Alle artikelen

Traditionele knapperige galaktobourek met luchtige room en citroensiroop

#image_title
479views

Galaktoboureko is een klassiek Grieks dessert met roomvulling en knapperig deeg, besprenkeld met citroensiroop. Met dit recept kun je thuis de lekkerste galaktoburek maken.

Materialen

Voor de siroop

  • 2 kopjes suiker
  • 1 1/2 kopjes water
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 75 gr. Honing

Voor de crèmevulling

  • Zes losgeklopte eieren
  • 1 1/2 liter melk
  • 1 3/4 kopjes suiker
  • 1 kopje griesmeel
  • Een eetlepel vanille-essence
  • Een eetlepel sinaasappelschil
  • Een pakje bladerdeeg
  • 200 gr. gesmolten boter

Procedure

Voor de siroop

  • Meng in een pan de suiker, het water, het kaneelstokje en het citroensap. Zet op het vuur en laat het koken.
  • Roer met een lepel om ervoor te zorgen dat de suiker volledig is opgelost.
  • Zodra het mengsel transparant wordt, voeg je de honing toe en haal je deze van het vuur. Meng het en laat het iets afkoelen.

Voor de crèmevulling

  • Verwarm de melk en de suiker in een pan op middelhoog vuur.
  • Als de melk bijna kookt, voeg je het griesmeel, de eieren, het vanillearoma en de sinaasappelschil toe.
  • Roer op het vuur tot het mengsel dikker wordt. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Open het bladerdeegvel. Leg negen vellen op de bodem van een pan en bestrijk elk ander vel met boter. Knip het vel af op de afmetingen van de pan
  • Giet de hete room in de pan en verdeel gelijkmatig.
  • Leg de overige blaadjes op de room en besmeer de blaadjes met royale hoeveelheden boter.
  • Snijd met een zeer scherp mes de bovenste lagen van het vel in driehoeken, ruiten of vierkanten.
  • Plaats de pan in de oven en bak gedurende 30-35 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  • Als het klaar is, haal je de pan uit de oven en laat je hem iets afkoelen.
  • Snij de gemarkeerde lijnen boven de galaktobourek.
  • Giet er de hete siroop over.
  • Serveer de galaktobourek warm of op kamertemperatuur.

enikos.gr