Alle artikelen

Melk is nuttig in kleine hoeveelheden

#image_title
485views

Veel mensen nemen melk op in hun dieet, maar slechts weinigen voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Deskundigen dringen er bij ons op aan om deze aanbevelingen te heroverwegen en uit te leggen waarom melk misschien niet zo gezond is als we denken.

Het imago van koemelk heeft geleden, omdat haver-, amandel-, kokos- en sojamelk worden geprezen als milieuvriendelijke alternatieven. Maar voor veel mensen van alle leeftijden blijft koemelk de voorkeur genieten boven ontbijtgranen als schuimige aanvulling op koffie, meldt medicalnewstoday.com.

In de Verenigde Staten bevelen deskundigen aan dat mensen van 9 jaar en ouder tussen 2015 en 2020 elk 3 kopjes zuivelproducten met laag of hoog vetgehalte (1%) zouden moeten consumeren. Volgens richtlijnen opgesteld door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Resources en het Amerikaanse ministerie van Landbouw omvat dit verse melk, yoghurt, kaas en verrijkte sojamelk.

Toch is de gemiddelde hoeveelheid zuivelproducten die volwassenen consumeren ongeveer 1,6 kopjes per dag, veel minder dan de aanbevolen hoeveelheden. Betekent dit dat de zuivelconsumptie moet worden verhoogd?

Deskundigen die in de New England Journal of Medicine schrijven, denken van niet. In plaats daarvan twijfelen ze aan de kwaliteit van het bewijsmateriaal dat deze aanbevelingen ondersteunt en suggereren ze alternatieve bronnen om ons te voorzien van de voedingsstoffen die we nodig hebben voor onze gezondheid.

De kracht van het bewijs is ‘beperkt’

Het melkdebat is eigenlijk niet nieuw. In 2014 schreef Connie Weaver, emeritus hoogleraar en voormalig hoofd van de afdeling Voeding aan de Western Lafayette University, een artikel in het American Journal of Clinical Nutrition waarin hij het gebrek aan goed bewijs voor de voordelen van zuivelproducten benadrukte.

In haar artikel, dat gedeeltelijk werd gefinancierd door het Danone Institute International, ging Weaver in op de historische redenen voor het belang van melk voor ons dieet.

“Zuivelvoedsel speelt een centrale rol in de meeste aanbevelingen voor voedingsrichtlijnen. Ze bieden een pakket essentiële voedingsstoffen en bioactieve ingrediënten voor de gezondheid die moeilijk te verkrijgen zijn in diëten zonder of met een beperkt gebruik van zuivelproducten”, schreef Weaver.

Sinds de eerste publicatie in 1917 staat melk in elke Amerikaanse Dietary Guidelines Guide. Elke vijf jaar werkt het Amerikaanse Adviescomité de voedingsrichtlijnen bij en beoordeelt het beschikbare bewijsmateriaal.

Weaver heeft onderzoek gedaan dat benadrukt hoe het volgen van een zuivelvrij dieet in de context van het westerse dieet in Amerikaanse stijl ervoor zorgt dat adolescenten van 9 tot 18 jaar moeite hebben om aan de aanbevolen calciuminname te voldoen.

Om aan de dagelijkse inname van de benodigde voedingsstoffen te voldoen, dragen melk en kaas 46,3% bij aan de benodigde hoeveelheid calcium, 11,6% aan kalium en 7,9% aan magnesium in het Amerikaanse dieet.

Melk veroorzaakt geen cellulitis

Maar als het om de gezondheid in het algemeen gaat, schrijft de onderzoeker dat “de kracht van het bewijsmateriaal over de zuivelconsumptie en gezondheid beperkt wordt door het gebrek aan voldoende onderbouwde gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.”

De menselijke gezondheid en het milieu

Snel vooruit naar 2020, en een nieuw artikel in New England Magazine versterkt dit argument. Dr. Walter Willett en Dr. David Ludwig, die functies bekleden aan de Harvard T.H. Change” en de Harvard Medical School in Boston bespreken de gezondheidsvoordelen van melk.

Ze hebben ook vragen gesteld over het mogelijke risico dat overmatige consumptie met zich meebrengt. Zowel Dr. Willett, hoogleraar epidemiologie en voeding, als Dr. Ludwig, endocrinoloog, hebben geen relevante belangenverstrengeling of sponsoring door de industrie verklaard voor hun artikel.

In een interview met Dr. Willett over waarom hij geïnteresseerd is in het bestuderen van de relatie tussen melkconsumptie en gezondheid, zegt hij: “Dit is een belangrijk onderwerp omdat melk een van de weinige voedingsmiddelen is die een speciaal onderdeel is van de Amerikaanse voedingsrichtlijnen en veel andere landen. De aanbevolen hoeveelheid in de VS (3 kopjes per dag of gelijkwaardige hoeveelheden kaas of andere zuivelproducten) zal een groot deel van uw totale dieet uitmaken”.

Dr. Willett voegt er echter aan toe dat onderzoeken van de afgelopen decennia de noodzaak van een dergelijke hoge melkinname om fracturen te voorkomen niet overtuigend hebben ondersteund. Er zijn dus enige zorgen over schade geuit.

“We dachten daarom dat het nuttig zou zijn om het bewijsmateriaal over de risico’s en voordelen van melkconsumptie te herzien”, zegt dr. Willett. – “Bovendien heeft melk een zware voetafdruk op het milieu, vooral wat betreft de productie van broeikasgassen.

Als iedereen drie kopjes per dag zou consumeren, zou het heel moeilijk worden om de opwarming van de aarde te vermijden. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het nemen van beslissingen over de melkproductie en -consumptie”, voegt hij eraan toe.

De onderzoeken hebben ‘ernstige’ implicaties

In hun artikel benadrukken de professoren de bijdragen die melk kan leveren aan de vele aspecten van onze gezondheid. Botgezondheid is voor veel mensen waarschijnlijk het meest bekend. Melk is een gemakkelijke bron van calcium en andere mineralen en is belangrijk voor het behoud van een goede botfunctie. Toch zijn de onderzoeken die dagelijkse aanbevelingen doen voor de hoeveelheid melk die we moeten consumeren klein.

“De basis voor de Amerikaanse aanbevelingen voor melkconsumptie is afkomstig van onderzoeken waarbij de balans van de calciuminname bij slechts 155 volwassenen werd geëvalueerd. Voor hen is de berekende calciuminname die nodig is om het evenwicht te behouden 741 milligram per dag”, schreven de professoren in hun artikel.

– “Behalve de kleine omvang hebben deze evenwichtsonderzoeken nog andere ernstige beperkingen, waaronder de korte duur (2 tot 3 weken) en de hoge gebruikelijke calciuminname.”

Er is geen bewijs dat de melkconsumptie om het risico op heupfracturen te verminderen, wordt ondersteund. Integendeel, zij wijzen erop dat landen met een hoge inname van melk en calcium de meeste heupfracturen hebben.

Vijgen met melk zijn een super hoestmiddel

Ze citeren een onderzoek uit 2014 in Pediatrics van Dr. Willett waarin werd gekeken naar het risico van mannen op een heupfractuur in relatie tot de hoeveelheid melk die ze dronken tijdens hun tienerjaren. Uit de resultaten bleek dat een hogere melkconsumptie leidde tot een verhoogd risico op heupfracturen op latere leeftijd.

Hoe snel en hoe groot we zijn geworden zijn andere voorbeelden. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen deze indicatoren en de melkconsumptie. Toch dringen de professoren aan op voorzichtigheid bij het trekken van conclusies op dit punt. “De gevolgen voor de gezondheid van versnelde groei en grotere lengte bij volwassenen zijn complex”, schreven ze. – “Lange lengte wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten, maar met een hoger risico op kanker, heupfracturen en longembolie.”

Moeten we melk drinken of niet?

Dr. Willett is van mening dat mensen moeten overwegen om melk in hun dieet te vermijden en legt uit: “In ons onderzoek hebben we geconcludeerd dat melk geen essentieel onderdeel is van een gezond dieet, maar dat de consumptie van bescheiden hoeveelheden verenigbaar is met een goede gezondheid.

Daarom stelden we een mogelijk bereik voor een gezonde zuivelconsumptie voor van nul tot ongeveer 2 porties per dag voor volwassenen. Ik denk dat flexibiliteit goed is, omdat verschillende mensen om vele redenen verschillende voorkeuren hebben.

Dit verschilt eigenlijk niet veel van het werkelijke verbruik, dat ongeveer 1,6 porties per dag bedraagt. Drie glazen per dag, zoals eerder aanbevolen, is een radicale verandering die niet nodig is”, vervolgde hij.

Boris ALEXANDROV