Alle artikelen

Gebakken varkensvlees met kastanje-, sinaasappel- en wijnsaus

#image_title
456views

Een gerecht met varkensvlees dat de show steelt aan de feesttafel.

van Georgië Kofina

Klaar in 2:25′

Materialen

1½ kg varkenspootrol, in net

500g kastanjes, geroosterd en gepeld*

2 middelgrote uien, in dikke plakjes gesneden

2-3 teentjes knoflook, in dikke plakjes gesneden

1 sinaasappel, gewassen, in 5-6 plakjes gesneden (met schil)

2/3 kopje rode wijn

1/3 kopje olijfolie + 1/3 voor de romp

2 kopjes water of vleesbouillon

2 takjes rozemarijn gescheiden in plukjes

1 theelepel. van korianderzaad

maïzena voor de saus

een paar takjes rozemarijn ter garnering

Zout peper

Tips

Zo bereid je de geroosterde kastanjes Verwarm de oven voor op 180°C. Kerf de kastanjes kruislings in aan de boven- en onderkant en bak ze 10-15 minuten of tot de schil opengaat. Doe ze in een kom en bedek ze gedurende 10 minuten met huishoudfolie om ze zacht te maken en te pellen. Schat dat de schoongemaakte kastanjes de helft van het gewicht van het origineel wegen.

Procedure

Verwarm de oven voor op 180oC. Bestrooi de poot met zout en peper. Graveren met intervallen van 4 cm. het been met de punt van het mes en plaats de plakjes knoflook in de gleuven.

Verhit de olie in een diepe pan of pan waar de hele poot in past en als deze heet is, schroeit u de rol aan alle kanten bruin. Haal de rol uit de pan en laat iets afkoelen. Neem de bosjes rozemarijn en rijg deze over de rol onder het gaas.

Doe de sinaasappelschijfjes en de uien in een middelgrote pan en leg de rol erop. Strooi de kastanjes en koriander eromheen. Voeg het water of de bouillon toe aan de pan, giet de wijn over het varkensrolletje en vervolgens de andere 1/3 kop olie. Bedek de romp.

Bak het voedsel 1 uur en 30 minuten in de oven en draai de rol halverwege het bakken van de andere kant. Haal het voedsel er vervolgens uit, verhoog de oventemperatuur naar 200°C en bak nog eens 20-30 minuten tot het bruin is. Haal het varkensvlees uit de pan en laat het een beetje afkoelen. Haal de sinaasappel uit de pan en houd de rest van de pan warm.

Verwijder de bouillon die nog in de pan zit, zeef en meet. Het zou ongeveer 2 kopjes moeten zijn. Als het minder is, voeg dan de helft toe met rode wijn (de rest gaat bij de maïzena). Breng het op laag vuur aan de kook. Los twee eetlepels maïzena op in een half kopje koud water en voeg dit toe aan de saus, onder voortdurend roeren tot het dikker wordt.

Haal het net van de rol en snijd het in dunne plakjes. Je legt ze op een groot bord zodat ze elkaar raken (in de vorm van een dominosteen). Leg de uien en kastanjes rond het vlees en giet er een beetje saus over. Serveer de overgebleven saus in een schoteltje. Garneer het bord met een paar takjes verse rozemarijn. Begeleid de maaltijd met rijst- of griesmeelpilaf en een gemengde groene salade.

olijfmagazine.gr