Alle artikelen

De houdbaarheidsdatum op diepvriesproducten en wat het betekent – ​​Wanneer is het gevaarlijk om ze te eten

#image_title
479views

Nuttige informatie en advies over het eten van diepvriesproducten na de vervaldatum die op deze producten staat vermeld.

Als je merkt dat de houdbaarheidsdatum op de verpakking van diepvriesproducten al verstreken is, vraag je je misschien af ​​of dat voedsel nog wel veilig is om te eten.

Het goede nieuws is dat je bevroren voedsel kunt eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel in sommige gevallen de smaak, kleur en textuur aanzienlijk kunnen zijn beïnvloed.

De regelgeving voor het dateren van voedingsproducten verschilt per land, waarbij sommige landen de verkoop van voedsel na de productdatum verbieden.

Hier volgen enkele soorten productdadels die u op uw eten kunt tegenkomen:

  • “Verbruik vóór” de “Gebruiken voor”: De datum waarop het product naar verwachting zijn optimale kwaliteit zal behouden
  • “verkopen door”: De datum waarop een winkel het product moet proberen te verkopen, zodat het kan worden gekocht terwijl het nog steeds de beste smaak en kwaliteit heeft
  • “Bevriezen tot”: Wanneer een levensmiddel moet worden ingevroren om de optimale smaak en kwaliteit te behouden

Geen van deze data zijn daadwerkelijke houdbaarheidsdata, noch geven ze aan dat het product op dat moment niet langer veilig is om te eten.

Het invriezen van voedsel is een uitstekende manier om de voedingswaarde, kwaliteit en smaak te behouden.

In tegenstelling tot bederfelijk voedsel dat in de koelkast wordt bewaard, zijn diepvriesproducten vaak nog lang na de houdbaarheidsdatum veilig. Door voedsel bij -18°C te bewaren, worden ziektekiemen (bacteriën) uitgeschakeld die bederf kunnen veroorzaken.

Als de vriezer echter vaak wordt geopend en voedsel een temperatuur van meer dan -18°C bereikt, neemt de kans op bederf toe.

Hoewel voedsel na de houdbaarheidsdatum veilig kan worden gegeten, kunnen sommige voedsel na te veel tijd in de vriezer in kwaliteit en smaak afnemen.

Hoe lang is diepvriesvoedsel houdbaar na de houdbaarheidsdatum?

Hoewel voedsel na de houdbaarheidsdatum vaak veilig kan worden gegeten, betekent dat niet dat je het ook wilt eten.

Langdurige opslag van bepaalde voedingsmiddelen kan deze veroorzaken uiterlijk of smaak veranderd als gevolg van branden of drogen in de vriezer. Om voedselverspilling te voorkomen, moet u creatief zijn in de manier waarop u bevroren voedsel, dat mogelijk uitgedroogd is, gebruikt door het te gebruiken in ovenschotels, braadstukken of smoothies.

Als voedsel verkeerd is bewaard of is aangekomen bij temperaturen boven -18°C zijn ze mogelijk niet veilig om te eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum van het product niet is verstreken. Als voedsel na het ontdooien een vrijwel neutrale of rotte geur heeft, kunt u het veilig weggooien.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw diepvriesproducten veilig blijven:

  • Bewaar een thermometer in uw vriezer om te controleren of de temperatuur op -18°C blijft.
  • Plaats geen warm voedsel in uw vriezer. Koel altijd eerst in de koelkast voordat u gekookte producten in de vriezer legt.
  • Beperk de frequentie waarmee u de vriezer opent.

Hier is een lijst met veelgebruikte voedingsmiddelen en hoe lang ze hun kwaliteit en versheid behouden in een vriezer van -18°C:

Vlees, inclusief gevogelte en vis, behoudt zijn kwaliteit veel langer wanneer het rauw wordt ingevroren dan wanneer het wordt gekookt. Dit komt door het hogere vochtgehalte in rauw vlees. Eenmaal gekookt, is de kans groter dat het uitdroogt nadat het langere tijd bevroren is geweest.

De invriestijd voor groenten en fruit varieert afhankelijk van de manier waarop ze worden bereid, verpakt en bewaard. Sommige groenten, zoals kool, aardappelen, selderij en komkommers, zijn helemaal niet goed in te vriezen. Hun hoge watergehalte zorgt ervoor dat ze papperig worden zodra ze ontdooid zijn.

Tekenen dat diepvriesvoedsel slecht is geworden

Hoewel bevroren voedsel veilig is om te eten (op voorwaarde dat het op de juiste manier is ingevroren en in goede staat verkeert), zijn hier enkele duidelijke tekenen dat het mogelijk slecht is geworden:

  • Vriesbrand. Dit gebeurt wanneer bevroren voedsel aan de lucht is blootgesteld. Het voedsel is veilig om te eten, maar kan droog zijn en een ongewenste textuur hebben. Als slechts kleine porties van het voedsel in de vriezer zijn verbrand, kunt u deze eenvoudig afsnijden en de rest opeten.
  • Geur. Eenmaal ontdooid, doe een snuiftest. Als het vies ruikt, kun je het beter weggooien.
  • Textuur. Een papperige of slijmerige textuur is een indicator voor bederf veroorzaakt door bacteriën.
  • Kleur. Kleur is niet de enige indicator voor bederf, aangezien veel verse voedingsmiddelen van kleur veranderen zodra ze zijn ingevroren. Vervaging of een donkerder uiterlijk van een voedingsmiddel, naast veranderingen in geur of textuur, kunnen wijzen op bederf.

gezondheidslijn.com