Alle artikelen

Haver: voordelen en risico’s van de consumptie ervan

#image_title
471views

Haver kan uw voedingsprofiel aanzienlijk verbeteren en uw risico op bepaalde chronische aandoeningen verminderen. Het kan ook het schadelijke cholesterolgehalte verlagen en uw eetlust beteugelen, maar u weet misschien niet hoeveel of hoe vaak u haver moet eten om van de voordelen te profiteren.

De beste manier is om te genieten van een portie gekookte haver van één kopje (of een halve kop rauwe haver), zegt voedingsdeskundige Julie Upton, MS, RD, CSSD.

Een portie van één kopje bevat vier gram vezels, evenals nuttige doses thiamine, fosfor en magnesium. Haver is van nature natriumvrij en bevat weinig totaal en verzadigd vet, en bevat ook bioactieve stoffen, waarvan er verschillende krachtige antioxidanten zijn. Een portie gewone haver bevat ongeveer 160 calorieën, met ongeveer 3,5 gram totaal vet, minder dan een gram verzadigd vet en 6 gram eiwit.

Een portie levert bovendien ongeveer 28 gram koolhydraten, waarvan er slechts 1 gram natuurlijke suiker is. Als je echter van suikerhoudende instanthavermout houdt, bevat het vaak toegevoegde suikers.

Elke dag genieten van een portie ongezoete haver in plaats van een zoete bagel of donut is een geweldige manier om de vezels in je dieet te verhogen, een portie volle granen aan je ochtend toe te voegen en je dag te beginnen met een energierijk ontbijt, volgens de USDA.

Haver: gezondheidsvoordelen en risico’s van de consumptie ervan

Haver behoort tot de granen en staat wetenschappelijk bekend als Avena sativa. Haver wordt voornamelijk verbouwd in Noord-Amerika en Europa. Het is een zeer goede bron van vezels, vooral bèta-glucaan, en bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

Haver is de enige bron van een speciale groep antioxidanten, avenanthramides genaamd, waarvan wordt aangenomen dat ze aanzienlijke beschermende effecten hebben tegen hartziekten.

Vanwege de gunstige effecten op de gezondheid, zoals het verlagen van glucose en cholesterol, heeft haver speciale wetenschappelijke belangstelling gekregen.

Haver, zegt Upton, wordt meestal tot vlokken geperst en kan zo worden gegeten, in gebak, brood, muesli en een verscheidenheid aan andere producten. Haverzemelen (voornamelijk bestaande uit de vezelrijke buitenste schil van het graan) worden vaak afzonderlijk geconsumeerd in verschillende recepten, in muesli of in gebak.

Studies hebben herhaaldelijk bevestigd dat haver, als vlokken of als zemelen, het cholesterolgehalte kan verlagen, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Haver kan ook de hoge bloeddruk verlagen en het risico op obesitas en diabetes type 2 verminderen.

Haver en obesitas

Het gevoel van verzadiging speelt een belangrijke rol in de energiebalans. Het weerhoudt ons er praktisch van om te eten en voorkomt dat we weer eten totdat de honger terugkeert. Naast het verhogen van de verzadiging, bevat haver weinig calorieën en veel vezels en andere voedingsstoffen, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een effectief dieet voor gewichtsverlies en het behouden van een optimaal gezondheidsniveau.

Het geven van haver aan pasgeborenen voordat ze de leeftijd van zes maanden bereiken, is in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van astma bij kinderen.

Bij ouderen kan het eten van vezels uit haverzemelen de levenskwaliteit verbeteren en de behoefte aan laxeermiddelen verminderen.

Ongewenste acties

Haver wordt meestal goed verdragen, zonder negatieve effecten bij gezonde personen.

Avenin-gevoelige personen kunnen nadelige symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met die van glutenintolerantie en moeten haver uit hun dieet uitsluiten.

Haver kan besmet zijn met andere granen, zoals tarwe, gerst en rogge, waardoor ze ongeschikt zijn voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of allergieën voor andere granen. Het is belangrijk voor mensen die allergisch of intolerant zijn voor tarwe of andere soorten granen om alleen haver te kopen die als besmettingsvrij is gecertificeerd, zegt Upton.

gezondheidsverhalen.gr