Alle artikelen

Wat weten we niet over gojibessen?

#image_title
477views

Gojibessen worden al meer dan 2000 jaar in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt.

Sommige legendes melden dat deze vruchten duizenden jaren geleden door monniken in de Himalaya werden gegeten – ondergedompeld in heet water om de meditatie te bevorderen en een grotere gezondheid, vitaliteit, een lang leven, energie en uithoudingsvermogen te verwerven.

Het lage caloriegehalte, het gebrek aan vet, het feit dat het een goede bron van vezels is en een hoog antioxidantgehalte heeft, zijn enkele van de voordelen van gojibessen. Deze vrucht ontgrendelt uw vermogen om ziekten te bestrijden, uw gewicht effectief te beheersen en een betere spijsvertering te bereiken. Deze vruchten worden vaak rauw, gedroogd of in vloeibare of poedervorm geconsumeerd en bevatten een breed scala aan fytonutriënten, vitamines en sporenelementen waardoor ze door veel gezondheidsexperts de naam ‘superfood’ hebben gekregen.

1. Biedt een hoog gehalte aan antioxidanten en voedingsstoffen

Net als de meeste andere superfoods zijn gojibessen een uitstekende bron van antioxidanten die het immuunsysteem helpen versterken en het lichaam beschermen tegen hoge ontstekingsniveaus terwijl ze schade door vrije radicalen bestrijden. Wat de hoeveelheid antioxidanten in fruit betreft, hebben ze een hoge ORAC-waarde, wat wijst op hun uitzonderlijke vermogen om oxidatieve stress te verminderen.

Wetenschappers hebben onthuld welke voedingsmiddelen en dranken het meest door muggen worden gegeten

Een van de verrassende voordelen van gojibessen die je misschien niet kent, is dat elke portie ongeveer 4 gram eiwit per portie en 18 verschillende aminozuren bevat, plus meer dan 20 andere mineralen, waaronder zink, ijzer, fosfor en riboflavine (vitamine B2). Gojibessen bieden meer bètacaroteen dan wortels en meer ijzer dan sojabonen en spinazie, waardoor ze een geweldige bron zijn om ijzertekort te helpen voorkomen!

2. Verbetering van de immuunfunctie en bestrijding van kanker

Gojibessen lijken op ander fruit, zoals bosbessen en frambozen, in die zin dat ze een hoog gehalte aan antioxidanten vitamine C en vitamine A leveren. Dit zijn twee voedingsstoffen die essentieel zijn voor het opbouwen van immuniteit en het voorkomen van veel voorkomende ziekten zoals verkoudheid, evenals – ernstige chronische ziekten zoals kanker of neurodegeneratieve achteruitgang.

De voordelen van gojibessen strekken zich uit tot andere delen van het lichaam, dankzij hun polysachariden en glycoconjugaatverbindingen die unieke bioactieve immunomodulerende, antitumorale en antioxiderende activiteiten in de hersenen, lever, voortplantingsorganen en het spijsverteringskanaal stimuleren. Wist je dat je met voedsel kunt helpen huidkanker te bestrijden? Van gojibes is gemeld dat het antiverouderings- en antitumoreffecten heeft tegen verschillende soorten huidkankercellen door de tumorgroei te remmen en apoptose te induceren.

Kruiden voor een gezonde maag en lever

3. Stimuleert een gezonde huid

Vergelijkbaar met de voordelen die je krijgt als je ander fruit eet, voorzien gojibessen ons van bètacaroteen (een pigment dat voorkomt in planten en fruit), wat helpt bij het bevorderen van een gezonde huid en zelfs werkt als een natuurlijke behandeling van huidkanker.

In een dierstudie uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Sydney zorgde het drinken van 5% goji-sap voor antioxiderende activiteit die aanzienlijke bescherming bood tegen huidziekten en lipidenperoxidatie in UV-licht. Er zijn twee bekende endogene huidantioxidanten aanwezig in gojibessen, hemo-acidase-1 en metallothioneïne, waarvan is vastgesteld dat ze betrokken zijn bij de foto-immuunbescherming.

De resultaten laten zien dat het drinken van sap gemaakt van bessen je bescherming tegen de radicalen van de zon verhoogt. Goji-bessen bieden extra bescherming tegen licht voor mensen die vatbaar zijn voor huidkanker en andere huidziekten.

4. Beschermt de gezondheid van de ogen

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Optometry & Vision van de American Academy of Optometry toonde aan dat het dagelijks drinken van cranberrysap als voedingssupplement gedurende 90 dagen de plasmaspiegels van zeaxanthine en antioxidanten die de ogen beschermen tegen hypopigmentatie en de ophoping van oxidatieve stressverbindingen aanzienlijk verhoogde. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat gojibes de gezondheid van de ogen ten goede komt door het netvlies te beschermen tegen ganglioncellen. De antioxidanten in deze vrucht werken dus als een natuurlijke behandeling voor glaucoom.

zdrave.to

Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur voor iedereen zult vinden!