Alle artikelen

Wat je wel en niet van je bord moet halen, zodat het coronavirus je niet in bed gooit

#image_title
546views

Een dieet met veel groenten, peulvruchten en noten en weinig zuivel en vlees gaat gepaard met een 39% lagere kans op het ontwikkelen van Covid-19, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het open access tijdschrift BMJ Nutrition Prevention & Health.

Het onderzoek werd tussen maart en juli 2022 uitgevoerd onder 702 volwassenen. Deelnemers werd gevraagd naar hun gebruikelijke eetgewoonten en de frequentie waarmee ze voedselgroepen consumeerden, evenals naar hun levensstijl en medische geschiedenis. Vervolgens werden ze in groepen verdeeld: omnivoor of voornamelijk plantaardig. De plantaardige dieetgroep werd verder onderverdeeld in degenen die drie of minder keer per week vlees aten en vegetariërs en veganisten.

Er waren geen significante verschillen in leeftijd en geslacht tussen de twee groepen. Echter, alleseters rapporteerden een hoger percentage medische aandoeningen en een lager percentage fysieke activiteit, terwijl overgewicht en obesitas ook vaker voorkwamen in deze groep, allemaal factoren die verband hielden met een hoger risico op Covid-19-infectie en ernstiger symptomen.

In totaal gaven 330 mensen aan besmet te zijn met Covid-19, waarvan 224 milde klachten en 106 matige tot ernstige klachten. Omnivoren hadden een significant hogere gerapporteerde incidentie van Covid-19 dan plantaardige groepen (52% versus 40%). Bovendien hadden zij een grotere kans op een matige tot ernstige infectie: 18% versus 11%. Er was echter geen verschil in hoe lang de symptomen duurden.

Na rekening te hebben gehouden met potentieel beïnvloedende factoren zoals gewicht, reeds bestaande medische aandoeningen en fysieke activiteitsniveaus, ontdekten de onderzoekers dat degenen die vaker een vegetarisch en veganistisch dieet volgden 39% minder kans hadden om besmet te raken dan alleseters. Daarentegen vonden ze geen verschil in de ernst van de symptomen tussen de omnivoor- en vegetarische dieetgroepen.

De onderzoekers suggereren als verklaring voor hun bevindingen dat een overwegend vegetarisch dieet misschien meer voedingsstoffen bevat die het immuunsysteem versterken en virale infecties helpen bestrijden.

“Plantaardige voedingspatronen zijn rijk aan antioxidanten, fytosterolen en polyfenolen, die een positieve invloed hebben op verschillende celtypen, die betrokken zijn bij het functioneren van het immuunsysteem en directe antivirale eigenschappen vertonen”, merken ze op.

Ze benadrukken echter dat dit een observationeel onderzoek is en daarom geen causale factoren kunnen vaststellen. Ze concluderen echter dat in het licht van deze bevindingen en de bevindingen van andere onderzoeken vegetarische voedingspatronen worden aanbevolen.

ygeiamou.gr