#image_title
479
Galaktoboureko is een klassiek Grieks dessert met roomvulling en knapperig deeg, besprenkeld met citroensiroop. Met dit recept kun je thuis de lekkerste galaktoburek maken.
Materialen
Voor de siroop
- 2 kopjes suiker
- 1 1/2 kopjes water
- 1 kaneelstokje
- 2 eetlepels vers citroensap
- 75 gr. Honing
Voor de crèmevulling
- Zes losgeklopte eieren
- 1 1/2 liter melk
- 1 3/4 kopjes suiker
- 1 kopje griesmeel
- Een eetlepel vanille-essence
- Een eetlepel sinaasappelschil
- Een pakje bladerdeeg
- 200 gr. gesmolten boter
Procedure
Voor de siroop
- Meng in een pan de suiker, het water, het kaneelstokje en het citroensap. Zet op het vuur en laat het koken.
- Roer met een lepel om ervoor te zorgen dat de suiker volledig is opgelost.
- Zodra het mengsel transparant wordt, voeg je de honing toe en haal je deze van het vuur. Meng het en laat het iets afkoelen.
Voor de crèmevulling
- Verwarm de melk en de suiker in een pan op middelhoog vuur.
- Als de melk bijna kookt, voeg je het griesmeel, de eieren, het vanillearoma en de sinaasappelschil toe.
- Roer op het vuur tot het mengsel dikker wordt. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Open het bladerdeegvel. Leg negen vellen op de bodem van een pan en bestrijk elk ander vel met boter. Knip het vel af op de afmetingen van de pan
- Giet de hete room in de pan en verdeel gelijkmatig.
- Leg de overige blaadjes op de room en besmeer de blaadjes met royale hoeveelheden boter.
- Snijd met een zeer scherp mes de bovenste lagen van het vel in driehoeken, ruiten of vierkanten.
- Plaats de pan in de oven en bak gedurende 30-35 minuten of tot ze goudbruin zijn.
- Als het klaar is, haal je de pan uit de oven en laat je hem iets afkoelen.
- Snij de gemarkeerde lijnen boven de galaktobourek.
- Giet er de hete siroop over.
- Serveer de galaktobourek warm of op kamertemperatuur.
enikos.gr