Alle artikelen

9 voedingsmiddelen kunnen gewrichtsproblemen verergeren

#image_title
474views

► Allergiserende producten

Voedingsmiddelen die histamine bevatten, kunnen de ontstekingsreactie in de gewrichten versterken. Histamine is een bemiddelaar van onmiddellijke allergische reacties. Dit is de oorzaak van anafylactische shock, urticaria en andere uitingen van bijwerkingen. De belangrijkste bron van histamine is vis die heel lang bewaard is gebleven. De stof wordt in dit geval als een toxine beschouwd en wordt gevormd in ingeblikt voedsel. Het verschijnen ervan in grote hoeveelheden wordt veroorzaakt door overtredingen in de technologie van verwerking en opslag van het product. De norm voor histamine is maximaal 100 mg/kg. Als er veel van in de vis zit, krijgt het een scherpe smaak.

Waar komt de histamine in vis vandaan?

Vis bevat aminozuren, waaronder histidine. Wanneer het de decarboxyleringsreactie ondergaat die nodig is om de smaak en het aroma van voedsel te verbeteren, wordt histamine gevormd. Het proces vindt plaats met de deelname van bacteriën bij temperaturen boven 15°C. Hoe langer de vis wordt bewaard, hoe meer schadelijke stoffen zich ophopen.

De grootste hoeveelheden histamine zitten in gezouten, gerookte vis en ingeblikt voedsel. Tegelijkertijd is het bestand tegen hitte, dus ook als je de vis bakt of kookt, blijft hij intact en onbeschadigd.

Naast vis zijn er nog andere voedingsmiddelen die een hoog histaminegehalte bevatten. Het is dus goed om te weten welke je moet vermijden, vooral als je een intolerantie hebt.

► Gefermenteerde voedingsmiddelen: kazen, zuurkool, gefermenteerde melkproducten, soja, bier. Tijdens het fermentatieproces wordt histamine gevormd.

► Gerookte producten: worstjes, spek, gerookte visproducten. Bij het roken wordt histamine gevormd.

► Citrusvruchten: sinaasappels, mandarijnen, citroenen – bevatten flavonoïden, die een verhoogde reactie op de stof kunnen veroorzaken.

► Tomaten: bevatten grote hoeveelheden aminozuren die de vorming van histamine bevorderen.

► Noten: vooral pistachenoten en pinda’s bevatten veel allergenen.

► Chocolade: het is een bron van flavonoïden en stimuleert de aanmaak van histamine.

► Rode wijn: bevat de verbinding tyramine, die de reactie op histamine versterkt.

► Aardbeien en frambozen: Ze bevatten veel flavonoïden, die een toename van de symptomen van intolerantie voor allergenen veroorzaken.

3 magische kruiden beschermen tegen osteoporose en tal van gewrichts- en botproblemen

Voeding voor gezonde gewrichten

De microben die in onze darmen leven zijn meestal goed, maar er zijn ook slechte. Als deze laatste te veel zijn, neemt de doorlaatbaarheid van de darmwand toe. Bacteriële antigenen komen in het bloed terecht. Het immuunsysteem ziet ze en valt ze aan. Constante immuunstimulatie veroorzaakt chronische ontstekingen in het lichaam. Dit is niet alleen slecht voor de gewrichten, maar ook voor het hart, maar ook voor alle andere organen, omdat deze zwakke maar zeer langdurige ontsteking het proces van afzetting van cholesterolplaques op de wanden van bloedvaten versnelt.

Wat kunt u doen om uw darmmicroflora in balans te brengen?

Om uw microflora in goede conditie te houden, moet u goed eten. Het wordt aanbevolen dat het voedsel:

• verschillend;

• meer plantaardig dan dierlijk;

• met veel vezels – koolhydraten die niet worden afgebroken in het spijsverteringskanaal (groenten, fruit, paddenstoelen, ongeraffineerde granen, algen).

Tegelijkertijd moet u minder snoep en geraffineerd koolhydraatvoedsel eten. Dergelijk voedsel veroorzaakt de groei van microben die de darmwand beschadigen. Om het te herstellen, gebruiken artsen medicijnen die mucosale regeneratieprocessen veroorzaken.