Praktische tips

Turkse linzen – hier is het verschil in bereiding

#image_title
471views

Linzen, deze peulvrucht die als waardevolle eiwitbron in de voeding wordt gebruikt en die je kunt bereiden als boerensoep, roomsoep, stoofpot, op salade en zelfs als brood, behoort tot de nuttigste gewassen die je op tafel kunt serveren . Het is traditioneel voor ons land, net als bonen, en de verscheidenheid aan recepten zorgt ervoor dat je er geen genoeg van krijgt en je gezin altijd een ander genot voor de zintuigen biedt, met linzen.

Het is merkwaardig en vreemd dat je in een aantal restaurants bonen kunt bestellen, terwijl linzen in ons land minder populair zijn, hoewel ze niet minder lekker, voedzaam of nuttig zijn dan bonen. Waarschijnlijk houden de redenen voor de lagere consumptie van linzen in vergelijking met bonen verband met de onwetendheid van de huisbewoners over de veelheid aan recepten om linzen op een unieke manier te bereiden en de verscheidenheid aan mogelijke manieren om ze te serveren.

Omdat linzen als voedingsmiddel in een aantal culturen aanwezig zijn, kun je bijvoorbeeld Turkse linzen bereiden om het menu te diversifiëren en te ontsnappen aan de traditionele linzenstoofpot. Weet jij hoe je Turkse linzen maakt en wat zijn de verschillen tussen het traditionele Bulgaarse recept en dat van onze zuiderbuur?

Linzenstoofpot met bonenkruid en knoflook: een klassiek recept

Turkse linzen – hoe bereid je ze?

Terwijl bij ons het traditionele recept met linzen voor een stoofpot of boerensoep met bruine linzen is, is bij ons zuiderbuur het originele en traditionele recept met linzen voor soep met rode linzen, geserveerd met gebakken rode paprika of als roomsoep. Turken bereiden traditioneel zowel roomsoep als soep, maar de linzen die zij kiezen zijn altijd rood, terwijl in ons land de consumptie van rode linzen niet zo populair is, hoewel het commercieel wordt verkocht en de gezondheidsvoordelen ervan worden gepromoot als superfood.

In Turkije worden linzen natuurlijk ook in een stoofpot gekookt, maar toch geven ze de voorkeur aan rode linzen, ongeacht het recept voor het gerecht. Ontdek hoe u uw menu kunt diversifiëren met Turkse rode linzen gekookt als soep om de gezondheidsvoordelen van rode linzen optimaal te benutten.

Benodigde ingrediënten voor Turkse Linzen

Om linzen volgens een authentiek oosters recept te bereiden, heb je nodig:

  • linzen zijn natuurlijk noodzakelijkerwijs rood – een theekopje in hoeveelheid,
  • 1-2 van elk van de volgende groenten – wortel, tomaat, ui en aardappel, waarbij wordt opgemerkt dat – de aardappel aanwezig moet zijn in Turkse linzenrecepten, terwijl deze zelden voorkomt in traditionele inheemse recepten,
  • 2 teentjes knoflook,
  • specerijen – olie, zout, peper, munt, aangezien munt een specerij is die ook niet voorkomt in traditionele recepten in ons land. Hier doen we bonenkruid of bieslook.

Met dit recept maak je de lekkerste linzen

Om de linzen te bereiden volgens een traditioneel recept van onze zuiderbuur, volg je deze stappen:

1. Fruit de ui.

2. Snijd de groenten fijn en voeg ze toe aan de ui.

3. Snijd de knoflook fijn en doe deze samen met de rode paprika in de pan. Zorg ervoor dat je goed mengt nadat je elk ingrediënt hebt toegevoegd.

4. Zodra de ingrediënten gebakken zijn, voeg je de linzen, tomatenpuree en water toe (het is sterk aan te raden om het warm te houden) en laat je de Turkse linzensoep koken.

5. Als het klaar is, pureer je het, zet je het terug op het vuur en breng je het op smaak, laat het dan 5 minuten koken met de kruiden.

Ook het serveren van deze linze in het Turks is een merkwaardig moment, omdat het ook verschilt van de manier waarop wij linzen in ons land serveren. In zowel het Turkse als het Bulgaarse recept worden de linzen warm geserveerd, maar bij onze zuiderbuur bakken ze rode peper in olie in een pan op het fornuis en schenken de soep in de kom voordat ze worden geserveerd.

Zoals je ziet is het recept eenvoudig, er zijn geen zeldzame ingrediënten of stappen die het je moeilijk maken, en je kunt je menu gemakkelijk diversifiëren met Turkse rode linzen. En als je twijfelt waarom je dit recept en rode linzen in het algemeen moet proberen, bekijk dan ook de voordelen van de consumptie ervan.

Voordelen van het consumeren van rode linzen

  1. Rode linzen zijn een uitstekende vleesvervanger voor veganisten en vegetariërs.
  2. Het is extreem rijk aan B-vitamines.
  3. Het wordt beschouwd als een superfood vanwege het royale gehalte aan vitamines en mineralen, vezels en eiwitten.
  4. Het bevat waardevolle hoeveelheden foliumzuur, wat belangrijk is voor zwangere vrouwen, omdat het de gezonde ontwikkeling van de hersenen van de foetus ondersteunt, geboorteafwijkingen zoals spina bifida voorkomt en het risico op vroeggeboorte vermindert.
  5. Linzen geven energie en helpen bij gewichtsbeheersing.