Alle artikelen

De vrucht van liefde, vruchtbaarheid en geluk – Reguleert suiker en cholesterol

#image_title
376views

In de Griekse keuken worden kweeperen aangetroffen in zoete en hartige gerechten. Van het fruit worden lepelsnoepjes, likeuren, compotes en jam gemaakt. In feite betekende de term “marmelade” oorspronkelijk kweeperenjam en kwam van het Portugese woord marmelo, wat “kweepeer” betekent.

*Geschreven door Dimitra Xenaki, Dr. van structurele voedselchemie

De kweepeer was al sinds de oudheid bekend. De kweeperen symboliseerden liefde en geluk, dus werden ze aangeboden bij huwelijksceremonies. Mogelijk zijn het de ‘gouden appels’ van Homerus. De eersten die hun waarde erkenden en ze cultiveerden, waren de oude Kretenzers. De wetenschappelijke naam “cydonia” kwam ook uit het gebied van de eerste gewassen, d.w.z. uit de oude stad Kydonia (het huidige Chania). De Grieken geloofden dat kweepeer slechte invloeden verdreef en dat was ook zo symbool van liefde en vruchtbaarheid. De Romeinen gebruikten de etherische olie om parfums te maken.

De kweepeer is de vrucht van Cydonia oblonga oftewel de langwerpige kweepeer. Hij behoort tot de familie Rosaceae – tot de onderfamilie Maloideae, waartoe ook de appel en de peer behoren – en tot het geslacht Cydonia. Het komt uit Iran. DE het kweeperenseizoen is herfst, wanneer de dunne groene schil van de vrucht geel wordt en het vruchtvlees zeer aromatisch, droog en stevig wordt. Kweepeer wordt niet rauw gegeten.

De voordelen van kweepeer

Rijk aan pectine
Pectine, een soort vezel die de eigenschap heeft een gel te vormen door water vast te houden. Pectine heeft veel gezondheidsvoordelen, vooral in bijdrage aan het verlagen van het cholesterol- en bloedsuikerniveau. Het heeft ook het vermogen om de maaglediging te vertragen en zo de verzadiging te bevorderen. De mogelijke preventie van bepaalde soorten kanker, met name darmkanker, wordt onderzocht. Ten slotte heeft het het vermogen om een ​​natuurlijke barrière te vormen die de darmcellen beschermt tegen microbiële besmetting.

Rijk aan antioxidanten
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat verschillende delen van de vrucht antioxiderende componenten bevatten, die vrije zuurstofradicalen binden en het lichaam kunnen helpen beschermen tegen verschillende ziekten.
Ze worden beschouwd als vruchten met tonische, samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat het extract uit de schors en het vruchtvlees van kweeperen bevat polyfenolen, die zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen hebben. De belangrijkste fenolverbindingen van kweeperen zijn caffeoylquininezuur, procyanidine-B2, oligomere procyanidinen, polymere procyanidinen, enz.

• Bron van kalium
Kalium dient om de pH van het bloed in evenwicht te brengen en stimuleert de productie van zoutzuur in de maag, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd. Bovendien vergemakkelijkt het de samentrekking van spieren, inclusief het hart, en neemt het deel aan de overdracht van zenuwimpulsen.

• Bron van koper
Als onderdeel van veel enzymen is koper essentieel voor de vorming van hemoglobine en collageen in het lichaam. Verschillende koperhoudende enzymen dragen ook bij aan de verdediging van het lichaam tegen vrije radicalen.

Bron van vitamine C
Kweepeer is een bron van de antioxidant vitamine C, maar omdat het gekookt wordt gegeten, wordt het grootste deel van de vitamine door hitte vernietigd.

Gemiddelde voedingsanalyse van 100 g rauwe kweeperen
Voedingswaarde
Energie 57 kcal (238 kJ)
Eiwitten 0,4 g
Koolhydraten 15,3 g
Voedingsvezels 1,9 g
Suikers 12,53 g
Totaal vet 0,10 g
Water 83,8 g
Vitaminen Niacine (Vit. B3) 0,2 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Foliumzuur (Vit B9) 8μg
Vitamine C 15,0 mg
Vitamine K 4,5 μg

Elektrolyten
Natrium 1 mg
Kalium 119 mg

Metalen
Calcium 8 mg
Koper 0,130 mg
IJzer 0,7 mg
Magnesium 8 mg
Fosfor 17 mg
Bron: USDA-voedingsdatabank

Koop en bespaar
Let bij het kopen op een vlezige, stevige vrucht met een lichtgele schil. Als het nog niet volledig rijp is, laat het dan op kamertemperatuur rijpen. Dan kun je het in de koelkast zetten en een paar weken bewaren.

In de Griekse keuken worden kweeperen zowel in zoete als hartige gerechten aangetroffen. Van het fruit worden lepelsnoepjes, gelei, kweepeerpasta, kweepeerwijn, likeur, compote en jam gemaakt. Ja, De term “marmelade” betekende oorspronkelijk kweeperenjam en kwam van het Portugese woord marmelo, wat “kweepeer” betekent. Bij het koken vinden we het in verschillende gerechten. Het wordt gesneden als een aardappel, zonder zaadjes maar niet geschild en gekookt met rundvlees, lamsvlees, kip en zelfs vis.

Voorzichtigheid! Kweepeerzaden zijn giftig en mogen niet worden gegeten. Rauw fruit kan keelirritatie en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken (Medische disclaimer).

Dimitra Xenaki, dr. van structurele voedselchemie

Lees ook

De afrodiserende vrucht die het sperma en het hart versterkt

Het cholesterolverlagende, immuunversterkende wintersuperfood