Alle artikelen

Feesttafel: advies van voedingsdeskundigen om uw figuur te beschermen

#image_title
470views

Het geheim van deze tijd, zeggen experts, is niet dat je jezelf kalkoen, varkensvlees of snoep moet onthouden, maar er gewoon met mate van moet genieten. Lees daarom, voordat u uw tafel dekt, aandachtig het advies van diëtiste – voedingsdeskundige Alexandra Gadjieva.

Eet niet alsof er geen morgen is

…want helaas is dat zo! Wees selectief en probeer met mate te genieten van voedsel dat u niet elke dag eet. Kalkoen is, als typisch gerecht van het feestmenu, een zeer goede eiwitkeuze met een laag vetgehalte, wat de borstfilet betreft, en een goede bron van ijzer, fosfor en vitamines van het B-complex.

Als we een ander stuk kiezen (met donker vlees) is het vetgehalte uiteraard hoger. Door de schil van de kalkoen te verwijderen, kunnen we deze echter zonder spijt consumeren! Als je van de vulling houdt, geef er dan de voorkeur aan in plaats van aardappelen of gewone rijst. Geniet van elke hap op je bord, kauw langzaam en vul je bord niet bij (tenzij je alleen maar salade toevoegt). Geef de hersenen de twintig minuten die nodig zijn om te weten dat je vol zit!

Ga niet vasten aan tafel!

Natuurlijk hebben we het allemaal gedaan, maar wat is het voordeel? Je hongert jezelf uit tot de avond valt en eet dan enorme hoeveelheden voedsel dat als vet wordt opgeslagen. Door frequent en kleine maaltijden te eten (elke 3-4 uur) houden we echter onze bloedglucose op een normaal niveau, houden we onze stofwisseling alert, hebben we controle over de hoeveelheid van onze portie en voorkomen we dat ons lichaam vet opslaat.

Ja tegen snoep, maar met mate

Naast de kalkoen zijn de kerstvieringen onlosmakelijk verbonden met melomakaroni en kourabiedes, terwijl de traditie om nieuwjaarskoningstaart vraagt.

Als je melomakaroni vergelijkt met kourabiedes, hebben ze ongeveer dezelfde calorieën (ongeveer 200 kcal, afhankelijk van de grootte en bereidingswijze), maar melomakaroni is een betere keuze, omdat ze gemaakt zijn met olijfolie in plaats van boter en honing in plaats van suiker. Wat de kwaliteit betreft, verdient het dus de voorkeur om honingmakarons te consumeren, omdat deze gezonder zijn vanwege de ingrediënten (griesmeel, walnoten, olijfolie, sinaasappelsap, kaneel). Welke van de twee u ook kiest, u moet ze met mate consumeren en tevreden zijn met 1-2 stuks, aangezien hun kleine formaat niet getuigt van hun calorieën!

Wees voorzichtig met alcohol

Omdat het eten meestal gepaard gaat met alcohol, maar alcohol veel calorieën oplevert (1 gram levert 7 calorieën), probeer dan de maat niet te verliezen en drink tijdens de vakantie kleine hoeveelheden. Kies voor wijn of bier die minder calorieën per ml bevatten en vermijd het drinken van alcohol als u aan het vasten bent, omdat voedsel de opname ervan vertraagt. Vergeet ten slotte niet om voor elke drank 1-2 glazen water te drinken om uitdroging te beperken.

Vergeet een goede hydratatie niet

Water is een essentieel onderdeel van ons lichaam, dat bijdraagt ​​aan het goed functioneren van de stofwisseling en aan processen zoals de vertering en opname van voedingsstoffen uit voedsel. Bovendien helpt het om de honger beter te beheersen, zodat we de porties voedsel die we consumeren beter kunnen beheersen.

Blijf actief

Tegenwoordig zul je zeker buiten je dagelijkse schema komen, maar probeer je training niet over te slaan. Op eerste kerstdag hoef je niet naar de sportschool, maar je kunt wel een wandeling maken voor het eten en je dan klaarmaken terwijl je stofwisseling al op volle toeren draait.

Bron: tlife.gr