Alle artikelen

Het vergeten superfood dat je op tafel moet zetten tijdens de feestdagen – De 10 gezondheidsvoordelen

#image_title
469views

Tijdens Kerstmis en Nieuwjaar kunnen we aan de familietafels behoorlijk veel snoep en grote hoeveelheden voedsel eten. Het goede nieuws is dat er veel groenten op de feesttafel staan, van broccoli en wortelen tot kool.

Daarom zou het goed zijn om zoveel mogelijk groenten te consumeren. Eén van de groenten die we vaak vergeten en tot de categorie superfoods behoort, is de rode biet.

“Bieten bevatten een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen. Enkele belangrijke voedingsstoffen in bieten zijn vitamine C, ijzer, kalium, mangaan en vezels. “Groenten zoals bieten bevatten ook weinig calorieën, wat belangrijk kan zijn voor mensen die hun gewicht willen beheersen”, vertelde voedingsdeskundige Lena Bakovic aan het tijdschrift Newsweek.

Omdat ze veel vezels bevatten, zorgen bieten ervoor dat het lichaam zich langer vol voelt, waardoor tussendoortjes worden voorkomen.

De 10 gezondheidsvoordelen van bieten

  • Het is rijk aan antioxidanten
  • Het kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben
  • Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Het kan het energieniveau ondersteunen
  • Het kan de spijsvertering verbeteren
  • Het kan de darm beschermen
  • Het kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen
  • Het kan vrouwen in de menopauze helpen
  • Het kan de symptomen van het fenomeen van Raynaud verlichten
  • Het is rijk aan antioxidanten

Rode bieten worden beschouwd als een van de tien krachtigste antioxidantgroenten. Dit betekent dat ze het lichaam helpen de schadelijke effecten van een proces dat oxidatie wordt genoemd, te bestrijden. Volgens onderzoek hebben de plantaardige stoffen die verantwoordelijk zijn voor hun paars-paarse kleur, anthocyanen, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Het kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

Er wordt ook gedacht dat betacyanine, het krachtige plantenpigment dat bieten hun rijke kleur geeft, de groei van bepaalde vormen van kanker, waaronder blaaskanker, helpt onderdrukken. Bieten bevatten andere verbindingen die het risico op kanker kunnen verminderen, zoals ijzertrichloride en kaempferol.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Sommige onderzoeken suggereren dat betalainen (de familie van natuurlijke kleurpigmenten waartoe betacyanine behoort) ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen.

Verlaagt de bloeddruk

Rode biet is rijk aan verbindingen die bijdragen aan de gezondheid van het hart. Studies hebben geconcludeerd dat het de bloedstroom helpt verbeteren en de bloedvaten ontspant, wat mogelijk de bloeddruk kan verlagen. Een lagere bloeddruk maakt het waarschijnlijker dat u hartziekten en beroertes vermijdt.

Het kan het energieniveau ondersteunen

Studies tonen aan dat wanneer atleten bietensap aan hun dieet toevoegen, ze hun uithoudingsvermogen en prestaties kunnen verbeteren. Bovendien helpen bieten het lichaam snel te herstellen na een intensieve training.

Het kan de spijsvertering verbeteren

Bieten zijn rijk aan vezels, die bijdragen aan het behoud van gezonde darmen. Bovendien dragen ze bij aan het verhogen van de productie van vetzuren met een korte keten door de nuttige bacteriën in de darm.

Het kan de darm beschermen

Bieten zijn een van de rijkste plantaardige bronnen van glutamine, een aminozuur dat essentieel is voor het behoud van de darmwand. Er wordt gedacht dat glutamine een rol kan spelen bij het beschermen van de binnenkant van de darmen tegen letsel en stress.

Het kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen

Elke verbetering van de bloedstroom zal ook de hersenen ten goede komen. Studies tonen aan dat het toevoegen van bieten aan het dieet, gecombineerd met lichaamsbeweging, de bloedtoevoer naar de frontale kwab van de hersenen kan verbeteren, een gebied dat betrokken is bij besluitvorming en geheugen.

Het kan vrouwen in de menopauze helpen

Na de menopauze nemen de bloeddruk en het risico op hartziekten toe. Veranderingen in het voedingspatroon en het toevoegen van meer groenten kunnen helpen een goede bloeddruk te behouden. Het drinken van bietensap vóór het sporten kan deze leeftijdsgroep ook helpen de mobiliteit te verbeteren en betere resultaten te behalen voor de stofwisseling en het hart.

Het kan de symptomen van het fenomeen van Raynaud verlichten

Het fenomeen van Raynaud verwijst naar een onaangename toestand waarbij het bloed in de vingers en tenen niet goed stroomt. Symptomen zijn onder meer pijn en gevoelloosheid. Een eerste onderzoek naar de effecten van bietensap toonde verbeteringen aan in de bloedtoevoer naar de vingers, een verlaging van de bloeddruk en ontstekingen. Hoewel deze bevindingen bemoedigend zijn, is er meer onderzoek nodig om dit positieve effect op het lichaam te bevestigen.

Nuttige toevoeging

Er wordt aangenomen dat bieten krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die kunnen helpen het risico op hartziekten te verminderen, de darmgezondheid te ondersteunen en de bloeddruk te verlagen.

Bovendien wordt deze voedingsrijke groente gebruikt om het atletische uithoudingsvermogen te verbeteren en het spierherstel na het sporten te ondersteunen. Dit alles maakt bieten tot een nuttige aanvulling op uw dieet.

FOXreport.gr