Alle artikelen

Welke voedingsmiddelen je ’s ochtends op een lege maag moet vermijden

#image_title
481views

Yoghurt, croissants, verse jus d’orange en een kopje koffie vormen het perfecte ontbijt, toch? Fout. Het is, zoals experts zeggen, het ergste wat je op een lege maag kunt eten.

Yoghurt, een vers sinaasappelsap, een croissant en een kopje koffie vormen voor de meeste mensen het ideale ontbijt. Deze voedingsmiddelen zijn immers ook opgenomen in de buffetten van goede hotels.

En toch zijn de bovenstaande opties volgens deskundigen waarschijnlijk het slechtste wat je ’s ochtends op een lege maag kunt consumeren, omdat ze op verschillende manieren ongemak kunnen veroorzaken.

Lees in detail welke voedingsmiddelen u ’s ochtends het beste kunt vermijden, welke problemen ze kunnen veroorzaken en wat hun ideale alternatieven zijn, zodat u vol, maar zonder ongemak opstaat van het ontbijt.

5 voedingsmiddelen die je beter niet op een lege maag eet

1. Gebak en gebak

Voedingsmiddelen die gist bevatten, irriteren het maagslijmvlies en kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien zijn bladerdeeg voedingsmiddelen met veel vet, die niet alleen veel calorieën toevoegen zonder veel voedingswaarde, maar ook de eigenschap hebben uitdroging in het lichaam te veroorzaken.

Wat te verkiezen in plaats van gebak: Als u voor het ontbijt een voedingsmiddel kiest met als hoofdbestanddeel meel of granen, geef er dan de voorkeur aan om roggemeel of tarwekiemen te gebruiken. Bovendien is havermout een uitstekende keuze voor het ontbijt, omdat het een beschermende laag rond de maagwand vormt en voorkomt dat het zoutzuur dat tijdens de spijsvertering wordt geproduceerd schade aan de maagwanden veroorzaakt. Bovendien is het rijk aan oplosbare vezels, die de eigenschap hebben het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Als je ten slotte brood wilt eten, kies dan voor volkoren tarwe, zonder gist.

2. Voedingsmiddelen met suiker

Het eten van te veel suiker in de ochtend zorgt voor een piek in het insulineniveau, waardoor de alvleesklier plotseling ‘wakker wordt’. Dit kan zelfs een aanleg voor diabetes veroorzaken.

Bovendien, als suiker niet wordt gecombineerd met eiwitrijk voedsel, keert het hongergevoel snel terug zodra het suikerniveau daalt, waardoor we gedwongen worden iets anders te eten.

Wat te verkiezen in plaats van suiker: Als u de voorkeur geeft aan zoete smaken voor het ontbijt, geef dan de voorkeur aan honing in plaats van suiker, die u kunt toevoegen aan uw ontbijtgranen (die suikervrij zijn), aan uw thee of zelfs aan uw koffie!

3. Yoghurt en andere gefermenteerde zuivelproducten (in sommige gevallen)

Yoghurt en gefermenteerde zuivelproducten zijn gunstig voor het lichaam, maar zoals voedingsdeskundige mevrouw Vana Krondiris zegt, bestaat er onenigheid onder biochemici over de vraag of ze wel of niet op een lege maag moeten worden geconsumeerd, en wel om de volgende reden: De productie van zoutzuur zuur dat wordt geactiveerd door het eerste voedsel dat we ’s ochtends eten, kan de zeer nuttige melkzuurbacteriën in de fermentatieproducten “doden”. Als dit het geval is, gaan de belangrijke voordelen voor het lichaam verloren, vergeleken met het later op de dag consumeren ervan.

Aan de andere kant beweren sommige onderzoeken dat het type bacterie dat yoghurt bevat (uiteraard afhankelijk van het type yoghurt) zodanig is dat het niet wordt vernietigd en zoutzuur overleeft. Bovendien, zo beweren andere wetenschappers, heeft de vraag of je het kunt verdragen om yoghurt als ontbijt te eten ook te maken met de pH-waarde van je maag, dus het is ook grotendeels een persoonlijke kwestie.

“Niet alle mensen hebben een even resistente maag”, zegt mevrouw Krondiris. “Persoonlijk zou ik willen voorstellen dat yoghurt vergezeld gaat van maagvriendelijker voedsel als het als ontbijt wordt gegeten, bijvoorbeeld yoghurt. met honing, in plaats van puur te worden geconsumeerd.”

Wat kun je het beste gebruiken in plaats van yoghurt: Als je last hebt van gewone yoghurt op een lege maag, kun je de voorkeur geven aan ongefermenteerde melk of dranken zoals amandel- en havermelk (zonder toegevoegde suiker).

4. Zure vruchten

Zure vruchten (bijvoorbeeld sinaasappels, gebruikelijk bij het ontbijt) zijn rijk aan zuren. Wanneer ze op een lege maag worden geconsumeerd, kunnen ze “brandend maagzuur” veroorzaken en het risico op gastritis of zelfs maagzweren vergroten.

Wat geef je de voorkeur in plaats van zuur fruit: Zin in vers fruit als ontbijt? Geef de voorkeur aan bosbessen, die niet zo zuur zijn. Bovendien verbetert regelmatige consumptie van bosbessen, volgens een recent onderzoek, het geheugen en reguleert het de bloeddruk en de stofwisseling, vooral als het als ontbijt wordt gegeten.

5. Koffie

Koffie heeft de eigenschap de productie van zoutzuur te intensiveren wanneer het op een lege maag wordt geconsumeerd. Dit proces kan ernstige zuurgraad, gastritis en een opgeblazen gevoel in de maag veroorzaken.

Wat te verkiezen in plaats van koffie: Niet-cafeïnehoudende dranken, zoals groene thee, zijn ideale begeleiders bij het ontbijt. Bekijk ook wat je nog meer kunt eten, drinken of doen voordat je koffie drinkt.

Integendeel, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die het ideale ‘substraat’ voor de maag creëren, zodat deze de bovengenoemde voedingsmiddelen vervolgens zonder ongemak kan accepteren.

Hierboven noemden we al havergrutten, rogge, tarwekiemen, bosbessen en honing.

Uitstekende opties zijn echter ook:

  • Eieren (bij voorkeur niet gebakken), die – naast hun vele voordelen – rijk zijn aan eiwitten en vullend zijn met minimale calorieën.
  • Walnoten, vooral als ze ’s ochtends worden geconsumeerd, helpen het spijsverteringsstelsel en brengen de pH van de maag in evenwicht.
  • Honing, die het lichaam ’s ochtends “wakker maakt”, waardoor het urenlang energie krijgt.
  • Bananen, die aanzienlijke voedingsvoordelen hebben, bevatten probiotica, geven energie en voldoen dankzij hun zoete smaak aan de behoefte aan snoep.

ow.gr