Alle artikelen

Een opgeblazen gevoel: een gastro-enteroloog onthult vier dingen die dit veroorzaken

#image_title
468views

Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben. Van de schuldige druppel tot antibiotica: de in Londen gevestigde gastro-enteroloog dr. Ahmed Albusoda onthult alles wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Gebruik een rietje

De redenering is eenvoudig. Door met het rietje te zuigen zuig je ook lucht aan die in de maag terecht komt en verhoogt de luchtproductie daarin.

De last is nog groter als je frisdrank met een rietje drinkt.

U gebruikt een antibioticum

Het nemen van antibiotica verstoort het microbiële evenwicht van de darmen, wat resulteert in een toename van de populatie ‘slechte’ microben ten koste van de nuttige microben.

Het gevolg van deze onbalans is het veroorzaken van spijsverteringsstoornissen zoals een opgeblazen gevoel.

De oplossing is om probiotica samen met het antibioticum in te nemen, niet alleen in de vorm van supplementen uit de apotheek, maar ook uit onze voeding door b.v. gefermenteerde producten zoals kefir en zuurkool.

Dr. Ahmed Albusoda herinnert zich ook de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan prebiotica, zoals bananen en asperges.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, broccoli, kool en spruitjes bevatten suikers die tot een opgeblazen gevoel kunnen leiden.

Raffinose is bijvoorbeeld een trisacharide die voorkomt in voedingsmiddelen zoals kool, broccoli en spruitjes en die onverteerd blijft totdat deze door maagbacteriën wordt gefermenteerd, waardoor gasvorming en een opgeblazen gevoel ontstaan.

Deze voedingsmiddelen bevatten ook zwavelverbindingen, evenals onverteerbare vezels die winderigheid kunnen veroorzaken.

Te veel zout

Een zeer zout dieet kan leiden tot vochtretentie en zwelling.

De oplossing voor het probleem van vochtretentie is een verhoogde consumptie van water en van fruit en groenten die kalium bevatten, zoals bananen.

ygeiamou.gr