Alle artikelen

Kruiden voor een gezonde maag en lever

#image_title
479views

Welke geneeskrachtige planten genezen eigenlijk? Hoe ze toepassen? Hier zijn de uitleg van prof. Valery Melik-Guseinov, doctor in de biologische wetenschappen

In geval van gastritis met verminderde zuurgraad:

Wilde venkelzaad (komijn, wilde karwij). Recept voor het maken van een tinctuur: 2-3 theelepels zaden worden met een glas heet water gegoten, het mengsel blijft een tijdje staan. Neem 5-6 keer per dag 2-3 eetlepels (1 theelepel voor kinderen) vóór de maaltijd.

Rozemarijn. Het stimuleert de spijsvertering en verdrijft galsap, het wordt ingenomen bij dyspepsie en maag-darmstoornissen. Het is gecontra-indiceerd bij hypertensieve aandoeningen en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij maagzweren. Tinctuur: giet 2 theelepels gemalen rozemarijnblaadjes met een glas heet water; neem 3 keer per dag 50-60 ml.

In geval van gastritis met verhoogde zuurgraad:

Pompoen – het zachte gedeelte en de zaden. Het vlezige (zachte) deel van de pompoen verbetert de werking van het maag-darmkanaal, verhoogt de diurese en een aantal auteurs zijn van mening dat het zachte deel van de pompoen helpt bij braken bij zwangere vrouwen. Recepten: 1. Het vlezige deel van de pompoen wordt geconsumeerd bij gastritis met verhoogde zuurgraad, ontsteking van de dikke darm, constipatie, maagzweren en twaalfvingerige darm.

2. Bij de behandeling van wormen wordt het volgende aanbevolen: 300 g schoongemaakte pompoenpitten worden in een bakje geplet en vervolgens gemengd met 100 g honing of jam. Het wordt gedurende een uur in kleine porties op een lege maag ingenomen. Voor kinderen is de dosis kleiner.

Poolse braam. Bereid sap en bladeren voor in juni-augustus, wortel – in de late herfst. Een aftreksel van de bladeren wordt gebruikt voor gastritis, diarree, dysenterie, een afkooksel van de wortels wordt gebruikt voor leverziekten en colitis. Recepten: 1. Giet een eetlepel gemalen bramenblaadjes met een glas heet water, neem 3-4 keer per dag een half glas, 20-30 minuten voor de maaltijd. 2. Meng 2 theelepels wilde bramenbladeren en 1 theelepel goudsbloembloemen. Vul met een glas heet water, laat het iets afkoelen en neem 2 keer per dag een half glas, 30 minuten voor de maaltijd.

Bij gastritis met verminderde zuurgraad wordt het gevoeld:

onaangename smaak in de mond;

weinig trek;

ochtendmisselijkheid;

oprispingen en gerommel in de maag;

afwisselend diarree en obstipatie.

Bij gastritis met verhoogde zuurgraad wordt het gevoeld:

periodieke maagpijn;

zwaarte onder de lepel na het eten;

zuren;

boeren met een zure smaak;

vaak last van verstopping.

Prof. Valery Melik-Guseinov

Voor maag- en darmzweren:

Rode wort. Het wordt gebruikt voor maag- en darmzweren, pancreatitis, lever- en galwegenziekten. Tinctuur: Doe 1 theelepel gedroogd kruid in 2 kopjes water en kook gedurende 10 minuten, en zoet het dan naar smaak. Neem een ​​half glas, 30 minuten vóór de maaltijd.

Moeras lucht. Het verbetert de eetlust en de spijsvertering, het wordt veel gebruikt voor de behandeling en preventie van gastro-intestinale ziekten, maar ook voor hepatitis, maar het is gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen en wordt zeer voorzichtig gebruikt in geval van lage bloeddruk en verhoogde zuurgraad van de maag. Tinctuur: 1 eetlepel van de plant wordt met 2 kopjes heet water gegoten, het blijft heel kort staan, en de tinctuur wordt in 3-4 porties gedronken, een half uur voordat je het in warme vorm eet.

Bij ziekten van de lever en galblaas:

Artisjok. Helpt bij misselijkheid, zwaar gevoel, winderigheid en pijn veroorzaakt door leverfalen. Preparaten van deze plant zijn gecontra-indiceerd bij vernauwing van de galwegen en galsteenziekte. Bij langdurige inname is diarree mogelijk. Tinctuur: 1-2 eetlepels bloeiwijzen worden met 1-2 kopjes heet water gegoten. Het wordt 3 keer per dag een half uur voor het eten in een warme vorm ingenomen. Voor ontsteking van de galblaas: meng 2 delen bloeiwijzen van gele sabelmarter, 2 delen sint-janskruid, 2 delen moeraswortelwortels. Giet ’s avonds 2 eetlepels van het mengsel met twee glazen water, laat het een nacht staan ​​en laat het mengsel’ s morgens 5-7 minuten koken. 1 kopje wordt op een lege maag ingenomen en de resterende hoeveelheid wordt gedurende de dag in 4 doses gedronken, een uur na het eten.

Gele glimlach. Het heeft een uitgesproken genezend effect bij ziekten van de lever, galblaas en galwegen. Het wordt ook ingenomen bij ziekten van de alvleesklier. Preparaten uit de plant worden voorgeschreven voor colitis en atonische constipatie. Tinctuur: 100 g gemalen plantmateriaal van bloeiwijzen en bladeren wordt gemengd met 100 ml alcohol van 70 procent. Het mengsel wordt 20 dagen bewaard, gefilterd en 3 keer per dag 0,1 ml ingenomen.

Radijzen. Radijzen en hun sap worden gebruikt voor cholecystitis en levercirrose. Om de eetlust te verbeteren, wordt vers radijssap, gemengd met bier of wijn in gelijke delen, aanbevolen – één kopje elk voor de maaltijd.

Voor constipatie:

Poolse povetitsa (kleinbloemige paraplu) heeft een laxerend en antitoxisch effect en wordt gebruikt voor gastritis en enterocolitis. Een aantal specialisten herinneren eraan dat de plant giftig is, vooral in verse vorm, dus als je hem inneemt, moet hij onder strikt medisch toezicht staan. Recept: vermaal gelijke hoeveelheden rabarberwortels en fenegriekzaden, neem 4 g per keer.

Bosbes. De bladeren en scheuten van deze plant hebben een milde laxerende werking, ook de vruchten hebben een laxerende werking en helpen tegen wormen. Recepten: 1. Giet 2 eetlepels bladeren van de plant met 300 ml heet water. Neem 1-2 eetlepels, 4-6 keer per dag. 2. Giet 1-2 eetlepels gedroogd fruit met 250 ml heet water, laat het mengsel 8 uur staan ​​in een thermoskan. Zeef en neem elke 2 uur 1 eetlepel.

Cassia. Giet 1 eetlepel van de bladeren van de plant met een glas water en kook op laag vuur gedurende 15 minuten. Daarna moet de infusie minimaal 45 minuten blijven staan. Zeef en neem 1-2 eetlepels, 3-4 keer per dag, of een half kopje ’s avonds. Het laxerende effect treedt op na 6 tot 10 uur inname.

Dieet voor constipatie.

Voeg volkorenbrood toe aan uw menu. Besteed bij groenten en fruit speciale aandacht aan kool, tomaten, komkommers, wortelen, bieten, spinazie, courgette, peulvruchten, citrusvruchten, vijgen, dadels, noten, appels, pruimen, meloenen, perziken, pompoen. De peristaltiek van de darmen wordt verbeterd met yoghurt, maar ook met plantaardige oliën. Drink meer vloeistoffen – tot 2-3 liter per dag. Geef cacao, rijst, witbrood, chocolade, zwarte koffie, sterke thee, bosbessen en veenbessen op.

Voor diarree:

Herderstas. Preparaten van deze plant worden aanbevolen bij diarree, galsteenziekte en niersteenziekte. Maar ze zijn gecontra-indiceerd bij tromboflebitis en zwangerschap. Tinctuur: giet 3 eetlepels gemalen kruid met 2 kopjes heet water. Dit is de dagelijkse dosis, neem 3-4 keer per dag een half glas.

Tsaarice (wit duizendblad). Afkooksels en infusies van de plant behandelen diarree en dyspepsie. Recepten: 1. Tinctuur: 30-50 g gemalen plantaardig materiaal wordt met 1 liter heet water gegoten. Het afkooksel – 50-80 g grondstof wordt met 1 liter heet water gegoten. Neem 3 keer per dag een half kopje.

2. Hardnekkige diarree wordt behandeld met een heet aftreksel van rode wijn met behulp van de volgende planten: duizendblad, wilde alsem en medicinale rouge – in gelijke delen van 30 g van elke plant per 1 liter wijn. Een half kopje van het hete afkooksel wordt op een lege maag ingenomen en de resterende hoeveelheid van het afkooksel wordt in 4 porties verdeeld en warm gedronken, elke portie, een uur na het eten.

Kleinbladige linde. Helpt bij diarree en galsteenkoliek. Tinctuur: giet 2-3 eetlepels plantmateriaal met 2 kopjes heet water. Lindeboomhoutskoolpoeder behandelt diarree en winderigheid: begin met een “messcherpe” dosis van ongeveer 0,1 g, en verhoog deze dagelijks. Dit poeder wordt ook aanbevolen bij winderigheid, oprispingen en dysenterie.

Yana BOYADJIEVA