Alle artikelen

Waarom is het belangrijk om linzen in ons menu op te nemen?

#image_title
477views

Linzen zijn een van de meest favoriete gerechten van Bulgaren. Vandaag we zullen je vertellen over een peulvrucht die vezels, vitamine A, vitamine B3, vitamine B4, vitamine C bevat. Het is ook een bron van ijzer, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, selenium, fosfor en zink. Tegelijkertijd bevatten linzen weinig calorieën.

Het wordt gevonden in verschillende kleuren: bruin, zwart, rood, groen, geel. In sommige culturen werden linzen het ‘armemansvlees’ genoemd omdat ze goedkoper waren dan vlees, maar naar vlees smaakten. Linzen komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië.

De gegevens die we vandaag hebben geven aan dat het al ongeveer 9.500 tot 13.000 jaar geleden in het menselijke menu aanwezig was. Linzen werden in 2400 voor Christus gevonden in de graven van de oude Egyptenaren. Het was dus bekend bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Linzen worden over de hele wereld gebruikt en zijn vooral populair in de landen van het Midden-Oosten, de Balkan, Frankrijk en India. Franse linzen staan ​​bekend om hun delicate smaak. Het is gemakkelijker te bereiden dan bonen, omdat het niet geweekt hoeft te worden.

Hoe weten we dat het vlees bedorven is?

Eén portie linzen bevat tot 90% van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur van een persoon, dus de plant is nuttig voor consumptie door zwangere vrouwen. Pap uit de stoofpot stabiliseert de immuniteit, normaliseert het werk van het urogenitale systeem en de stofwisseling, versterkt het hart en de bloedvaten.

Pap heeft een gunstig effect op maag- en darmzweren, colitis. De consumptie van linzen vermindert het risico op het ontwikkelen van hartziekten. Na de warmtebehandeling blijven de meeste waardevolle stoffen in de bonencultuur onveranderd. Linzen bestrijden ontstekingen in het lichaam omdat ze rijk zijn aan polyfenolen.

Linzen bevatten antinutriënten die de opname van andere voedingsstoffen kunnen verstoren. De plant bevat ook lectines die niet door het menselijk lichaam worden opgenomen.

Ze binden zich aan andere voedingsstoffen, waardoor de opname ervan wordt verhinderd. Als lectines in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen ze de darmbarrière verstoren en de darmpermeabiliteit vergroten.

Linzen bevatten ook tannines, die zich aan eiwitten kunnen binden en de opname van bepaalde voedingsstoffen kunnen voorkomen. Het fytinezuur of de fytaten in linzen kunnen mineralen zoals ijzer, zink en calcium binden, waardoor de opname ervan wordt verminderd. Er is echter gemeld dat fytinezuur sterke antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

/Zdrave.to

Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur zult vinden!