Alle artikelen

Welke voedingsmiddelen je volgens voedingsdeskundigen de volgende dag niet mag eten

#image_title
459views

Het eten van restjes kan een gevaar voor de gezondheid zijn, dus sommige voedingsmiddelen mogen de volgende dag niet worden gegeten. “De meeste restjes zijn veilig drie tot vier dagen houdbaar als ze binnen twee uur in de koelkast worden bewaard en in een luchtdichte verpakking worden verpakt. Maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen die vatbaarder zijn voor bacteriegroei en die mogelijk veel eerder moeten worden gegeten”, zegt dr. Tracey Brigman, diëtist en klinisch universitair hoofddocent aan het Department of Nutritional Sciences van de Universiteit van Georgia.

Voedsel dat je de volgende dag niet mag eten

Gekookte eieren

Pel uw hardgekookte eieren niet als u wilt dat ze langer dan 24 uur houdbaar zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw fungeert de eierschaal als een beschermende laag om bacteriën te voorkomen. Zodra deze laag is verwijderd, kunnen bacteriën snel de poriën van het ei binnendringen en het ei infecteren. Er is aangetoond dat Listeria hardgekookte eieren binnendringt die zijn gepeld.

De symptomen beginnen gewoonlijk één tot vier weken na de blootstelling en omvatten hoofdpijn, verwarring, spierpijn en koorts.

Wat hardgekookte eieren betreft, raadt de USDA aan om ze snel af te koelen in een “ijsbad” en ze vervolgens binnen twee uur in de koelkast te bewaren. De Food and Drug Administration waarschuwt: “Laat gekookte eieren of maaltijden met eieren nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan ​​– of langer dan een uur als de temperatuur boven de 18 graden Celsius is.

Als hardgekookte eieren nog in de schaal zitten, zijn ze ongeveer een week veilig.”

Experts raden aan om eieren pas te pellen als je klaar bent om ze op te eten.

Gehakt

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt dat rundergehakt slechts een dag (maximaal twee) in de koelkast houdbaar is voordat het begint te bederven.

Brigman zei dat het hoge vochtgehalte het waarschijnlijker maakt om bacteriën aan te trekken. “Bacteriën van het oppervlak van rauw, gemalen vlees en worst kunnen tijdens het maalproces in het product worden gemengd. Om deze reden moet gehakt goed gekookt worden om ziektekiemen te doden”, merkte hij op.

Naast salmonella kan rundergehakt besmet zijn met E.coli, een bacterie die vaak voorkomt in de darmen van dieren zoals runderen, geiten, schapen en herten.

En hoewel de meeste bacteriën onschadelijk zijn, kunnen sommige een groot aantal gastro-intestinale symptomen veroorzaken, waaronder maagkrampen, bloederige diarree en braken.

Meloen

Meloen mag nooit een extra dag in de koelkast bewaard worden, omdat ziekteverwekkers als salmonella en listeria snel groeien. Meloen moet onmiddellijk na het snijden worden gegeten. Koop ook nooit gesneden meloen.

Dit komt omdat fruit kan worden blootgesteld aan ziekteverwekkers uit de bodem, dieren of water, omdat het dicht bij de grond wordt gekweekt. De buitenkant van de meloen heeft een gaasoppervlak waar ziektekiemen zich aan kunnen hechten.

Het probleem is dat het effectief reinigen van de buitenkant van de meloen niet mogelijk is, en dat de binnenkant van de vrucht de perfecte pH-waarde heeft om de bacteriegroei te ondersteunen.

Rauwe kip

Als je kip hebt gekocht en deze een paar dagen bent vergeten, is de kans groot dat deze al bedorven is.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw kan rauwe kip één tot twee dagen in de koelkast worden bewaard voordat deze bederft. Zelfs als het gekookt is, raadt het bureau aan om het na vier dagen weg te gooien.

Gevogelte is bijzonder gevoelig voor salmonella omdat het minder dicht is dan rood vlees zoals rundvlees, waardoor de bacteriën gemakkelijker naar binnen kunnen dringen. Verwende kip heeft de neiging een grijsgroene kleur aan te nemen als hij bederft, en er kunnen beschimmelde plekken verschijnen, wat wijst op bacteriën. Het heeft ook een slijmerige textuur.

En als je denkt dat het spoelen van het vlees de bacteriën zal elimineren, dan heb je het mis. Dr. Darin Detwiler, een voedingsdeskundige en voedselveiligheidsexpert in New York, zegt: “Hoewel mensen denken dat het spoelen van het vlees kan helpen een deel van de bacteriën kwijt te raken, de bacteriën in het vlees vergroten juist het risico op besmetting van je gootsteen en aanrecht, omdat het water wegloopt.”

Rauwe kip kan echter negen maanden in de vriezer blijven voordat de houdbaarheidsdatum is bereikt.

Gekookte rijst

Hoewel het maandenlang op de plank kan blijven liggen, kan gekookte rijst slechts een dag in de koelkast worden bewaard voordat hij bederft. Dit komt omdat het gevoelig is voor de sporenvormende bacterie Bacillus cereus, die veel voorkomt in rauwe en onbewerkte voedingsmiddelen zoals aardappelen, erwten, bonen en bepaalde kruiden.

De bacterie komt vooral veel voor op rijst of andere granen die op kamertemperatuur of in een zeer warme koelkast zijn bewaard, hoewel hij ook kan voorkomen op overgebleven rijst die op de juiste temperatuur wordt bewaard.

“Koken doodt de sporen niet, dus als je gekookte rijst of pasta op kamertemperatuur laat staan, kunnen de sporen zich snel vermenigvuldigen en een aanzienlijke hoeveelheid gif produceren”, zegt dr. Tracey Brigman.

gezondheidsverhalen.gr