Alle artikelen

Comfortfood vermindert stress niet, maar maakt het juist erger, zo blijkt uit een nieuwe studie

#image_title
467views

Volgens een onderzoek kan het eten van vet troostvoedsel in tijden van stress het herstel van het lichaam na stress schaden.

Veel mensen wenden zich tot ongezond voedsel zoals chocolade of chips als ze gestrest zijn, maar onderzoekers hebben ontdekt dat dit de bloedtoevoer naar de hersenen kan verminderen en een slechtere vasculaire functie kan veroorzaken – wat op zijn beurt negatieve effecten kan hebben op de geestelijke gezondheid en cognitieve functie en de het risico op hartziekten.

De onderzoekers raden aan de verleiding van troostvoedsel te weerstaan ​​door in plaats daarvan te snacken met fruit en groenten.

Professor Jet Veldhuijzen van Zanten vertelde aan The Guardian: “Voor dit onderzoek keken we naar gezonde jonge mensen van 18 tot 30 jaar en het is indrukwekkend om zo’n significant verschil te zien in de manier waarop hun lichaam herstelt van stress als ze vet voedsel eten.”

“Voor mensen die al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn. We hebben allemaal voortdurend met stress te maken, maar vooral voor degenen onder ons die een baan met veel stress hebben en een risico lopen op hart- en vaatziekten, moeten deze bevindingen serieus worden genomen. Dit onderzoek kan ons helpen beslissingen te nemen die de risico’s verkleinen in plaats van verergeren.”

Croissants en rekenoefeningen

Bij het onderzoek was een groep gezonde jonge volwassenen betrokken die als ontbijt twee botercroissants kregen. Vervolgens werd aan de deelnemers gevraagd om hoofdrekenen te doen, in toenemende snelheid gedurende acht minuten, en werden gewaarschuwd als ze een fout antwoord hadden. Ze konden zichzelf ook op een scherm zien.

De onderzoekers ontdekten dat het eten van vet voedsel bij mentale stress de vasculaire functie met 1,74% verminderde. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een vermindering van de vaatfunctie met 1% leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met 13%.

“Het experiment was bedoeld om de dagelijkse stress te simuleren waarmee we op het werk of thuis te maken kunnen krijgen. Als we gestrest zijn, gebeuren er verschillende dingen in het lichaam: onze hartslag en bloeddruk gaan omhoog, onze bloedvaten verwijden zich en de bloedtoevoer naar de hersenen neemt toe. We weten ook dat de elasticiteit van onze bloedvaten – een maatstaf voor de vasculaire functie – afneemt na mentale stress”, zegt hoofdauteur van het onderzoek Rosalind Baynham van de Universiteit van Birmingham.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition and Nutrients, toonde ook aan dat het eten van gezonder voedsel, vooral voedsel dat rijk is aan polyfenolen zoals cacao, bessen, druiven, appels en ander fruit en groenten, verzwakking van de vasculaire functie kan voorkomen.

Bron: cnn.gr