Praktische tips

Wat te koken voor de vakantie: een echte kerstgans

#image_title
465views

Vogel op de kersttafel wordt na de traditionele kutya beschouwd als het hoofdgerecht. Kip is niet feestelijk, eend is erg vet, maar er zit bijna niets in.

Turkije is te Amerikaans, dus er blijft gans over. Laten we eens kijken hoe we deze nobele vogel kunnen koken.

Vereist:

  • gans – 1 stuk;
  • appelsap – 3 glazen;
  • pruimen – 5 stuks;
  • gedroogde abrikozen – 5 stuks;
  • appels – 4 stuks;
  • azijn (appel) – 100 ml;
  • honing (natuurlijk) – 2 theelepels;
  • komijn – 2 theelepels;
  • suiker (bruin) – 100 g;
  • peper – 5 erwten;
  • kruidnagel – 5 stuks;
  • laurierblad – 3 stuks;
  • zout naar smaak.

Hoe koken

1. Was het karkas van de vogel, snijd de vleugels en staart af en bereid de marinade.

2. Meng hiervoor appelsap, azijn, voeg kruidnagel en kruiden toe volgens de lijst. Breng de marinade aan de kook en voeg, als deze is afgekoeld, 3 kopjes koud gekookt water toe.

Gans
Foto: © Belnovosti

3. Doe het karkas in een kom en giet de voorbereide marinade erover. Het beste kunt u de gans 12 tot 24 uur in de koelkast marineren. Draai het karkas regelmatig zodat het gelijkmatig doordrenkt is.

4. Begin met vullen als de vogel klaar is. Om dit te doen, hak de pruimen en gedroogde abrikozen fijn, hak de appels met klokhuis fijn, meng het fruit, vul de gans ermee en naai het karkas vast.

5. Meng komijn met zout, pureer in een vijzel en voeg peper toe. Vet het karkas in met plantaardige olie, wrijf het in met een mengsel van kruiden en wikkel de vogel in folie.

6. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de gans 2,5 uur, laat dan het vet uitlekken, voeg er honing aan toe, roer en borstel de vogel.

7. Verlaag de temperatuur tot 180 graden, zet de gans nog 30 minuten in de oven.

Gedurende deze tijd moet je de gans een paar keer invetten met een mengsel van vet en honing.

Eerder vertelden we je hoe je aardappelen met basilicum bakt.