Alle artikelen

Ontdek waarom je nooit meer verlopen melk mag weggooien

#image_title
483views

Er is niets erger dan naar de koelkast gaan om de melk te halen en zodra je hem opent en klaar bent om het aan je koffie of ontbijtgranen toe te voegen, krijg je de onaangename geur die erop wijst dat het betreffende pak niet meer geldig is.

Je hebt dan niet alleen geen melk meer, maar je moet het ook weggooien. Al deze voedingsmiddelen worden helaas verspild als ze niet op tijd worden geconsumeerd. En het is een schande.

Stop! Het is niet nodig om het weg te gooien. Nu de financiële crisis op onze knieën ligt, zorgen de meesten van ons ervoor dat onze kleding en ons voedsel zo lang mogelijk meegaan. Voedselverspilling is tegenwoordig een groot probleem, dat schadelijk is voor het milieu en de mens.

Vanaf nu gooi je je verlopen melk niet meer door de gootsteen. Maak je in plaats daarvan klaar om manieren te vinden om het ergens anders te benutten.

Bekijk enkele slimme manieren om van bedorven melk iets nuttigs te maken.

Eerst moet je weten met wat voor soort melk je te maken hebt.

Als u gepasteuriseerde melk gebruikt, wat de meest voorkomende melk in supermarkten is, moet u eerst zien in welke staat deze verkeert.

Als het ‘kapot’ is en je kunt stukjes zien, of als het van kleur is veranderd, is het helaas te laat en kun je het nergens gebruiken.

Als je rauwe, ongepasteuriseerde melk gebruikt, kun je deze zelfs veel langer gebruiken. Rauwe melk kan vrijwel overal worden gebruikt.

Gebruik #1: Bij het bakken.

Zure melk is ideaal om te bakken.

De andere ingrediënten en het braadproces maskeren de slechte smaak, zodat je melk niet verloren gaat.

Er zijn veel recepten waarin zure melk wordt gebruikt, en je laat het verloren gaan?

Probeer het op brood, cake, pannenkoeken en alles wat je maar kunt bedenken.

Gebruik #2: Maak uw diner een beetje romiger.

Net als bij bakken zal koken met zure melk eventuele vreemde smaken verhullen, en is het ideaal in soepen en ovenschotels.

Als je het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in een soep of een stoofpot, voeg dan wat zure melk toe en geef je eten een rijkere smaak.

Giet het er langzaam bij, zodat de zure smaak van de melk niet te sterk wordt.

Gebruik #3: Breek vleesvezels af.

Het melkzuur in melk maakt het vlees malser. Bedruip uw vlees vóór het koken in zure melk.

Je kunt ook zure melk in marinades gebruiken, zoals je karnemelk gebruikt.

Als je geen fan bent van vlees, kun je ook zure melk gebruiken om gedroogde granen zacht te maken.

Gebruik #4: Kaas maken.

Zure melk is ideaal voor het maken van heerlijke zelfgemaakte kaas, zoals onze grootmoeders die vroeger maakten.

Gebruik #5: Bevochtig je gezicht.

Het melkzuur in melk is ook goed voor je huid, waardoor deze gladder en egaler wordt.

Verdun het met een beetje water en breng het aan op je gezicht, terwijl je het zachtjes wrijft om het in je huid te absorberen.

Spoel je gezicht af met veel water, zodat je de rest van de dag niet meer naar zure melk ruikt!

Gebruik #6: Hydrateer je lichaam.

Zure melk helpt niet alleen de huid van je gezicht!

Voeg een kopje of twee toe aan je badkuip en geniet ervan.

Als je de geur niet kunt verdragen, voeg dan een paar druppels van je favoriete etherische olie toe.

Gebruik #7: Versterk je planten.

Jij houdt misschien niet van zure melk, maar je planten wel!

Verdun wat zure melk met water en geef je potten of bloembedden water om je planten calcium te geven.

Calcium is een stimulerende stof voor planten en is vooral goed voor de tomaat.

Gebruik #8: Maak een salade.

Zure melk is alles wat je nodig hebt voor een salade.

Maak met diverse dressings door kruiden naar keuze toe te voegen.

Maar onthoud: je maakt dit met rauwe, ongepasteuriseerde melk. Als de gepasteuriseerde melk een ongelijkmatige textuur krijgt, moet u deze weggooien.

Gebruik #9: voer uw huisdieren.

Zure melk is een geweldige toevoeging aan dierenvoeding, en uw huisdieren vinden de smaak niet erg als het met iets anders wordt gemengd

Meng wat zure melk door het voer van uw hond of kat om uw huisdier wat extra calcium en eiwit te geven.

Wilt u uw melk niet consumeren? Bevries het!

Heeft u een grote hoeveelheid gekocht, of gaat u langere tijd van huis, maar staat er nog een volle doos in de koelkast, zet deze dan in de vriezer.

Wanneer u klaar bent om het te gebruiken, zet u het terug in de koelkast om het een nacht te laten ontdooien, en het zal net zo vers zijn als toen u het kocht!

Heeft u ooit eerder verlopen melk gebruikt?