Beauty en Gezondheid

4 voordelen van verse melk

#image_title
467views

Normaal gesproken is melk een voedingsrijke vloeistof en een uitzonderlijke bron van eiwitten die alle vrouwelijke zoogdieren produceren als hoofdvoedsel voor hun baby’s.

We consumeren vooral koeien-, schapen- en geitenmelk.


1. Eén glas verse melk (250 ml) bevat: ongeveer 146 calorieën, 8 g vet, 8 g eiwit, vitamine D, riboflavine (vitamine B2), vitamine B12, thiamine (vitamine B1), vitamine A, calcium, kalium, fosfor, magnesium, zink, selenium, geconjugeerd linolzuur, Omega-3.


2. Er zit kwaliteit in de melk eiwit. Eiwit is verantwoordelijk voor veel functies in het menselijk lichaam, zoals groei, ontwikkeling, regulering van het immuunsysteem en herstel. Melk bevat alle negen essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De belangrijkste soorten eiwitten in melk zijn: wei ongeveer 20% en caseïne ongeveer 70-80%. Aminozuren met vertakte ketens zijn vooral nuttig bij het opbouwen en voorkomen van spierverlies en het leveren van energie tijdens het sporten. Grotere spieren en een beter fysiek uithoudingsvermogen zijn bewezen bij ouderen die elke dag melk en melkproducten consumeren. Een natuurlijk alternatief zijn bewerkte eiwitdranken verkrijgbaar in sportwinkels voor spierherstel tijdens en na het sporten.

3. Betrokken bij de opbouw van botten. Sterkere botten metis te danken aan de krachtige combinatie van voedingsstoffen plus kalium, calcium, fosfor en vitamine K2. Ongeveer 99% van het calcium in het lichaam wordt opgeslagen in tanden en botten. De inname van zuivelproducten beschermt tegen osteoporose en vermindert het risico op botbreuken, vooral bij ouderen.

4. Voorkomt zwaarlijvigheid. Dit voordeel houdt alleen verband met de consumptie van volle melk. Het is aangetoond dat de consumptie van zuivelproducten het risico op obesitas bij kinderen vermindert. De consumptie ervan bij vrouwen van middelbare leeftijd laat minder gewichtstoename zien en hun risico op zwaarlijvigheid wordt geminimaliseerd. Bepaalde componenten in melk kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Het hoge eiwitgehalte kan overeten voorkomen, en de aanwezigheid van geconjugeerd linolzuur stimuleert de vetverbranding. Melk maakt het mogelijk om het te gebruiken in de samenstelling van veel recepten, als hoofdbestanddeel van smoothies, koffie, als toevoeging aan havermout, soepen, enz.

Ongeveer 65% van de bevolking lijdt aan lactose-intolerantie. Sommige mensen kunnen het niet consumeren, en anderen willen het niet vanwege ethische of voedingsredenen. Als vervanging voor verse melk kun je gebruiken: amandel-, kokos-, soja-, haver-, rijst-, hennep- of cashewmelk.

Referenties:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722739/
https://www.self.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209825/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596709/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841988/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5461297/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4974864/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23911336
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23652773/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738995/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23217270
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28856083
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26912496
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574006/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15879568
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902577/
https://medlineplus.gov/genetics/condition/lactose-intolerance/#statistics
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15879568/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574006/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12575908