Reinheid is de sleutel tot gezondheid. Iedereen herinnert zich dit gezegde uit zijn kindertijd. Daarom is het wassen van voedsel voordat u begint met koken een verplichte procedure die de meeste huisvrouwen en koks automatisch uitvoeren. Maar zo eenvoudig is het niet.
Het heeft geen zin om sommige producten vooraf schoon te maken, terwijl andere daarna gevaarlijk worden voor de gezondheid.
Kippeneieren
Voordat ze eieren in de koelkast bewaren, wassen huisvrouwen ze. Klopt het? Nee.
Ten eerste bederven gewassen eieren snel. Ten tweede vergemakkelijkt deze manipulatie de overdracht van ziekteverwekkers.
Aan de buitenkant van de schaal bevinden zich veel pathogene micro-organismen, waarvan salmonella de gevaarlijkste is.
Tegelijkertijd heeft het ei een natuurlijke barrière waardoor microben niet naar binnen kunnen dringen.
Door het wassen wordt het vernietigd en kan salmonella in het eiwit en vervolgens in het menselijk lichaam terechtkomen, wat tot negatieve gevolgen zal leiden.
Paddestoelen
De structuur van paddenstoelen lijkt op een spons, dus ze absorberen actief vocht.
Als je ze laat weken, heeft dit een slecht effect op de smaak van het gerecht. Je hoeft alleen maar het vuil te verwijderen.
Vlees en vis
Het heeft geen zin om rauw vlees, gevogelte of vis te wassen. Bij daaropvolgende behandeling bij hoge temperaturen zullen alle microben afsterven.
Maar wassen onder stromend water draagt bij aan de verspreiding van ziekteverwekkers over het keukenwerkblad.
De enige uitzondering zijn viskarkassen. Na het strippen moet hun buikholte worden gewassen.
We hebben je onlangs verteld met welke voedingsmiddelen aardappelen niet compatibel zijn.