Alle artikelen

Wanneer kan het eten van rauwe amandelen veel schade aanrichten?

#image_title
461views

Amandelen zijn rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten – met andere woorden, met een voedingsprofiel dat tal van gezondheidsvoordelen biedt. Maar het consumeren ervan vraagt ​​ook aandacht.

Dr. Ana Luisa Duque Vieira legt het volgende uit.

Essentiële voedingsstoffen voor amandelen

Amandelen hebben een zeer rijk en gevarieerd voedingsprofiel, boordevol vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine E, gezonde vetten, magnesium en mangaan, maar bevatten ook fosfor, vitamine B2 (riboflavine) en ijzer. Maar ze zijn ook een bron van fytinezuur – een anti-voedingsstof die de opname van voedingsstoffen in het lichaam verhindert.

Hier is de voedingstabel van amandelen in een kwart theelepelvolume:

  • Calorieën: 207
  • Eiwitten: 5 g
  • Vezels: 5 jaar
  • Koolhydraten: 7 g
  • Suiker: 5 g
  • Vitamine E: 16 mg
  • Riboflavine: 0,4 mg
  • Mangaan: 0,8 mg
  • Magnesium: 97 mg
  • Fosfor: 172 mg
  • Calcium: 96 mg
  • IJzer: 33 mg.

De belangrijkste voordelen van het eten van amandelen zijn als volgt

Ze verbeteren de cardiovasculaire conditie

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania, VS, verlagen amandelen het schadelijke cholesterol (LDL). Ze kunnen ook helpen tegen gewichtstoename en obesitas, beide risicofactoren voor hartcomplicaties.

Bij het weken van amandelen verbetert hun smaak aanzienlijk!

Ze verbeteren de gezondheid van de hersenen

Als amandelen regelmatig door ouderen worden geconsumeerd, vormen ze een barrière tegen ontstekingen die hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

Ze helpen het spijsverteringsstelsel

Naast alkalische moleculen en heilzame vetten zijn amandelen rijk aan probiotische componenten die de spijsvertering, ontgifting en de gezondheid van de darmmicrobiota ondersteunen.

Ze helpen bij de behandeling van ontstekingen en kanker

Amandelen bevatten krachtige antioxidanten zoals gamma-tocoferol, een type vitamine E dat beschermt tegen verschillende kwalen, vrije radicalen en oxidatieve stress. Volgens een onderzoek van het Centrum voor Pathofysiologie van Voeding en Obesitas in Barcelona verminderen amandelen de risico’s op darm-, borst- en prostaatkanker.

Versterking van botten en tanden

Amandelen zijn een waardevolle opslagplaats van mineralen, zoals fosfor, magnesium en calcium, die botten en tanden versterken. Zo helpen ze osteoporose te voorkomen.

Ze behouden de gezondheid van de huid

Met zijn hoge concentratie aan antioxidanten ondersteunen amandelen de dagelijkse huidverzorging en neutraliseren ze vrije radicalen – en deze stoffen veroorzaken vroegtijdige veroudering.

Hoe amandelen consumeren?

De meest gunstige manier om amandelen te consumeren is in hun rauwe staat. Ze kunnen worden gebruikt bij de bereiding van plantaardige amandelmelk, amandelmeel, amandelmelk en andere derivaten, die veel worden gebruikt in recepten zoals taarten, cakes en allerlei andere delicatessen.

Aanbevolen hoeveelheden

De perfecte hoeveelheid amandelen om te consumeren is ongeveer 30 tot 40 gram per dag. Het hangt echter nog steeds af van geslacht, leeftijd, aanwezigheid van allergieën, fysieke activiteit, aanwezigheid van allergieën, enz.

Hoeveel amandelen moeten er per dag gegeten worden?

Wanneer is het eten van rauwe amandelen schadelijk?

Hoewel ze over het algemeen gezond zijn, maakt de hoge vetconcentratie amandelen tot een calorierijk product. Als je er te veel van eet, kan dit leiden tot een verhoogd lichaamsgewicht. Bovendien moeten dialysepatiënten voorzichtig zijn vanwege het hoge gehalte aan fytinezuur. Idealiter zouden ze elke dag in kleine hoeveelheden moeten worden geconsumeerd, ongeacht of ze rauw of gekookt zijn.

Contra-indicaties

Er zijn contra-indicaties voor het eten van rauwe amandelen. Vooral van mensen met voedselallergieën. Als iemand een intolerantie voor deze noten heeft, moet hij ze gewoon weglaten.

Ze worden ook niet aanbevolen voor mensen die lijden aan nier- en galaandoeningen – droge noten zijn rijk aan oxalaten en dit verergert de situatie. Amandelen worden ook niet aanbevolen voor mensen waarbij vaak koortsblaasjes voorkomen vanwege het aminozuur arginine.

Ten slotte kunnen amandelen, omdat ze zeer voedzaam zijn, besmettelijke schimmels aantrekken; daarom moeten ze worden vermeden door mensen met ontstekingen in de intieme gebieden.

Aandacht! Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Vraag altijd een professionele medisch voedingsdeskundige naar de vragen die erin staan!