Alle artikelen

Deze 5 voedingsmiddelen veroorzaken ontstekingen – vermijd ze!

#image_title
470views

Veel voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan ontstekingen en chronische ziekten, waaronder voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten, gefrituurd voedsel, alcohol en vlees dat op hoge temperaturen is gekookt.

Ontsteking kan goed of slecht zijn, afhankelijk van de situatie.

Om te beginnen is het de natuurlijke manier van je lichaam om zichzelf te beschermen als je gewond of ziek bent.

Het kan uw lichaam helpen zichzelf tegen ziekten te beschermen en genezing te bevorderen.

Aan de andere kant wordt chronische, langdurige ontsteking geassocieerd met een verhoogd risico op ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas.

Interessant is dat het voedsel dat je eet de ontstekingen in je lichaam aanzienlijk kan beïnvloeden.

Hier zijn 5 voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken.

1. Glucosestroop met hoog suiker- en fructosegehalte

Tafelsuiker (sucrose) en glucosestroop met een hoog fructosegehalte zijn de twee belangrijkste soorten toegevoegde suikers in het westerse dieet.

Suiker bestaat uit 50% glucose en 50% fructose, terwijl glucosestroop met een hoog fructosegehalte ongeveer 45% glucose en 55% fructose bevat.

Een van de redenen waarom toegevoegde suikers schadelijk zijn, is dat ze ontstekingen kunnen versterken, wat tot ziekten kan leiden.

Hoewel kleine hoeveelheden fructose in fruit en groenten prima zijn, kan het consumeren van grote hoeveelheden toegevoegde suikers een negatieve invloed hebben op de gezondheid.

Het eten van veel fructose is in verband gebracht met obesitas, insulineresistentie, diabetes, leververvetting, kanker en chronische nierziekten.

Bovendien hebben onderzoekers opgemerkt dat fructose ontstekingen veroorzaakt in de endotheelcellen die de bloedvaten bekleden, wat een risicofactor is voor hartziekten.

Op dezelfde manier is aangetoond dat een hoge fructose-inname verschillende ontstekingsmarkers bij muizen en mensen verhoogt.

Voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers zijn onder meer snoep, chocolade, frisdranken, cakes, koekjes, donuts, zoete gebakjes en sommige ontbijtgranen.

Experts: wat is het verband tussen ontstekingen en angst?

2. Gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel zoals frites, mozzarellasticks, donuts en loempia’s kunnen niet alleen veel vet en calorieën bevatten, maar kunnen ook de ontstekingsniveaus in het lichaam verhogen.

Dit komt omdat bepaalde bereidingsmethoden op hoge temperatuur, waaronder frituren, de productie van schadelijke verbindingen kunnen verhogen, zoals geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s), die ontstekingen kunnen veroorzaken en kunnen bijdragen aan chronische ziekten.

Frituren kan ook de hoeveelheid transvetten in de frituurolie verhogen, wat ook ontstekingen kan bevorderen.

Sommige onderzoeken suggereren dat gefrituurd voedsel de samenstelling van het darmmicrobioom kan beïnvloeden, waardoor de ontstekingsniveaus kunnen toenemen.

Bovendien hebben andere onderzoeken aangetoond dat de consumptie van gefrituurd voedsel in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van en overlijden aan hartziekten.

3. Geraffineerde koolhydraten

Hoewel koolhydraten een slechte reputatie hebben gekregen, zijn veel voedingsmiddelen met veel koolhydraten erg voedzaam en passen ze in een goed afgerond dieet.

Het eten van overmatige hoeveelheden geraffineerde koolhydraten kan echter ontstekingen veroorzaken.

Het grootste deel van de vezels is verwijderd uit geraffineerde koolhydraten. Vezels bevorderen de volheid, verbeteren de controle van de bloedsuikerspiegel en voeden de nuttige bacteriën in uw darmen.

Onderzoekers suggereren dat de geraffineerde koolhydraten in het moderne dieet de groei van inflammatoire darmbacteriën kunnen bevorderen, wat het risico op obesitas en inflammatoire darmziekten kan verhogen.

Geraffineerde koolhydraten hebben een hogere glycemische index (GI) dan ongeraffineerde koolhydraten. Voedingsmiddelen met een hoge GI verhogen de bloedsuikerspiegel sneller dan voedingsmiddelen met een lage GI.

Geraffineerde koolhydraten zijn te vinden in snoep, brood, pasta, gebak, sommige ontbijtgranen, koekjes, cakes, suikerhoudende frisdranken en alle bewerkte voedingsmiddelen die toegevoegde suiker of bloem bevatten.

4. Overmatig alcoholgebruik

Matige alcoholconsumptie kan enkele gezondheidsvoordelen opleveren.

Hogere hoeveelheden kunnen echter tot ernstige problemen leiden.

In een onderzoek uit 2010 namen de niveaus van C-reactief proteïne (CRP), een marker van ontstekingen, toe bij mensen die alcohol consumeerden. Degenen die meer dan twee drankjes per dag dronken, hadden de hoogste CRP-waarden.

Mensen die zwaar drinken kunnen problemen krijgen met bacteriële gifstoffen die uit de dikke darm en in het lichaam terechtkomen. Deze aandoening – vaak ‘lekkende darm’ genoemd – kan wijdverspreide ontstekingen veroorzaken die tot orgaanschade leiden.

Om aan alcohol gerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen, moet de inname beperkt worden tot twee standaard drankjes per dag voor mannen en één voor vrouwen.

5. Vlees bereid op hoge temperatuur

Het eten van vlees dat op hoge temperaturen is gekookt – inclusief bewerkt vlees zoals spek, worstjes, ham en gerookt vlees – is in verband gebracht met een verhoogd risico op hartziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Andere kookmethoden op hoog vuur zijn grillen, barbecueën, braden, braden, roosteren en braden.

Er wordt aangenomen dat AGE’s niet alleen ontstekingen bevorderen, maar ook bijdragen aan chronische ziekten zoals hartziekten, kanker, metabool syndroom en diabetes type 2.

Interessant genoeg kan het marineren van vlees in zure oplossingen, zoals citroensap of azijn, vóór het grillen of braden de hoeveelheid AGE’s halveren.

Wat gebeurt er als je stopt met het eten van suiker: 12 veranderingen in het lichaam

Een andere manier om de vorming van AGE’s te minimaliseren is door vlees korter te koken en te kiezen voor kookmethodes met vochtige hitte, zoals koken, stomen, pocheren of smoren.

Ontsteking kan optreden als reactie op vele oorzaken, waarvan sommige moeilijk te voorkomen zijn, waaronder vervuiling, letsel of ziekte.

U heeft echter veel meer controle over factoren zoals uw dieet.

Om zo gezond mogelijk te blijven, moet u ontstekingen op afstand houden door de consumptie van voedingsmiddelen die deze veroorzaken te minimaliseren en ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten.