Alle artikelen

Welke vitamines kunnen helpen bij ontstekingen?

#image_title
458views

Uit onderzoek door de jaren heen is gebleken dat bepaalde vitamines een ontstekingsremmende werking hebben. Ze kunnen worden verkregen in de vorm van supplementen en door voedsel te consumeren dat ze van nature bevat.

• Vitamine A

Uit onderzoek is gebleken dat vitamine A het immuunsysteem kan beschermen tegen overactief worden en ontstekingen veroorzaken. Bètacaroteen is een provitamine die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dankzij de antioxiderende eigenschappen beschermt het het lichaam tegen vrije radicalen.

Voedselbronnen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zijn onder meer wortels, paardenbloemgroen, boerenkool, spinazie en een grote verscheidenheid aan bladgroenten.

• B-vitamines

Mensen met een laag vitamine B6-gehalte hebben vaak een hoog gehalte aan C-reactief proteïne, een andere stof die verantwoordelijk is voor ontstekingen, vooral bij auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis.
Uit één onderzoek bleek dat zelfs lage doses foliumzuur, een vitamine B9 die dagelijks en gedurende korte perioden wordt ingenomen, ontstekingen kunnen verminderen.

Voedselbronnen

Om ontstekingen te verminderen en vitamine B6 te verhogen, probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan B-vitamines, waaronder kool, paprika, champignons, meloen, tonijn en gevogelte. Voedselbronnen van foliumzuur zijn erwten, donkere bladgroenten, asperges en lever.

Artsen hebben de vitamines op een rij gezet die we in de herfst moeten innemen

• Vitamine C

Vitamine C staat erom bekend het immuunsysteem gezond te houden en goed te laten functioneren. Bovendien toont onderzoek aan dat vitamine C ons kan redden van de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van ontstekingen.
Vitamine C kan, net als de B-vitamines, ook helpen het C-reactief eiwit te verlagen. Supplementen zijn nuttig, maar het is altijd het beste om te proberen vitamine C uit uw dieet te halen.

Voedselbronnen

Om meer vitamine C uit uw dieet te halen, eet u een verscheidenheid aan groenten en fruit, die ook boordevol antioxidanten zitten en de gezondheid kunnen verbeteren, waardoor mogelijk het risico op hartziekten en kanker wordt verminderd.

• Vitamine D

Volgens een rapport van Food & Nutrition Research heeft tot 41,6% van de mensen een tekort aan vitamine D. Studies hebben lange tijd een laag vitamine D-gehalte in verband gebracht met verschillende ontstekingsziekten. Bovendien zijn wetenschappers ervan overtuigd dat het normaliseren van de vitamine D-spiegels ontstekingen in het lichaam kan helpen verminderen.
Een ander rapport gepubliceerd in The Journal of Immunology geeft aan dat specifieke moleculaire en signaalgebeurtenissen verantwoordelijk zijn voor het vermogen van vitamine D om ontstekingen te remmen.
Vitamine D wordt op natuurlijke wijze door het lichaam aangemaakt na blootstelling aan de zon, maar niet iedereen kan op deze manier de benodigde hoeveelheden binnenkrijgen. Als uit uw tests blijkt dat uw vitamine D-spiegel laag is, moet u een specialist raadplegen om het tekort te verhelpen.

Voedselbronnen

De beste voedingsbronnen van vitamine D zijn vis, eierdooiers en voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D, inclusief melk.

De gevaarlijkste vitamines voor mensen ouder dan 40 jaar

• Vitamine E

Vitamine E is een andere antioxidantvitamine, wat betekent dat het ontstekingen kan verminderen. De resultaten van een meta-analyse gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition bevestigen dat vitamine E ontstekingsremmende eigenschappen heeft en dat suppletie gunstig kan zijn voor mensen met ontstekingsaandoeningen.

Voedselbronnen

Vitamine E komt van nature voor in noten en zaden, waaronder amandelen en zonnebloempitten. Veel groenten en fruit zijn ook rijk aan vitamine E, zoals avocado’s en spinazie.

• Vitamine K

Uit een rapport in het tijdschrift Metabolism blijkt dat vitamine K ontstekingsmarkers kan verminderen, de bloedstolling kan helpen en de gezondheid van de botten kan beschermen, en dat de meeste mensen er via hun voeding niet genoeg van binnenkrijgen.
Volwassen mannen moeten streven naar 120 microgram (mcg) vitamine K per dag, terwijl vrouwen moeten streven naar ongeveer 90 mcg. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn lager voor kinderen.

Voedselbronnen

Er zijn twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 wordt aangetroffen in bladgroenten, waaronder boerenkool, spinazie, broccoli en kool, terwijl K2 wordt aangetroffen in kip, lever en eieren.

Milena Vasileva