Een uitbundig recept met osombouko, dat je ook aan feestelijke, familiale tafels kunt serveren.
Porties: 4-6
Materialen
Voor de lul
4 porties osobuko
30 ml extra vergine olijfolie
2 uien, gehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
2 wortels, gehakt
3 kruidnagels
4-5 pimentkorrels
1 kaneelstokje
¼ theelepel. zoete wilde komijnzaadjes
1 laurierblad
2 sinaasappelschillen
200 ml rode wijn van goede kwaliteit
150 ml tomatensap
150 ml zelfgemaakte of gekoelde vleesbouillon
Zout peper
Voor de rijst
7-8 stukjes Kozani-dooier
¼ theelepel. zoete kurkuma
1 theelepel. eetlepels extra vergine olijfolie
1 ui, gehakt
100g gedroogd fruit (abrikozen, dadels, enz.)
1 theelepel. van pijnboompittensoep
2 theelepel. eetlepels cashewnoten, gebroken
2 theelepel. zwarte bessensoep
¼ theelepel. zoete kaneel
300g rijst voor pilaf, gekookt
100g olie kaas
1 theelepel. eetlepels boter
Zout peper
Procedure
Bak het vlees in een pan op hoog vuur in olijfolie tot het aan alle kanten kleur krijgt. Voeg de ui, knoflook en wortels toe en roer met een spatel gedurende 1 minuut.
Voeg de kruiden en de sinaasappelschillen toe en blus af met de wijn. Laat de alcohol verdampen en voeg het tomatensap, de bouillon en zout en peper toe.
Dek af met een deksel en laat 2,5 tot 3 uur op laag vuur sudderen tot de saus dikker wordt. Controleer regelmatig de vloeistof.
Voor de rijst: Week de plekken van Kozani’s dooier en de kurkuma in 150 ml heet water. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui, het gedroogde fruit, de pijnboompitten, de cashewnoten en de rozijnen, onder voortdurend roeren tot de ui goudbruin kleurt. Voeg de kruiden, het aromatische water, de gekookte rijst, het zout en ten slotte de boter en de geraspte kaas toe.
Serveer onmiddellijk op borden met de osombouko.
olijfmagazine.gr