Alle artikelen

Dit zijn de 2 vitamines die rokers moeten nemen

#image_title
377views

Het is bekend dat de rook in sigaretten bestaat uit een mengsel van kankerverwekkende stoffen en giftige chemicaliën, die de levensverwachting verkorten en onze gezondheid in gevaar brengen.

Wat velen echter niet weten, is dat roken leidt tot de verhoogde productie van vrije radicalen, die op hun beurt schade aan de cellen veroorzaken en de reserves aan noodzakelijke vitamines en sporenelementen in het lichaam verminderen. Op de lange termijn kunnen deze aandoeningen leiden tot kanker en verschillende chronische ziekten.

Natuurlijk is de beste manier om met dit probleem om te gaan het stoppen met roken (of zelfs verminderen), maar zo’n verandering is nooit gemakkelijk.

Dus voor degenen die nog niet klaar zijn om te stoppen met roken, raden deskundigen aan om zoveel mogelijk een gezonde levensstijl te volgen, en vooral een uitgebalanceerd dieet, dat hun lichaam zal voorzien van alles wat het nodig heeft. Het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is zelfs nog belangrijker voor mensen wier lichaam kwetsbaar is voor roken.

Tegelijkertijd zijn er volgens “Very Well Health” velen die een dieet aanbevelen dat rijk is aan antioxiderende vitamines, die vrije radicalen en de schade die ze veroorzaken verminderen.

Wat zijn vrije radicalen?

De productie van vrije radicalen is een normaal onderdeel van het energieproductieproces, maar wanneer het lichaam met bepaalde omstandigheden wordt geconfronteerd, kan het aantal vrije radicalen tot buitensporige niveaus toenemen.

In dit geval kunnen overtollige vrije radicalen het gevolg zijn oxidatieve stresswat schade aan ons DNA en celstructuren veroorzaakt.

Uit een groot overzicht van onderzoeksrapporten blijkt dat chronische oxidatieve stress de kans op chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld diabetes type 2) en auto-immuunziekten vergroot. Tegelijkertijd zijn veel wetenschappers van mening dat chronische oxidatieve stress het verouderingsproces versnelt.

Roken wordt beschouwd als een van de belangrijkste factoren die op de lange termijn de buitensporige toename van vrije radicalen kunnen veroorzaken, maar het is niet de enige. Andere factoren die verband houden met een verhoogde productie van vrije radicalen zijn:

  • Spanning
  • Blootstelling aan verontreinigde atmosfeer
  • Ziekte
  • Letsel/brandwond
  • Blootstelling aan zonnestraling

Essentiële vitamines voor rokers

Natuurlijk kan het innemen van vitamines niet alle schade die door roken wordt veroorzaakt ongedaan maken, maar een compleet dieet kan de effecten helpen beperken en enkele voordelen voor het lichaam opleveren.

Twee ‘kampioenen’ op het gebied van antioxidanten, die ontstekingen, oxidatieve stress en gifstoffen bestrijden en de gezondheid van het immuunsysteem bevorderen, zijn vitamine E en C.

Vitamine C

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine en kan als zodanig niet in het lichaam worden opgeslagen. Dit betekent dat wij dagelijks de benodigde hoeveelheden binnen moeten krijgen.

Daarom wordt door deskundigen aanbevolen dat rokers meer vitamine C consumeren, ongeveer 35 mg per dag.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C:

  • Citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen, enz.)
  • Watermeloen
  • Aardbeien en andere bessen (bosbessen, veenbessen, enz.)
  • Tomaten
  • Broccoli
  • Aardappelen
  • Vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine, die wordt opgeslagen in de lever- en vetopslagplaatsen van het lichaam. Dit betekent dat we deze specifieke vitamine niet elke dag via onze voeding binnen hoeven te krijgen, maar het is wel goed om onze ‘voorraden’ vol te houden.

Vitamine E wordt beschouwd als een van de krachtigste antioxidanten die er bestaan ​​en is een van de ‘frontlinies’ in de strijd tegen longschade veroorzaakt door roken en luchtvervuiling. Onderzoek toont aan dat het beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, terwijl het de schade veroorzaakt door vrije radicalen als gevolg van veroudering vermindert.

Voor mensen ouder dan 15 jaar wordt aanbevolen om dagelijks 15 mg vitamine E te consumeren. Studies tot nu toe hebben aangetoond dat de vitamine E-behoefte van rokers groter lijkt te zijn dan die van de algemene bevolking. Supplementatie zonder medisch toezicht wordt echter niet aanbevolen, omdat inname van meer dan 400 IE per dag het risico op bepaalde hart- en vaatziekten verhoogt.

Het wordt daarom aanbevolen, op basis van de gegevens waarover we momenteel beschikken, om de juiste hoeveelheden via de voeding te consumeren, terwijl het vooral goed is voor rokers om ervoor te zorgen dat ze geen tekort hebben aan deze specifieke vitamine.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E:

  • Noten (hazelnoten, pistachenoten, amandelen)
  • Groene bladgroenten (bijv. spinazie)
  • Broccoli
  • Zaden (bijvoorbeeld: zonnebloempitten)

ieidiseis.gr