Beauty en Gezondheid

Dokter: Deze 3 fouten tijdens het avondeten verhogen het risico op een hartaanval

#image_title
458views

“Als u atriale fibrillatie heeft (dit is een chaotische activiteit van de boezems, die zich manifesteert door een onregelmatige versnelde hartslag – meer dan 120 slagen per minuut), moet u voorzichtig zijn met alcohol en zeer gekruid voedsel. Er is nog een belangrijke regel die veel mensen vergeten. Dit geldt voor te veel eten, vooral ’s avonds”, zegt de arts.

Wetenschappers: Ontbijt op dit moment beschermt tegen een hartaanval

“Eet niet te veel voordat je naar bed gaat. Het avondeten mag niet zwaar zijn. Het moet licht zijn, vooral voor mensen van wie het ritme tijdens de slaap verstoord is”, waarschuwt dr. Tamaz Gagloshvili.

Heeft u nog veel gegeten, dan is het raadzaam de eerste drie uur na het eten niet te slapen, maar meer te bewegen.

De deskundige voegt eraan toe dat veel gevallen van acute hartritme- of geleidingsstoornissen verband houden met overmatig alcoholgebruik.

“En de meest voorkomende diagnose is atriale fibrillatie, en in ongunstige situaties zijn de complicaties een beroerte, een hartaanval en andere trombo-embolie”, waarschuwt de specialist.

Naast alcohol kunnen vet voedsel en stress de situatie verergeren. De arts wijst op stress en negatieve emoties als de belangrijkste oorzaken van atriumfibrilleren. Hij herinnert zich dat de gevaarlijkste paroxysmale atriale fibrillatie de aritmie is die plotseling verschijnt en vanzelf verdwijnt, vaak zonder tussenkomst (medicamenteuze cardioversie of elektrische impulstherapie). Gemiddeld kan dit tot 48 uur duren. Soms duurt het wel zeven dagen.

Het drinken van ten minste één dosis alcohol verhoogt de kans op het ontwikkelen van een paroxisme met de helft, twee of meer doses – met vier keer, merkt de expert op.

Voedingsmiddelen die het hart beschermen

De expert raadt aan dat het dieet de volgende voedingsmiddelen moet bevatten: vette vis, olijfolie, broccoli, knoflook, appels.

Vette vis bevat veel nuttige omega-3-vetzuren, die het risico op coronaire hartziekte en hartritmeproblemen verminderen. Regelmatige consumptie van vis vermindert de kans op een hartaanval en beroerte.

Olijfolie is rijk aan essentiële vetzuren, natuurlijke antioxidanten – vetoplosbare vitamines A en E, die de hartspier beschermen tegen vrije radicalen.

Broccoli is een uitstekend middel tegen hartziekten. Ze bevatten sulforafaan, een stof die de vorming van atherosclerotische plaques voorkomt. Hoge concentraties vitamine B, C en D, evenals bètacaroteen, zorgen voor een antioxiderende werking, beschermen de lichaamscellen tegen aanvallen van vrije radicalen en vertragen de veroudering.

Knoflook bevat meer dan 70 werkzame stoffen die een gunstig effect hebben op het hartspierstelsel. Knoflook kan hoge bloeddruk bestrijden: regelmatige consumptie van knoflook kan de bloeddruk met 15-20 mm Hg verlagen.

Appels zijn rijk aan flavonoïden – stoffen die nodig zijn voor de preventie van coronaire hartziekten en andere hart- en vaatziekten, en verlagen ook het niveau van “slechte” cholesterol in het bloed.

Dokter: Kijk naar je oren en je weet of je een hoger risico hebt op een hartaanval

Belangrijk: het artikel vervangt geen uitgebalanceerd dieet en overleg met een specialist!