Alle artikelen

6 salades voor de feesttafel

#image_title
462views

We zijn misschien allemaal al begonnen met de voorbereidingen, maar op geen enkele tafel zit ooit een salade. Vooral voor de feesttafel hebben we ook indrukwekkende salades nodig. Daarom hebben wij 6 suggesties voor u op een rij gezet.

Salade met spinazie, granaatappel en amandelen

Een makkelijke spinazie-granaatappelsalade die perfect past bij de feestdagen, maar ook bij een snelle lunch. En de venkel voegt nog een verrukking toe.

Materialen

2 kilo spinazie

2 geschilde granaatappels

250g geblancheerde, geroosterde amandelen

2 kopjes gehakte venkel

1 kopje geroosterde sesamzaadjes
Voor de aankleding

1 kopje olijfolie

1 kopje granaatappelsap

2 theelepel. mosterd soep

1 theelepel. lepel honing

1 theelepel. van roze peperkorrels

zout, versgemalen zwarte peper

Procedure

Maak de spinazie schoon en was deze grondig. Snijd het met je handen in dikke stukken en verdeel het over twee slakommen. Strooi de venkel, granaatappelpitjes, geroosterde amandelen en geroosterde sesamzaadjes erover en meng.

Bereid de dressing voor: Klop alle ingrediënten behalve de roze peper in de multi of blender. Giet de dressing over de salades en bestrooi ze op het laatste moment met de roze peperkorrels.

De meest geurige vakantiesalade met spinazie en mandarijn

Een eenvoudige spinaziesalade wordt getransformeerd voor de feesttafel met felle kleuren en citrusaroma’s.

Materialen

500gr. baby spinazie

2 bieten

2 theelepel. van soep olijfolie

1 teentje knoflook, gesmolten

1 takje tijm

2 lente-uitjes, gehakt

een half bosje dille, gehakt

100 gr. ingelegde komkommers, gehakt

zout en versgemalen peper

Voor de saus

200 ml i.p. olijfolie

2 mandarijnen, het sap

1 citroen, het sap

1 theelepel. eetlepels Dijon-mosterd

1 theelepel. zoete bruine suiker

zout en peper

Procedure

Bereid de saus: Homogeniseer alle ingrediënten en bewaar ze in de koelkast tot het serveren. Was de bieten goed, vouw ze samen met de olijfolie, knoflook en tijm strak in aluminiumfolie en bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C. Steek een mes in elke bol. Als het er gemakkelijk uit komt, is de rode biet klaar. Haal uit de oven, open de aluminiumfolie, maak de schil schoon en snijd de bollen in kleine blokjes ter grootte van hazelnoten.

Doe de spinazie, ui, dille en komkommerblaadjes in een grote kom, meng goed, garneer met de rode biet, giet de saus erover en serveer.

Salade met valeriaan, rucola, andijvie en gegrild spek

Een prachtige vakantiesalade met valeriaan, rucola, andijvie en geroosterd spek, die de indrukken aan tafel overwint.

Materialen

300g valeriaan

3 bosjes rucola

3 wortels andiae

6 plakjes spek

100g walnoten
Voor de aankleding

1 kopje olijfolie

1 kopje petimezi-koffie

3 theelepel. eetlepels balsamicoazijnzout

Procedure

Was alle groenten goed, hak de rucola en andijvie grof met je hand en doe ze allemaal in een grote slakom.

Snij de spekjes in kleine stukjes en gril ze tot ze droog en krokant zijn. Haal ze eruit, droog ze met absorberend papier en gooi ze op de salade.

Maak op het moment van serveren de dressing klaar: Giet in de blender van je mixer de olijfolie, petimezi, balsamicoazijn en zout. Klop tot het een homogene pasta wordt. Giet over de salade en bestrooi met de walnoten.

Salade met granaatappel, appel, knapperige prosciutto en briekaas

Deze vakantiesalade is koel en licht met veel groen en twee soorten fruit (appel en granaatappel), maar ook interessante elementen zoals knapperige prosciutto. Zeker op tafel maakt hij indruk.

Materialen

Voor de granaatappelvinaigrette

500g granaatappel

1 theelepel. grenadinesoep

2 theelepel. van sherryazijn of appelciderazijn

1 kopje zonnebloemolie

zout

Voor de salade

2 Franse salades

1 radicchio

1 lola-roos

2 tellers

1 appel

1 granaatappel

½ kopje walnoten

50 gr. dun gesneden prosciutto

100 gr. Brie

Procedure

Voor de vinaigrette: Snij de granaatappel en maak deze schoon. Je klopt de zaden in de blender tot ze gepureerd zijn en passeert hun puree door een zeef. Doe het sap in een pan en laat het op laag vuur koken tot het een siroop wordt. Laat afkoelen.

Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette, behalve de olie, in de blender en zet hem aan. Voeg langzaam de zonnebloemolie toe. Pas de smaak aan met zout, azijn en grenadine.

Was de salades en verwijder de binnenste of losgeklopte bladeren. Laat ze goed drogen en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar ze afgedekt met een schone doek.

Leg de prosciutto op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in een voorverwarmde oven tot hij knapperig is. Het wordt slechts een paar uur uit de buurt van vocht bewaard. Breek de prosciutto in kleine stukjes.

Snijd de appel in kleine blokjes (vlak voor het serveren of bewaar ze nog even in water met citroensap). Maak de granaatappel schoon en snijd de brie. Doe alle ingrediënten voor de salade in een kom, voeg de vinaigrette toe en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Meng voorzichtig en plaats het op een serveerschaal of slakom.

Salade met wilde rucola, peren, Roquefort en karameldressing

Heerlijke groene salade met een speciaal tintje door de karameldressing, die perfect past op de feesttafel.

Materialen

4 bosjes wilde rucola

4 grote peren, iets onrijp

2 theelepel. eetlepels boter

2 theelepel. soep zwarte suiker

100g blauwe kaas, in blokjes

4 theelepel. eetlepels balsamicoazijn

1 kopje olijfolie

Procedure

Schil de peren, snij ze in de lengte door en verwijder de pit. Smelt de boter in een middelgrote pan en voeg de peren toe om zachtjes te bakken. Bestrooi ze met bruine suiker en roer voorzichtig zodat ze niet breken. Zodra ze lichtbruin zijn, verwijder je ze.

Was de wilde rucola goed en hak hem met je hand fijn. Doe het in een grote slakom. Leg de acht perenhelften en de kaasblokjes op de rucola en verdeel ze tussen de peren.

Giet de azijn in de pan waarin je de peren bakte en de bruine suikerkaramel overblijft en laat al roerend koken. Voeg de olijfolie toe, meng voorzichtig en giet de warme dressing over de salade.

Groene salade met maniakpesto en sinaasappeldressing

Koele groene salade met fijne Griekse ingrediënten, zoals pasto en graviera, passend bij uw feesttafels.

Materialen

2-3 andijviewortels

1 lola rode krul

1 bosje rucola

3 verse uien, fijngehakt

1 kopje bruine dille, gehakt

150g gezouten maniatiko, in blokjes

150g Kretenzische graviera, in dunne plakjes gesneden

Voor de aankleding

sap van ½ sinaasappel

1 theelepel. zoete sinaasappelschil

2 theelepel. eetlepels witte azijn

1 scherpe theelepel. zoete suiker

1 koffiekopje olijfolie

1 scherpe theelepel. zoete mosterd

zout

Procedure

Maak eerst de dressing klaar. Doe alle ingrediënten in een blender en klop tot het mengsel homogeen is.

Was de greens goed en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een grote kom, voeg de uien en dille toe en meng goed.

Als het tijd is om te serveren, voeg dan zout toe, giet de dressing over de salade en meng goed. Giet de blokjes maniakpasta erover en versier met de dunne plakjes gruyère. Je salade is klaar voor op tafel.

Feestelijke granaatappelsalade

Indrukwekkende, kleurrijke salade die goed past bij formele tafels.

Materialen

2 middelgrote aardappelen gebakken of gekookt

2 lente-uitjes, fijngehakt

gehakte peterselieblaadjes

2 gekookte kipfilets

4 theelepel. mayonaise soep

200g amandelen met geroosterde schil, grof gehakt

4 grote eieren, hardgekookt

2-3 gekookte of geraspte bieten

1 teentje knoflook, gesmolten

zaden van 2-3 granaatappels

4 theelepel. eetlepels extra vergine olijfolie

zout, versgemalen peper

Procedure

Doe de aardappelen, geraspt op de dikke kant van de rasp, in een kom, voeg twee eetlepels olijfolie, de ui, twee eetlepels peterselie, zout en peper toe, meng en bewaar opzij.

Doe de uitgelekte kip in een kom, voeg een lepel mayonaise toe, meng en bewaar opzij. Doe de eieren in een kom, de rest van de mayonaise, meng en bewaar opzij.

Doe de rode biet, de rest van de peterselie, de rest van de olijfolie, de knoflook, zout en peper in een kom, meng en bewaar opzij.

Passend: Leg de aardappelen op een rond bord, verdeel de kip erover, dan de amandelen, dan de rode biet, de eieren en bedek ten slotte het hele oppervlak dat je hebt gemaakt met granaatappelpitjes. Zet de salade 1-2 uur in de koelkast en serveer.

olijfmagazine.gr