Alle artikelen

Smyrna souzoukas met olijven en aardappelpuree

#image_title
469views

Lambros Vakiaros bereidt het klassieke recept voor Smyrna souzoukakia met olijven en garneer deze met fluweelzachte aardappelpuree.

Materialen

Voor de suzuka’s

750g gehakt

40-55 g olijfolie

4-5 grote sneetjes oud brood

240g rode wijn

8g zout

4g komijn

4-5 teentjes knoflook, fijngehakt

peper

Voor de tomatensaus

40g olijfolie

180g gehakte ui

1 kopje ontpitte groene olijven, gehakt

250g tomatenconcache

500g tomatensap (of geraspte tomaat)

15g tomatenpuree

Zout peper

Voor de aardappelpuree

1½ kilo aardappelen

5g zout

180g bevroren boter

60g melk

Procedure

Bereid eerst de saus: Verhit een grote pan op een middelmatige tot hoge temperatuur, voeg de olijfolie en de ui toe en bak 2-3 minuten. Voeg de olijven en het vruchtvlees toe, meng 2-3 keer en voeg de rest van de ingrediënten toe.

Wanneer de saus aan de kook komt, zet je het vuur laag en laat je het 30 minuten sudderen. Pas de smaak aan met peper en zout en voeg eventueel ½ tl toe. zoete suiker of 1 theelepel. zoete honing om de zuurgraad aan te passen.

Voor de Suzuki: Verwarm de oven voor op 180°C in de lucht. In een kleine pan, die je op hoge temperatuur hebt verwarmd, bak je de knoflook 1 minuut in de olijfolie. Dit proces is optioneel en heeft tot doel de olijfolie op smaak te brengen om de smaak te verbeteren.

Week tegelijkertijd het brood in de rode wijn in een kleine kom of diep bord. Doe de rest van de ingrediënten in een grote kom, knijp het brood uit en doe het samen met 3 el. in de kom. van soepwijn. Voeg als laatste de knoflook toe met de olijfolie uit de pan en kneed heel goed, totdat de ingrediënten homogeen zijn.

Vorm suzukaki in een ovale vorm, ongeveer zo groot als een grote soeplepel. Leg de suzukaki op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 20-25 minuten. Haal de suzukaki uit de oven en doe ze in de pot met de salade. Laat 15-20 minuten koken met het deksel half afgedekt.

Voor de puree: Doe de aardappelen, die je hebt schoongemaakt, gewassen en in 4 gesneden, in een grote pan van het vuur, samen met 1 theelepel. zoet zout. Vul de pot met water en zet hem op het vuur op middelmatige tot hoge temperatuur. Kook de aardappelen gedurende 25-30 minuten of tot een mes er gemakkelijk doorheen prikt.

Doe de hete aardappelen in een kom en pureer ze met een aardappelstamper. Voeg vervolgens de bevroren boter in ongeveer 4-5 porties toe en meng met een lepel om te homogeniseren. Voeg langzaam de melk toe, totdat de puree een fluwelige textuur heeft. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de suzukaki, gegarneerd met de puree en voldoende saus.

olijfmagazine.gr