Praktische tips

Olijfolie of olijfolie: wat is het verschil?

#image_title
473views

, ook wel “vloeibaar goud” genoemd, is wereldwijd een steeds gewilder product. De prijs is bijna het dubbele van die van gewone zonnebloemolie, dus het is goed om precies te weten waar je voor betaalt. Dus wat is het verschil tussen olijfolie en olijfolie?

Zoals u weet is olijfolie een olie die wordt gewonnen uit de vruchten van olijfbomen, maar elke fles kan qua prijs, kwaliteit en kleur verschillen vanwege de soorten olijven die ervoor worden gebruikt.

Kijk beter:

Geraffineerde olijfolie heeft vrijwel geen geur, smaak of kleur van olijven en mist ook de karakteristieke bitterheid. Hoewel deze olijfolie dezelfde hoeveelheid hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten bevat als extra vierge olijfolie, missen ze de belangrijke antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die in andere soorten voorkomen.

Extra vierge olijfolie wordt beschouwd als ongeraffineerde olie van de hoogste kwaliteit, omdat deze niet met chemicaliën is behandeld en de samenstelling ook niet is gewijzigd door hittebehandeling. Wat het onderscheidt is de lage zuurgraad en de afwezigheid van sensorische defecten. Er zijn zeer specifieke normen waaraan olijfolie moet voldoen om ‘extra vierge’ genoemd te mogen worden.

Olijfolie, vaak bestempeld als “olijfolie” of “pure olijfolie”, is meestal een mengsel van olijfolie van eerste persing en geraffineerde olijfolie, waarbij gebruik wordt gemaakt van warmtebehandeling of chemicaliën. Olijfolie is over het algemeen van mindere kwaliteit, heeft een neutrale smaak en is geschikt om in te bakken.