Alle artikelen

Ontdek welke groente je lichaam zal revitaliseren

#image_title
483views

Broccoli is een uitstekend ingrediënt voor veel gerechten. Ze bevatten een breed scala aan vitamines en chemische verbindingen die kankerbestrijdende effecten hebben. Broccoli is goed voor zowel volwassenen als kinderen. Hier leest u hoe u deze koolsoort op de juiste manier kiest, bewaart en kookt.

Broccoli is een echte opslagplaats van belangrijke verbindingen voor het lichaam. Deze kool behoudt vitamine C en B9 wanneer hij wordt gekookt of ingevroren. Kruisbloemige groenten (waaronder broccoli) bevatten glucosinolaten, die in combinatie met vitamine C en bètacaroteen een bewezen kankerremmende werking hebben.

Deze kruiden verlengen de levensduur

Broccoli bevat de volgende vitamines:

Vitamine C – er zit ongeveer drie keer meer in rauwe bloeiwijzen dan in warmtebehandelde bloeiwijzen. Vitamine C wordt geassocieerd met de collageensynthese en de gezondheid van de huid, het zenuwstelsel en de immuunfuncties, en gaat oxidatieve stress tegen).

Vitamine B5 – (in rauwe groenten) herstelt de lichaamstoon, normaliseert de mentale activiteit, neemt deel aan de productie van steroïde hormonen.

Vitamine B9 – werkt in het proces van celvernieuwing, is nuttig voor de groei van kinderen, helpt het algehele herstel van het lichaam na ziekte en heeft een positief effect op de foetus tijdens de intra-uteriene ontwikkeling.

Vitamine B6 – (in de bereide groente) neemt deel aan de functies van het zenuwstelsel, verhoogt de immuunrespons van het lichaam.

Een arts heeft onthuld hoe je overeten kunt voorkomen

Bovendien bevat deze koolsoort:

Bètacaroteen (in rauwe broccoli is het gehalte 2 keer hoger dan in thermisch verwerkte broccoli) en andere stoffen uit de carotenoïdengroep (lithine en zeaxanthine hebben een positief effect op het gezichtsvermogen),

Sporenelementen: calcium (Ca), fosfor (P), kalium (K), magnesium (Mg).

Het is belangrijk om je te concentreren op het uiterlijk van de bloeiwijzen (het is wenselijk dat ze diepgroen en gesloten zijn).

Broccoli kan 4-5 dagen bewaard worden in een speciaal bakje in de koelkast. Indien verpakt gekocht, verwijdert u het plastic onmiddellijk vóór het koken. Onverpakte kool moet worden ingepakt voordat u deze in de koelkast bewaart.

Om gerechten te bereiden, neemt u de bloeiwijzen (knoppen die niet bloeien) en hun basis. Het is beter om de broccoli een korte tijd te koken (in dit geval blijven de meeste sporenelementen en voedingsbestanddelen behouden). Glucosinolaten zijn bijvoorbeeld extreem gevoelig voor hoge temperaturen.

Hoe lang koken?

Gestoofd/gestoomd: kook de kool gedurende 5 minuten.

Kook maximaal 7-10 minuten.

Koken in een magnetron duurt 6 minuten./Zdrave.to

Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur zult vinden!