Alle artikelen

Vlees, geen zeevruchten en vis verlengen het leven?

#image_title
483views

Volgens gegevens uit 2019 is de gemiddelde levensverwachting in Japan voor vrouwen 87,45 jaar, voor mannen – 81,41 jaar.

Ruim 300 mensen in dit unieke land zijn het 110e jaar gepasseerd. Sommige mensen zullen meteen tegen zichzelf zeggen: de reden ligt in het dieet, aangezien de mode voor het eten van sushi vanuit Japan begon, die zich nu over de hele wereld heeft verspreid. Dat wil zeggen, verse zeevruchten gecombineerd met rijst en zeewier. Maar het blijkt dat het geheim van een lang leven niet in de vis zit, maar in het vlees.

Onlangs publiceerde de Japanse arts Hideki Wada zijn boek “70 jaar – een keerpunt in het pad van menselijke veroudering”, waarin hij twee belangrijke oorzaken van veroudering aanwijst. Een ervan houdt verband met de activiteit, de andere met het soort voeding.

“Het ouder worden wordt versneld door een gebrek aan motivatie”, legt Hideki Wada aan zijn lezers uit. – Na de leeftijd van 70 jaar is er een neiging om de activiteit te verminderen, de onwil van een persoon om geïnteresseerd te zijn in alles om zich heen, om te bewegen, mensen te ontmoeten of gewoon te gaan wandelen.

Als de motivatie niet wordt hersteld, zullen volwassenen elke dag steeds minder bewegen en zullen de hersenen met tussenpozen gaan werken. En dit zal de veroudering alleen maar versnellen. Beweging na de leeftijd van 80 wordt bepaald door hoe u in de zeventig leefde toen uw lichaam nog actief in beweging was”, waarschuwt Hideki Wada.

Daarom is het zo belangrijk om bewust te zijn van jezelf en te proberen oefeningen te doen of op zijn minst actieve wandelingen te maken. Het tweede probleem houdt verband met voeding en, preciezer gezegd, met eiwitgebrek.

“Allereerst zou ik je aanraden om vlees te eten”, zegt de specialist zelfverzekerd. – De reden is dat veel mensen met het ouder worden hun menu veranderen en vaak overstappen op een plantaardig dieet. Er zijn er niet weinig die zelfs vlees weigeren. En afgaande op de indicatoren heeft elke vijfde Japanner ouder dan 70 jaar een ernstig eiwittekort. Gemiddeld eten Japanse volwassenen zo’n 80 gram vlees per dag, terwijl Amerikanen van dezelfde leeftijd bijvoorbeeld zo’n 300 gram consumeren”, noemt hij als voorbeeld.

Wat gebeurt er met het lichaam als iemand vlees begint te weigeren? Een van de belangrijke punten is de verlaging van serotonine in de hersenen. Dit gelukshormoon geeft ons een gevoel van welzijn. Hoe lager het niveau van serotonine, hoe lager de motivatie van een persoon om te bewegen en überhaupt iets te doen.
“In principe nemen de serotonineniveaus van nature af met de leeftijd. – legt de specialist uit. “Mensen kunnen zich depressief en gefrustreerd voelen, emotioneel onstabiel worden en het risico op depressie neemt toe.”

Om het serotonineniveau te verhogen, raadt de arts aan vlees te eten, omdat het helpt bij de aanmaak van dit hormoon. “Het aminozuur tryptofaan is een bron van serotonine en wordt in grote hoeveelheden in vlees aangetroffen”, legt Dr. Wada uit.

Vlees kan echter ook cholesterol bevatten, wat atherosclerose en het risico op een hartaanval veroorzaakt. Maar tegelijkertijd is cholesterol een bron van mannelijke hormonen. Erectiestoornissen komen bijvoorbeeld vaak voor als gevolg van de inname van preparaten die het cholesterolgehalte onder controle houden.

“Als mannelijke hormonen afnemen, neemt ook de motivatie om actief te zijn af, mannen worden zwakker – zegt Dr. Wada. – En het geheugen neemt af. Terwijl het gebruik van vlees en goede cholesterol de verlaging van het androgenengehalte kan tegengaan en het transport van serotonine in de hersenen kan verbeteren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat als een oudere persoon niet van vlees houdt en het niet eet, je hem niet hoeft te dwingen. Het is een andere zaak om het ter wille van de gezondheid heel bewust op te geven. Daarom is het wenselijk dat dergelijke beperkingen verdwijnen en dat iemand van deze leeftijd weer vlees gaat eten.”

Yana BOYADJIEVA