Alle artikelen

Verse melk die het cholesterol verlaagt, ideaal voor diabetici – Dat is niet wat je denkt

#image_title
473views

Het is geen gemakkelijke smaak, maar alles wijst erop dat het een drankje is dat gunstig is voor de gezondheid, vooral voor mensen met diabetes

De oplossing die een nieuwe studie benadrukt, gepubliceerd in BMC complementaire geneeskunde en therapieën over de toenemende problemen waarmee mensen met diabetes worden geconfronteerd bij het beheersen van het risico op ernstige hart- en vaatziekten. De relevante publicatie belicht met name de kamelenmelk als een belangrijke bondgenoot, die helpt bij de behandeling van dyslipidemie.

DE dyslipidemiewat neerkomt op een onbalans in verschillende soorten lipiden, zoals cholesterol En triglyceriden, kan worden beïnvloed door factoren zoals voeding, genetica en roken, wat kan leiden tot ernstige hart- en vaatziekten. Uit recent onderzoek is gebleken dat frequente consumptie van deze drank het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes aanzienlijk kan verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd.

Het onderzoeksteam voerde een uitgebreide zoektocht in databases uit en volgde tegelijkertijd honderden gerandomiseerde klinische onderzoeken bij patiënten met type 1-diabetes en soort 2.

“Er werd vastgesteld dat degenen die diabetes hebben en consumeren verse kamelenmelk toonden significante verlagingen aan van de niveaus van totaal en ‘slecht’ LDL-cholesterol en triglyceriden, terwijl tegelijkertijd de waarden van ‘goed’ HDL-cholesterol werden verhoogd. Patiënten met diabetes type 1 bleken een gunstiger effect te hebben dan patiënten met diabetes type 2.” benadrukken de onderzoekers in hun rapport.

Foto: Shutterstock

Opgemerkt wordt dat hoge niveaus van triglyceriden en totaal- en LDL-cholesterol geassocieerd zijn met een groter risico op hartziekten en beroertes, terwijl hoge niveaus van HDL-cholesterol daarentegen gunstig werken en het risico verminderen. Volgens universitair hoofddocent MoezAlIslam Ezzat Faris van de Universiteit van Sharjah zou regelmatige consumptie van kamelenmelk zelfs het risico op het ontwikkelen van diabetes bij pre-diabetische patiënten kunnen verminderen.

In hun rapport benadrukken de onderzoekers de laag in verzadigd vet en de geneeskrachtige waarde van kamelenmelk, eraan toevoegend dat “zou een nuttige aanvullende therapie kunnen zijn bij de behandeling van dyslipidemie bij diabetespatiënten. Het langdurig gebruik ervan, in combinatie met geneesmiddelen op recept, verbetert het lipidenprofiel, vooral bij patiënten met diabetes type 1 zou dit in de toekomst zeer positieve resultaten kunnen opleveren”, betogen de onderzoekers. dr. Faris wijst er ook op dat regelmatige consumptie van de drank zelfs de hoeveelheid insuline-injecties zou kunnen verminderen die patiënten nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

De nieuwe bevindingen zijn daarom bijzonder belangrijk diabetespatiënten hebben twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van een hartaandoening of een beroerte vergeleken met mensen zonder chronische ziekte. “Dit werk maakt de weg vrij voor verder onderzoek gericht op het identificeren van de bioactieve stoffen in kamelenmelk en het ontwikkelen van gerichte therapieën voor diabetes,” voegt dr. Faris.

Een dergelijke ontwikkeling zou nieuwe inzichten kunnen opleveren in het beheersen van de risico’s op hartziekten en beroertes bij mensen met diabetes.

Lees verder:

Klimaatverandering: hoe het de levens van mensen met diabetes beïnvloedt

De oliën die het cholesterol verlagen en het hart en de lever beschermen

Hoog cholesterol: vet is niet de boosdoener – het is de echte vijand