Alle artikelen

Vitaminen kunnen het hart na schade niet herstellen

#image_title
487views

Dit zegt de Russische cardioloog dr. Anna Korenevich, wier patiënten haar na een hartaanval vaak vragen welke vitamines ze moeten nemen om hun hart te ondersteunen na een hartaanval.

“Tot op heden zijn er geen vitamines, supplementen, mineralen en voedingsproducten die kunnen helpen de hartspier te herstellen na eventuele schade – ontstekingen, hartaanvallen, cardiomyopathie – zegt de specialist. – Als u een advertentie tegenkomt die u van het tegendeel overtuigt, is dit niets anders dan marketing. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor dergelijke advertenties.”

En hij wijst erop dat alles veel eenvoudiger kan worden. Onlangs kwamen wetenschappers van de Universiteit van Michigan tot de conclusie dat een stof geproduceerd door ons eigen organisme kan helpen de hartspier te herstellen, het volstaat alleen om het niveau ervan te controleren.

Kortom: zoek naar het hormoon van geluk: oxytocine. Het is een van de vier gelukshormonen en is verantwoordelijk voor liefde en vertrouwen tussen mensen; het versterkt de band tussen vrienden en geliefden. En niet alleen: oxytocine beïnvloedt de seksuele aantrekkingskracht, de productie van testosteron en de beweeglijkheid van het sperma; verbetert de slaap; verlaagt het niveau van angst; stabiliseert de bloeddruk; vermindert het pijngevoel; beïnvloedt cognitieve functies; creëert een gevoel van rust.

En volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen kan oxytocine zelfs hartspiercellen herstellen na beschadiging. En op basis hiervan zullen artsen een nieuw medicijn voor het hart ontwikkelen.

Om het niveau van oxytocine te verhogen, is het voldoende om zo vaak mogelijk te knuffelen. Het maken ervan neemt toe met een simpele aanraking tussen mensen in de buurt. Hoe meer oxytocine er in het lichaam wordt aangemaakt, hoe uitgesprokener het geluksgevoel. Naast knuffels kan de aanmaak van oxytocine ook worden geactiveerd door zoenen en seks. Huisdieren helpen ook, het is voldoende om ze af en toe te aaien.

Vermijd vetten, koolhydraten en suiker, waarschuwt cardioloog Dr. Anna Korenevich, MD. En nogmaals denk ik aan de fouten die veel mensen maken, hoewel ze de risico’s kennen van zowel een sedentaire levensstijl als onjuiste voeding.

“Het is al lang bekend dat mensen die weinig bewegen en het liefst op de bank liggen, een veel groter risico lopen op een beroerte”, merkt ze op.

Bovendien zijn onjuiste en onevenwichtige voeding, evenals gulzigheid, risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van gevaarlijke ziekten vergroten. Als gevolg hiervan worden we geconfronteerd met mensen met overgewicht en bloedvaten die verstopt zijn door atherosclerotische plaques. Alcohol- en rookmisbruikers behoren ook tot de risicogroep. Dr. Korenevich raadt aan om niet alleen vette producten te vermijden, maar ook producten die suiker bevatten, zoetwaren gemaakt van witte bloem, witte rijst, enz., evenals voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.

Dr. Anna Korenevich

“Je zult misschien verrast zijn, maar de schadelijkste alcohol voor het hart en de bloedvaten blijkt … bier te zijn”, zegt dr. Korenevich, en stelt voor om in dit opzicht verstandig en gematigd te zijn. Daarbij is de dosis van groot belang: als iemand meer drinkt dan een glas droge rode wijn, is dat al schadelijk. Volgens haar schaadt bier het hart en de bloedvaten het meest, omdat het schuim een ​​bron is van kobalt – een stof die het hart in grote hoeveelheden kan overbelasten.

“Bier verzadigt het bloed met koolstofdioxide en veroorzaakt hormonale crashes”, waarschuwt ze. Dit negatieve effect wordt versterkt door het “voorgerecht” van bier – meestal zoute, calorierijke en vette voedingsmiddelen.

Een recente studie levert verder bewijs dat het consumeren van grote hoeveelheden suiker schadelijk is voor het hart, zeggen cardiologen. Deskundigen hebben ontdekt dat een dieet met veel ‘vrije suikers’ – suiker, ook toegevoegd aan voedsel en aangetroffen in vruchtensappen, honing en siropen – het risico op hartziekten en beroertes kan verhogen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien als het over de gezondheid van het hart gaat, merken ze op.

Het is geen geheim dat te veel suiker diabetes en obesitas veroorzaakt. Diabetes en zwaarlijvigheid, zo herinneren cardiologen zich, zijn de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van ischemische hartziekten, die de oorzaak zijn van een hartaanval en perifere aderziekte. Dit alles kan tot een beroerte leiden.

Het is bewezen dat een hoge bloedsuikerspiegel zonder enige twijfel het risico op een beroerte en een hartaanval verhoogt. Verhoogde bloedsuikerspiegels bij mensen met ongecontroleerde diabetes kunnen hoge bloeddruk veroorzaken, waardoor het hart onder druk komt te staan. Verwerkte suiker verhoogt ook de triglyceriden, waarvan het hoge niveau een direct bijproduct is van overtollige suikerrijke calorieën.

Volgens onderzoek lopen mensen die regelmatig voedingsmiddelen consumeren die ontstekingen veroorzaken, zoals suikerhoudende dranken, geraffineerde granen en bewerkte vleeswaren, een hoger risico op hart- en vaatziekten. In tegenstelling tot anderen die de nadruk leggen op olijfolie, tomaten, vette vis, noten en bessen – verminderen deze de ontstekingen in het lichaam.

Yana BOYADJIEVA