Praktische tips

Haring onder een bontjas: wat zijn de geheimen van het bereiden van dit feestelijke gerecht – de chef-koks onthulden het recept

#image_title
475views

Een van de meest populaire en geliefde gerechten voor het nieuwe jaar is haring onder een bontjas.

De combinatie van scherpe en bittere uien, zoetige bieten, zachte wortels, eieren en de haring zelf – zout, met een karakteristieke vissmaak, resoneert in de harten van duizenden mensen.

Dit gerecht lijkt echter alleen op het eerste gezicht eenvoudig te bereiden.

Er zijn veel subtiliteiten in de selectie en rangschikking van de ingrediënten.

Salade
Foto: © Belnovosti

Laten we beginnen met het kiezen van de haring zelf. Degene die al is gepekeld is absoluut niet geschikt: de smaak van de marinade zal de aandacht afleiden en de groenten zullen saai lijken tegen de achtergrond.

Pittig gezouten haring is ook niet de beste keuze, maar gewone haring, eenvoudigweg gezouten zonder extra toevoegingen, is ideaal. Om de kwaliteit van de vis nauwkeurig te beoordelen, koopt u niet de filet, maar het hele karkas.

Als de winkel alleen ontpitte filets heeft, al gezouten, in de vorm van hele plakjes of stukjes, probeer het product dan van alle kanten te inspecteren.

Belangrijk is hoe dik de filetplakken/stukken zijn: hoe dunner ze zijn, des te meer het vermoeden bestaat dat de botten niet van de filet zijn verwijderd, maar dat de vis zelf is blootgesteld aan speciale stoffen die de botten oplossen. Dit heeft uiteraard niet het beste effect op de smaak van de haring zelf.

Nadat je haring in de vorm van een hele gezouten vis hebt gekocht, moet je deze klaarmaken om een ​​feestelijk gerecht te maken. Hoe? Overtollig zout kan worden verwijderd door de haring van binnenuit te snijden en schoon te maken, deze vervolgens in een kom te doen en melk te gieten.

De vis moet minimaal een dag in melk worden geweekt om een ​​delicatere en niet te zoute smaak te krijgen.

Trouwens, fans van haring kunnen het onder een bontjas koken, met zowel de gebruikelijke gezouten versie van de vis als de gerookte versie.

Dit zal vooral interessant zijn als je stukjes gezouten en gerookte haring afwisselt wanneer je ze op een bord of in een slakom legt.

Het volgende punt is de selectie van ingrediënten voor de “bontjas”. Traditioneel worden hiervoor gekookte eieren, uien, wortels, bieten en aardappelen gebruikt. Er zijn echter andere recepten voor bontjassen.

Dus voor de afwisseling kun je avocado of kaas gebruiken in plaats van gekookte aardappelen, de wortels verwijderen, een appel of augurken toevoegen als een van de lagen.

Je kunt ook experimenteren met dressing: in plaats van vette en ongezonde mayonaise zou het bijvoorbeeld passender zijn om Griekse yoghurt zonder fruittoevoegingen te gebruiken en deze te mengen met een kleine portie mosterd.

Voor het bereiden van haring is het beter om aardappelen te kiezen onder een bontjas die de minst zetmeelrijke stoffen bevatten (er zijn speciale variëteiten voor salades), en voordat je de bieten snijdt en op een schaal legt, kook ze niet, maar bak ze: dit zal het bewaren de sappigheid van de knolgewas en zijn kleur.

Punt nummer drie betreft het correct snijden en afwisselen van lagen in een gerecht zoals haring onder een bontjas.

Er zijn voorstanders van gehakte groenten voor bontjassen, maar in dit geval moet je de ingrediënten in kleine blokjes snijden, en het zal moeilijk zijn om ze aan een vork te bevestigen, en de lagen zullen afbrokkelen tijdens het leggen. Lagen groenten en voorgeraspte eieren zien er veel beter uit en “kleven” aan elkaar.

Gebruik voor bieten, wortelen en aardappelen een grotere rasp, maar rasp de eieren fijn. De eerste laag in het gerecht is zeker haring, in dunne plakjes gesneden, leg dan een laag uien, aardappelen op de uien en wortels op de aardappelen.

De bieten worden als laatste toegevoegd, waardoor het gewenste kleureffect ontstaat en de salade een smakelijke en feestelijke uitstraling krijgt. Vergeet niet elke laag van het gerecht te besmeren met mayonaise of yoghurt/zure roomdressing.

Wanneer de hoofdingrediënten zijn neergelegd en in de saus zijn gedrenkt, garneer de salade met gehakte dille- of peterselieblaadjes.

En het laatste punt: als de haring onder de bontjas klaar is, leg hem dan niet meteen op tafel, maar zet hem een ​​tijdje in de koelkast.

Alle componenten moeten doordrenkt zijn met elkaars smaak, dan zal het algehele gerecht indrukwekkender en smakelijker worden.

Eerder vertelden we je hoe je kaassaus maakt.