Alle artikelen

De ziekte van Alzheimer: ons dagelijkse bord onthult het risico op ziekten – wat de gevaarlijkste voedingsmiddelen zijn

#image_title
461views

De voedselkeuzes die u elke dag maakt, kunnen getuigen van de vraag of u risico loopt op de neurodegeneratieve ziekte. Bekijk welke de gevaarlijkste voedingsmiddelen zijn, maar ook welke beschermen

Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan dementie helpen voorkomen, blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Tijdschrift voor de ziekte van Alzheimer. In de context van het onderzoek, waarin zelfs wordt vermeld welke voedingsmiddelen de voorkeur verdienen als je de gezondheid van de hersenen wilt ondersteunen, wordt geconcludeerd dat diëten die de nadruk leggen op plantaardig voedsel, zoals Mediterraans diëetlijken het risico ervan te verminderen ziekte van Alzheimervooral vergeleken met de vettere en bewerkte voedselrijke westerse diëten.

De afgelopen jaren is het aantal gevallen van de ziekte alarmerend toegenomen. Uit huidige schattingen blijkt dat ongeveer 32 miljoen mensen aan de ziekte lijden en dat 315 miljoen mensen preklinische symptomen vertonen. Deze cijfers vertegenwoordigen 22% van de mensen van 50 jaar en ouder, waardoor de ziekte van Alzheimer wereldwijd een van de belangrijkste uitdagingen voor de volksgezondheid is.

Eerder wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat het aantal gevallen van de ziekte toeneemt in landen die de ziekte adopteren westers dieet. De nieuwe studie identificeert voedingsrisicofactoren zoals een hoge consumptie van verzadigd vet, rood en bewerkt vlees en sterk bewerkte voedingsmiddelen.

Volgens onderzoeksgegevens kan het vervangen van dergelijke voedingsmiddelen door gezondere opties het risico aanzienlijk verminderen. Dergelijke opties zijn preventie van foliumzuur, vitamine E en C en vis. Volgens de deskundigenhet mediterrane dieet, de DASH- en MIND-diëten, evenals die op basis van rijst ze zijn zeer beschermend tegen het risico op dementie, dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en gezonde vetten.

De nieuwe onderzoeksresultaten laten ook zien hoe bepaalde voedingsmiddelen het risico op dementie positief of negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld, vleesconsumptie verhoogt het risico op dementie door de risicofactoren te versterken, zoals de ontstekingen, insulineresistentie, oxidatieve stress, verzadigd vet en andere. Aan de andere kant lijken verschillende voedingsmiddelen bescherming te bieden tegen de ziekte van Alzheimer, zoals groene bladgroenten, kleurrijke groenten en fruit, peulvruchten, omega-3-vetzuren, volle granen en noten.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen worden daarentegen al lang in verband gebracht met een verhoogd risico zwaarlijvigheid en diabetes, twee aandoeningen die per definitie het risico verhogen. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen heilzame ingrediënten missen, zoals ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen, aanwezig in plantaardig voedsel.

De studie stelt specifiek dat tegen 2038 het aantal gevallen van de ziekte van Alzheimer met maar liefst 50% kan stijgen vergeleken met het niveau van 2018. Deze berekening was gebaseerd op het vergelijken van obesitastrends met de trends op het gebied van de ziekte van Alzheimer, waaruit bleek dat de toenemende trend van obesitas de drijvende kracht is erachter Dementie.

Uit de studie van William B. Grant van het San Francisco Health and Nutrition Research Center en Steven M. Blake van de Maui Memory Clinic in Hawaï, “toont aan dat onder meer de consumptie van rood vlees, insulineresistentie, zwaarlijvigheid, oxidatieve stress, fytochemicaliën en homocysteïne een wisselwerking hebben met neuro-inflammatie en een belangrijke rol spelen in de etiologie van ziekten. Deze studie biedt een uitstekend overzicht van beïnvloedbare risicofactoren.” opmerkingen dr. Paul Marik, president en medeoprichter van de Front Line COVID-19 Critical Care Alliance.

Enkele basisvoedingstips:

  • Gezonde voedingspatronen: Een gezond dieet is van vitaal belang, en er zijn aanwijzingen dat dit het risico op de ziekte van Alzheimer kan halveren
  • Op rijst gebaseerde diëten: Op rijst gebaseerde diëten geassocieerd met een verminderd risico op dementie in vergelijking met calorierijke en vetrijke diëten
  • Vleesconsumptie: Er bestaat een sterke correlatie tussen vleesconsumptie en een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer
  • Vis en Omega-3: Ze verminderen het risico op neurodegeneratieve ziekten, waarschijnlijk vanwege hun heilzame vetzuren
  • Belangrijkste voedingsstoffen: Hoge innames van foliumzuur, vitamine E en C en visconsumptie worden in verband gebracht met een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer.

Lees verder:

Ziekte van Alzheimer: de loopstijl die de progressie van de ziekte remt

De ziekte van Alzheimer: het dieet dat 18 jaar uit de geest “wist” en opnieuw voelt

De ziekte van Alzheimer: het persoonlijkheidskenmerk dat de hersenen beschermt