Alle artikelen

De Nieuwjaarsbrunch: 6 recepten met de restjes van de Oudejaarsavond

#image_title
467views

Wat dacht je van een oudejaarsbrunch bij jou thuis? Het begint meestal langzaam na 12.00 uur en kan duren tot de middag, afhankelijk van wat iedereen heeft geregeld. Het wordt bereid met de lekkerste restjes van oudejaarsavond in heerlijke smaakvariaties.

Broodje filet en 3 verschillende sauzen
50 minuten|Gemakkelijk| Voor 6 personen

Verwelkom uw gasten bij de vakantiebrunch met het meest exquise broodje. Het kost geen moeite om dit heerlijke en zo smakelijke gerecht te bereiden, slechts een paar goede ingrediënten – de dag is tenslotte “de moeite waard”!

Materialen

6 kalfsfilets, gekookt

volgens onze voorkeuren

12 sneetjes volkoren zuurdesembrood

frezen

gekarameliseerde uien

mosterd

Voor de rode wijnsaus

200 gr. droge rode wijn

3 cu. witte uiensoep,

gehakt

½ theelepel. zoete tijm, gedroogd

1 laurierblad

200 gr. vlees- of champignonbouillon,

warm

1 eetl boter, bevroren

zout, versgemalen peper

Voor de pittige kappertjessaus

100 gr. mayonaise

½ theelepel. zoete mosterd

2 theelepel. soepkappertjes, fijngehakt

4-5 druppels tabasco, optioneel

versgemalen peper

Voor de chimichurrisaus

30 gr. peterselie, gehakt

20 gr. koriander, gehakt

2 teentjes knoflook, gehakt

1 chilipeper, gehakt

1 theelepel. zoete witte azijn

50 p.e. olijfolie

zout, versgemalen peper

Procedure

Pittige kappertjessaus: Meng alle ingrediënten in een kom en zet in de koelkast tot serveren.

Chimichurrisaus: Meng alle ingrediënten in een kom, proef en corrigeer de smaak met zout of azijn, plaats in de koelkast tot het serveren.

Rode wijnsaus: Doe de wijn, ui, tijm en laurier in een pan, zet op een laag vuur en kook tot de wijn iets onder de taille “inzakt”. Voeg de bouillon, zout en peper toe en blijf koken tot de saus dik wordt. Verwijder de boter en voeg deze toe.

Wij serveren de filets, in plakjes gesneden, samen met het brood en de sauzen. Wij raden onze gasten aan om de smaken te combineren die zij lekker vinden. Het broodje is zowel warm als koud heerlijk.

Smakelijk tipje

Naast kappertjes kunnen we ingelegde komkommer gebruiken om de witte saus te maken.

2. Aardappeltaart in de pan met boerenworst en gruyère
1 uur en 10 minuten Gemakkelijk| Voor 6 personen

Een recept geïnspireerd op de Ierse aardappelcake gecombineerd met de favoriete Griekse ingrediënten, iets anders voor de eerste feesttafel van het jaar dat gemakkelijk en eenvoudig te maken is!

Materialen

500gr. krieltjes, gewassen

100 gr. gruyère, geraspt

80 gr. tarwemeel + 1 theelepel. soep voor de vormgeving

1 doos eetlepels boter, gesmolten

½ doos zoete witte peper

zout, versgemalen peper

Voor bakken

2 dozen olijfolie soep

Voor serveren

bieslook of verse groene crème-

mossel, fijngehakt

verse of gedroogde tijm

1 boerenworst, in plakjes gesneden

Procedure

Kook de aardappelen met hun schil in gezouten water. Zodra ze zacht worden, schillen we ze onmiddellijk en pureren we ze. Meng in een kom de puree, graviera, bloem, boter, witte peper en voeg zout en peper toe, afhankelijk van onze voorkeuren. Meng goed en nadat de ingrediënten zijn gecombineerd, draai je het deeg op antiaanbakpapier.

Meel met 1 theelepel. eetlepels bloem en met behulp van de deegroller het deeg uitrollen tot een ronde taart van ongeveer 26 cm, een pan invetten met olijfolie, geschikt voor de taart van 28 cm, goed verwarmen en het vuur laag zetten. Plaats de aardappeltaart erin en bak hem gedurende 12 minuten aan elke kant.

Je kunt het ook in de oven bakken totdat het een gouden kleur krijgt.

Serveer de aardappeltaart warm met bieslook, tijm en boerenworst.

3. Croque madame en monsieur met king pie bun
1 uur en 10’| Matig Gemakkelijk| Voor 6 personen

De “meester” en de “dame” knapperig, in hun meest verrassende versie met koningstaarten. Bespaar ruimte in uw menuselectie voor deze beroemde wentelteefjes die niemand kan weerstaan!

Materialen

6 plakjes king pie bun

6 plakjes prosciutto kip of ham

goede kwaliteit

6 plakjes zoete gruyère

2-3 dozen mosterd soep

Voor de Mornay-saus

60 gr. boter

40 gr. tarwemeel

400 ml warme melk

½ teentje zoete witte peper

100 gr. gruyère, geraspt

zout, versgemalen peper

Voor serveren

tijm

bieslook

gebakken eieren

Procedure

Rooster de sneetjes brood in de oven op 180°C.

Mornay-saus: Verhit de boter in een pan op laag vuur en zodra deze gesmolten is, voeg je de bloem toe. Roer een paar minuten voortdurend door en zodra het begint te kleuren, voeg je de melk, witte peper, zout en zwarte peper toe. Roer voortdurend tot de saus dikker wordt, ongeveer 10 minuten. Verwijder de geraspte gruyère en voeg deze toe.

Haal de sneetjes brood uit de oven, bestrijk elk sneetje met mosterd en 1 theelepel. soeplepel van de Mornay-saus, verdeel de prosciutto, snijd de Gruyere in plakjes en giet er tenslotte een royale hoeveelheid saus over.

Bak gedurende 15 minuten op 180°C, totdat de Mornay-saus kleur krijgt. Als we de voorkeur geven aan croque madame, voeg dan 1 spiegelei toe, bestrooi met tijm, peper en serveer direct.

Heerlijke tips

In de Mornay-saus kunnen we nootmuskaat toevoegen in plaats van witte peper.

We kunnen elk brood naar keuze gebruiken in plaats van het king pie bun

4. Omeletrol gevuld met mortadella en geitenkaas
20 minuten Gemakkelijk| Voor 6 personen

Het is niet zomaar een omelet, maar de sappigste en meest smaakvolle omelet waar iedereen die hem probeert, dol op zal zijn. De vulling van mortadella en gesmolten geitenkaas geven het een bijzondere smaak en het op rol wikkelen ziet er leuk uit, alles wat je nodig hebt voor de eerste feestmaaltijd van het jaar.

Materialen

8 grote eieren

80 gr. room 35% vet

3 dozen van soep olijfolie

4 dunne plakjes geitenkaas

10 dunne plakjes mortadella

zout, versgemalen peper

Voor serveren

verse tijm en bieslook, gehakt

Procedure

Breek in een kom de eieren, voeg de room, zout en peper toe. Meng heel goed met een eiertandenstoker om alle ingrediënten tot een mengsel te combineren. Zet een pan van 26-28 cm op middelhoog vuur, bestrijk deze met olijfolie en voeg de helft van de eieren toe.

Meng onmiddellijk met een siliconen spatel en laat de eieren ongeveer 5 minuten koken. Leg 2 plakjes kaas en 5 plakjes mortadella op de omelet, bestrooi met peper, rol op en bak nog 1 minuut. Voor de rest van de materialen volgen we dezelfde procedure.

Serveer de in rolletjes gesneden omelet met verse tijm en bieslook.

5. Rijstgehaktballetjes met restjes

45 minuten Gemakkelijk| Voor 6 personen

Als je een uniek lekker recept wilt dat idealiter gemaakt is met restjes van risotto en gevuld met kazen, vleeswaren en het overgebleven gehakt, dan moet je zeker de beroemde arancini op je feesttafel zetten!

Voor de rijstgehaktballetjes (arancini)

800gr. risotto naar keuze, wit of rood, van de vorige dag

200 gr. gekookt gehakt of vulling van de kalkoen

100 gr. gekookte groenten (erwten, maïs, wortels)

diverse vleeswaren en kazen, gehakt

50 gr. Parmezaanse kaas, geraspt

Voor paneren en braden

1 groot ei

100 gr. paneermeel

zaadolie van goede kwaliteit

Procedure

Rijstgehaktballetjes: Wij gebruiken risotto van de vorige dag, die we in de koelkast laten staan. Doe alle ingrediënten in een kom en plaats ze op het aanrecht. We oliën onze handen en nemen ongeveer 2 theelepels. van de risotto (70 g), open deze in de palm van je hand en plaats de vulling naar keuze erin. Maak er een bal van, dompel hem in het ei en paneer hem in het paneermeel. Leg de rijstballetjes op een bord. Doe de zaadolie in een pan om te verbranden en bak de arancini goudbruin. Ze worden warm geserveerd, maar ook op kamertemperatuur.

6. Broodjes gevuld met citroencrème

2 uur| Redelijk eenvoudig| Voor 6 personen

Vergeet de chocoladepannenkoekjes die bij typische brunches worden geserveerd en bereid de meest heerlijke en malse broodjes met citroenroom, een recept dat maximaal genot en citroensmaak belooft!

Voor het deeg

120 ml melk, warm

5 gr. instantgist of 15 verse gist

1 doos eetlepels suiker

350gr. sterke bloem voor broodjes

120 gr. gesmolten boter

1 ei, op temperatuur

omgeving

½ doos zoet zout

Voor de vulling

1½ dozen eetlepels boter, op kamertemperatuur

2 dozen soep. schil van een hele citroen

4 dozen eetlepels zachte bruine suiker

½ doos zoete geraspte kakoule, optioneel

Voor de citroencrème

100 ml vers geperst citroensap

140 gr. suiker

1 dooier en een klein geheel

ei, op kamertemperatuur

1 vanillestokje, de zaadjes of 2 c. zoet vanille-extract

40 gr. boter, bevroren

Procedure
Deeg: Doe de melk in een kom en los de gist, suiker en 2 theelepels op. bloem en laat 10 minuten staan ​​om de gist te activeren. Voeg de rest van de bloem, het zout, de boter en het ei toe aan de kom en kneed 3 minuten in een kneder, terwijl je het met de hand ongeveer 5 minuten doet. Dek af met voedselfolie en laat 40 minuten op een warme plaats staan.

Citroen crème: Doe het sap, de suiker, de eieren en de vanille in een pan en zet deze op een zeer laag vuur, roer voortdurend met een draad tot het mengsel dikker wordt en trek het in. Voeg de boter toe, meng goed zodat deze door de room wordt opgenomen en zet opzij om af te koelen.

Vulling: Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom. Verwarm de oven voor op 175°C. We rollen ongeveer 50 cm antiaanbakpapier uit op het aanrecht, leggen het deeg erop en rollen het met onze handen of een deegroller uit tot een rechthoekige vorm. Verdeel de vulling over het hele oppervlak en 3 el. citroenroomsoep.

Oprollen en met een mes in 9 rollen snijden, zorg ervoor dat ze dezelfde dikte hebben. We plaatsen ze naast elkaar in een bakje, waar we het antiaanbakpapier kunnen hebben bekleed, waarbij we ervoor moeten zorgen dat we ze niet knijpen omdat ze zullen opzwellen.

Bak gedurende 30′-35′ op 175°C, op de laagste grill in de weerstanden. Zodra we de warme broodjes uit de oven halen, besmeren we ze met voldoende citroencrème. Serveer de broodjes met de overgebleven citroenroom.

Foto’s: Eva Monohari

olijfmagazine.gr