om jezelf tegen ziekten te beschermen: was je handen, maak je keukengerei schoon en bak je koekjes om bacteriën te doden.