Alle artikelen

Elena Kulikova: Verlies je gedachten niet over de “gezonde levensstijl”

#image_title
468views

De laatste tijd concurreren steeds meer populaire bloggers, waarvan het aantal groeit, om advies te geven over de beste manier van eten. Er zijn echter veel mythen en pogingen om bijna alle producten die we gewoonlijk gebruiken te demoniseren. Kunnen we mythen van de werkelijkheid onderscheiden en hoe we onder stress moeten eten, zie in een interview met de Russische voedingsdeskundige Elena Kulikova.

– Mevrouw Kulikova, zijn er echt producten die stress kunnen dempen en producten die deze juist verergeren?

– Vaak ervaren we bij stress, die een reactie is op een bepaalde druk van buitenaf, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, ongemak, enz. Als we lange tijd onder stress staan, wordt er veel cortisol aangemaakt en onderdrukt het de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd.

Wanneer mensen zich verloren voelen, alsof ze geen kracht hebben, gaan ze op zoek naar andere bronnen van positieve emoties. Meestal is het voedsel dat, zij het kortstondig, de afgifte van endorfines en oxytocine veroorzaakt. Dit zijn snoepjes, koolzuurhoudende dranken, bronnen van snelle vetten, enz. Als dit een eenmalige reactie is, is er geen reden om u zorgen te maken, maar als u dit voortdurend doet, leidt dit tot verarming van de microbiota in de darmen. Wat op zijn beurt leidt tot depressie en enkele andere psychische stoornissen.

Dat wil zeggen dat we elkaar, grofweg, vandaag en nu helpen, maar op de lange termijn elkaar schade berokkenen. Want stress onderdrukken met taarten en pizza’s lost het probleem niet op. We moeten leren onderscheid te maken tussen fysiologische en emotionele honger, en onszelf de vragen stellen: wil ik echt eten? Heb ik honger of ben ik gewoon angstig?

Een nuttige suggestie: je hebt wat chocolade voor jezelf gekocht om de angst te verminderen, maar het zou nuttiger zijn om bijvoorbeeld een halve tomaat te eten en daarna wat chocolade. Nog een tomaat, dan chocolade… Zo verminder je de hoeveelheid snelle koolhydraten. Het effect zal tweeledig zijn. Ten eerste zul je zien dat angst niet noodzakelijk gelijk staat aan één chocolaatje. Ten tweede diversifieert u uw menu en voegt u de nodige micronutriënten toe.

In situaties van stress en angst, leg de nadruk op producten die rijk zijn aan ijzer, magnesium en omega-3. Dit zijn pompoenpitten, chia, amandelen, pinda’s, cashewnoten, bananen, druiven, avocado’s, zalm. Wat betreft producten die rijk zijn aan ijzer, zoals lever, biefstuk, oesters en pure chocolade. En ook hazelnoten, boekweit, linzen, bonen, gedroogde abrikozen en soja-graanproducten.

– Lange tijd kregen zuivelproducten de schuld voor het veroorzaken van acne, en vervolgens aspartaam ​​voor het veroorzaken van kanker… Welke andere soortgelijke beweringen zijn er en hoe kunnen we informatie vertrouwen volgens welke er in bijna elk product iets gevaarlijks verborgen zit?

– Het zou moeilijk zijn om deze vraag te beantwoorden, omdat ze nu waarschijnlijk elk product ergens proberen te demoniseren. Ik heb bijvoorbeeld hele artikelen gezien over het feit dat we aardappelen moeten opgeven, omdat ze zogenaamd een volkomen nutteloos product waren, waarin alleen maar koolhydraten zitten. Ik herinner me een paar vreemde waanvoorstellingen over het niet tegelijkertijd eten van komkommers en tomaten. Om nog maar te zwijgen van de massahysterie over gluten

Iedereen weet al dat gluten inderdaad gevaarlijk zijn, maar voor een heel klein percentage van de mensen. En ze weten van jongs af aan dat ze het niet moeten gebruiken. Het is noch effectief, noch gerechtvaardigd om gluten simpelweg te schrappen, alleen maar omdat het in de mode is. Ik kan steeds meer soortgelijke gevallen opsommen.

Petar Dunov’s advies over gezond eten

Onlangs bespraken collega’s en ik een absurd geval van een vrouw die suggereerde dat mensen alles, van chronische ziekten tot kanker en AIDS, alleen met kruiden kunnen behandelen. Haar berichten waren donker, maar mensen geloofden haar helaas en gaven hun laatste middelen om ‘genezende’ kruiden voor haar te kopen, zonder de daadwerkelijke behandeling te ondergaan. Uiteraard kunnen ze niet genezen worden. En toen een van de artsen een artikel publiceerde waarin zij de mislukking van haar argumenten bewees, klaagde deze kruidkundige hem aan wegens smaad.

Mijn buurman, die regelmatig sport en op zijn voeding let, voegt wat poeder aan zijn thee toe. Ik vroeg wat dit poeder was en hij antwoordde dat zijn trainer hem had geadviseerd het te nemen omdat het heilzaam was. En toen ik vroeg waarvoor het nuttig was, keek hij mij aan en zei: “het is gewoon nuttig”. En plotseling besefte hij dat hij niet wist wat hij slikte. Ze vertelden het hem en hij ging het kopen. Zo doe je dat niet als het om je gezondheid gaat.

De overvloed aan mythen en legenden overschrijdt alle grenzen. Daarom moet alle informatie worden onderworpen aan geloofwaardigheidsfilters: wat voor soort informatiebron is het; kan ik hem vertrouwen; waar is het op gebaseerd; kan het worden bevestigd? U kunt naar andere bronnen kijken om de informatie te verifiëren.

– En wat is jouw mening over de claim van sommige bloggers dat je met tablets kunt afvallen? Er is een dodelijk geval bekend van een meisje dat probeerde af te vallen door middel van een of andere tic-toker, waarbij ze 25 laxerende pillen dronk. Kortom, kun je afvallen met tabletten?

– Realiseer je dat het doel van de blogger in kwestie, net als die van alle anderen, op geen enkele manier verband houdt met gezondheid, maar met het verzamelen van meer publiek, likes en vervolgens winst maken. Daarom leggen de bloggers in kwestie de nadruk op onderwerpen die een groter aantal mensen aangaan. En de onderwerpen afvallen, relaties tussen partners, meer geld verdienen, interesseren mensen altijd. Dat is de reden waarom bloggers er het vaakst op parasiteren.

Wees heel voorzichtig met wat bloggers je adviseren. Dit heeft niet alleen invloed op de voeding, maar ook op de levensstijl in het algemeen. Elk sociaal netwerk is een podium en je hebt geen idee wat daarachter gebeurt en hoe uiteindelijk degenen leven die jouw show pushen. Als we via internet commentaar geven op de waanzinnige mogelijkheden van diëten, zul je misschien versteld staan. De menselijke verbeelding kent geen grenzen.

Ik heb diëten gezien waarbij de persoon een onbeduidende calorie-inname ondergaat, ongeveer 800 kilocalorieën per dag. Dat is minder dan iemand verbruikt als hij gewoon op de bank ligt. Ja, de kilo’s vliegen eraf, maar tegen welke prijs? Hoe zit het met monodiëten, ze zijn niet alleen gevaarlijk vanwege de weinige calorieën, maar ook omdat ze tot een tekort leiden.

Want als je bijvoorbeeld alleen boekweit of yoghurt eet, zal je microflora heel snel verarmen, en dan zal het moeilijk zijn om te herstellen. Helaas zijn tieners vaak het slachtoffer van ‘experts’ op internet, omdat hun psyche nog niet volledig is gevormd en ze geen filters hebben voor de kriticiteit van informatie, ze vertrouwen bloggers meer dan artsen of de oudere generatie.

– En hoe beïnvloedt het actief promoten door bloggers van een gezonde levensstijl en gezond eten het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis? Sommige jongeren zijn letterlijk geobsedeerd…

– Het was zo’n obsessie die leidde tot de opkomst van een nieuwe psychische stoornis: orthorexia. Een toestand waarin iemand zo geobsedeerd is door wat hij eet, en in welke volgorde, dat deze obsessie het punt van absurditeit bereikt. Deze mengeling van pedanterie en de overtuiging dat je alles goed doet voor de gezondheid leidt uiteindelijk tot een eetstoornis, omdat je niet meer van eten kunt genieten.

Gezond eten: zijn we voorgelogen over vet?

Hij eist veel van zichzelf en van eten, hij heeft veel regels gecreëerd en dit verhoogt uiteraard het stressniveau. Er moet meer gezegd worden over orthorexia… Een paar zinnen over anorexia, die ook relevant zijn.

Uit onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat anorexia niet alleen verband houdt met psychologische factoren, maar ook met wat we eten. Hoe armer de microflora, hoe groter de kans dat we gijzelaars worden van deze aandoening. Helaas ontstaat er een vicieuze cirkel doordat iemand die wil afvallen minder eet.

Hoe minder voedsel hij consumeert, hoe minder hij eet. Het blijkt dat wanneer iemand op dieet gaat, hij de variëteit van zijn menu sterk vermindert. En hoe armer het menu, hoe armer de microflora.

En hoe armer de microflora, hoe groter de kans om gegijzeld te worden door anorexia. Met de hulp van specialisten kan een persoon uit deze gesloten cirkel komen. Ik bedoel in de eerste plaats een psycholoog, omdat alle soorten eetstoornissen moeten worden behandeld en verzacht onder toezicht van een psycholoog.

Verlies dus niet uw ‘gezonde levensstijl’-geest. Het fanatiek volgen van dogma’s op het gebied van voeding is net zo gevaarlijk als het zich overgeven aan fastfood.

Yana BOYADJIEVA