Alle artikelen

Rood vlees kan het risico op diabetes verhogen

#image_title
463views

Het vervangen van rood vlees door plantaardige eiwitbronnen zoals noten en groenten kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van twee porties rood vlees per week kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte, waarbij dit risico toeneemt naarmate de consumptie toeneemt.

De resultaten van het onderzoek werden vorige week gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

“Onze resultaten ondersteunen sterk voedingsrichtlijnen die aanbevelen om de inname van rood vlees te beperken, inclusief verwerkt en onbewerkt”, zegt studieauteur Dr. Xiao Gu, een postdoctoraal fellow aan de Harvard University.

De wetenschappers analyseerden gegevens van meer dan 200.000 mensen over een periode van 36 jaar. Gedurende die tijd ontwikkelden ruim 22.000 van de deelnemers diabetes type 2.

Elke dagelijkse portie bewerkt rood vlees verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 46%, en elke dagelijkse portie onbewerkt rood vlees met 24%.

Wie moet rood vlees eten?

Plantaardige alternatieven

Wetenschappers van de Harvard University specificeren dat het overstappen op plantaardige eiwitbronnen zoals noten en peulvruchten gepaard gaat met een vermindering van 30% van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Er is ook ontdekt dat het vervangen van rood vlees door zuivelproducten het risico op diabetes verkleint. het ontwikkelen van de ziekte.

“Gezien onze resultaten en het eerdere werk van andere collega’s zou het beperken van de consumptie van rood vlees tot ongeveer één portie per week redelijk zijn voor mensen die hun gezondheid en welzijn willen optimaliseren”, zegt studieauteur Walter Willett.

De exacte rol van rood vlees is zonder verder onderzoek lastig vast te stellen, maar één hypothese is dat de aanwezigheid van nitraten en nitrieten in bewerkt rood vlees een negatief effect heeft op de alvleesklier, het orgaan dat insuline aanmaakt.

Het eten van rood vlees wordt niet alleen geassocieerd met diabetes type 2, maar ook met andere ziekten. Uit een in 2015 gepubliceerde meta-analyse bleek dat één portie rood vlees per dag het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met 19% kan verhogen.

Omdat rood vlees ook veel verzadigd vet bevat, kan het het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en ervoor zorgen dat het zich ophoopt in de slagaderwanden. Wetenschappers hebben ook een verband gevonden tussen de consumptie van rood vlees en een verhoogd risico op colorectale kanker en darmkanker.