Culinair

10 lekkerste salades met champignons voor nieuwjaar 2025!

#image_title
155views

Salades met champignons kunnen het hele jaar door worden bereid, vers of gemarineerd. Een gerecht met champignons kan je langdurig een vol gevoel geven, dit product kan worden gecombineerd met alle groenten, vleesproducten en zelfs fruit (ananas of pruimen). Nadat ze voor het nieuwe jaar een champignonsalade heeft bereid, krijgt de huisvrouw niet alleen een smakelijke, bevredigende, maar ook een heel mooie traktatie, zoals blijkt uit deze selectie recepten.

Salade “Paddestoel Glade”

Ingeblikte champignons zien er erg indrukwekkend uit in deze salade, die gemakkelijk kan concurreren met elke restauranttraktatie en een echte decoratie voor de nieuwjaarstafel zal worden.

Om een ​​open plek bezaaid met paddenstoelen op een bord na te bootsen, heb je het volgende nodig:

  • 270 g champignons uit blik;
  • 180 g ham;
  • 180 g aardappelen;
  • 160 g wortels;
  • 100 g harde kaas;
  • 100 g groen (dille, groene uien);
  • 4 kippeneieren;
  • 380 g mayonaise;
  • 5 g zout.

Volgorde van acties:

  1. Plaats een kookring op een snijplank bedekt met huishoudfolie (kan worden vervangen door de zijkanten van een springvorm). Plaats de champignons vervolgens in een dichte laag op de bodem van de resulterende structuur, met de doppen naar beneden.
  2. Snijd de gewassen en gedroogde greens fijn en voeg ze toe aan de champignons. Strijk alles glad en breng een dun mayonaisegaas aan. Snijd de hardgekookte eieren in blokjes en plaats ze in de volgende laag, bestrijk ze met mayonaise.
  3. Leg vervolgens de lagen in deze volgorde neer: grof geraspte kaas, in blokjes gesneden ham, gekookte wortelen en aardappelen, gepasseerd door een grove rasp. Bestrijk elke laag met mayonaise.
  4. Het samengestelde voorgerecht moet voorzichtig op een serveerschaal worden omgedraaid, zodat de champignons er bovenop liggen, verwijder de film en de ring. Serveer de lekkernij door hem in partjes te snijden, zoals een cake.

Nieuwjaarssalade “Granaatappelhart”

Dit is een gelaagd en bevredigend voorgerecht, waarvan het hoogtepunt niet in de ingrediënten zit, maar in het ontwerp. Heldere granaatappelpitjes zorgen ervoor dat het gerecht onder andere opvalt tijdens een nieuwjaarsfeest.

Ingrediënten in de salade:

  • 280 g aardappelen;
  • 390 g kipfilet;
  • 290 g bieten;
  • 320 g champignons;
  • 210 g walnoten;
  • 110 g uien;
  • 26 g knoflook;
  • 240 g mayonaise;
  • 1 granaatappel (zaden);
  • plantaardige olie om te frituren;
  • zout naar smaak.

Kookrecept stap voor stap:

  1. Kipfilet, bieten en aardappelen voorkoken en afkoelen. Snijd de champignons in dunne plakjes en bak ze in plantaardige olie, en doe hetzelfde met de uien.
  2. Breek de notenpitten in kruimels en demonteer de granaatappel in korrels, waarbij u de schil en films verwijdert. Breek het vlees met je handen in kleine vezels en rasp de groenten op een grove rasp. Meng na het hakken de bieten met knoflook die door een pers is gehaald.
  3. Bekleed de hartvormige vorm met huishoudfolie en je kunt beginnen met het samenstellen van de snack, waarbij je elke laag bedekt met mayonaise. Volgorde van lagen: noten, bieten, kip, uien, champignons, aardappelen.
  4. Verdicht alle lagen grondig en keer de pan om op een grote vlakke plaat. Verwijder voorzichtig de folie, bestrijk het hart met dressing en bestrooi met granaatappelpitjes. Bovendien kun je bloemen maken van een gekookt ei.

Als je geen hartvormige vorm in je arsenaal aan keukengerei hebt, kun je een salade samenstellen in de vorm van een ring – “”. In dit geval moet het voorgerecht worden gevormd in een culinaire ring (de zijkanten van een springvorm), waarbij een glas in het midden wordt geplaatst.

“Stronkensalade” met honingchampignons

Om dit een tussendoortje te noemen werkt simpelweg niet; het lijkt meer op een culinair kunstwerk, op de een of andere manier. Op het bord zal er immers een mooie hoek van een groen bos met een stronk zijn, gekozen door honingpaddestoelen.

Om deze eetbare compositie te maken, moet je het volgende voorbereiden:

  • 120 g aardappelen;
  • 110 g wortels;
  • 230 g ingelegde champignons;
  • 5 eieren (3 voor vulling en 2 voor pannenkoeken);
  • 100 g harde kaas;
  • 55 g smeltkaas (pasta-achtige);
  • 240 ml melk;
  • 120 g bloem;
  • 3 g zout;
  • 3 g kurkuma;
  • mayonaise voor dressing;
  • groen naar smaak.

Voortgang:

  1. Kook groenten in hun schil tot ze gaar zijn, kook hardgekookte eieren. Terwijl de groenten koken en afkoelen, kneed je een dun deeg van bloem, eieren, melk, zout en kurkuma, waaruit je vijf dunne pannenkoeken bakt.
  2. Maak kaas, groenten en gekookte eieren afzonderlijk tot middelgrote krullen en meng met de saus voor de dressing. Snijd de honingchampignons fijn en laat 10-15 stukjes over voor decoratie.
  3. Snijd vier pannenkoeken doormidden en plaats ze op een rij, enigszins overlappend, op tafel. Vet de plekken waar de ene pannenkoek op de andere ligt in met gesmolten kaas voor een betere hechting.
  4. Plaats vijf lagen vulling één voor één op de pannenkoeken en plaats de ingrediënten in willekeurige volgorde. Rol het geheel vervolgens voorzichtig op tot een strakke rol, die je met de vlakke rand naar boven op een bord legt.
  5. Hierna hoeft u alleen nog maar wortels te vormen van de vijfde pannenkoek en de resterende vulling, de salade te versieren met kruiden en hele honingchampignons. Op een open plek naast een stronk kun je een vliegenzwam zetten, gemaakt van een tomaat en een ei of bloemen van groenten, waardoor je fantasie de vrije loop krijgt.

Salade Met Champignons “Zonnebloem”

Er zijn meer eisen aan nieuwjaarssalades. Ze moeten niet alleen lekker zijn, maar ook mooi. Voor speciale gelegenheden worden snacks gemaakt van eenvoudige ingrediënten, maar met een origineel ontwerp, zoals in dit recept.

Lijst met gebruikte producten:

  • 600 g gekookte kipfilet;
  • 220 g ingelegde champignons;
  • 3 hardgekookte kippeneieren;
  • 180 g ontpitte olijven;
  • 90 g ronde chips;
  • mayonaise, zout en kruiden.

Hoe koken:

  1. Eerst moet je alle ingrediënten malen. Snijd de kip en champignons in blokjes, rasp de kaas en het eiwit op een grove rasp en rasp de dooiers op een fijne rasp. Snij de olijven doormidden.
  2. Vorm een ​​gerecht door de componenten in de volgende volgorde op een bord in de vorm van een cirkel te plaatsen: vlees, champignons, eiwitten en kaas. Na elke laag moet je een mayonaisegaas maken.
  3. Geef het voorgerecht vervolgens het uiterlijk van een bloem: bestrooi met geraspte dooiers, plaats de olijfpitten erop en bloemblaadjes langs de randen.

“Ananas” met ingelegde champignons

Het voorgerecht in de vorm van tropisch fruit ziet er niet minder indrukwekkend uit dan de vorige gerechtopties. Meestal is ananas in de ingrediënten opgenomen en wordt het geschubde oppervlak nagebootst door helften walnootpitten. Er zit geen fruitcomponent in deze versie, maar er zijn champignons, die de traktatie zowel lekker als mooi maken.

Lijst met ingrediënten:

  • 550 g gekookte kipfilet;
  • 750 g ingelegde champignons;
  • 190 g gekookte aardappelen in de schil;
  • 3 hardgekookte eieren;
  • 270 g ingelegde komkommers;
  • 180 g harde kaas;
  • 80 g uien;
  • mayonaise voor dressing;
  • groen ter decoratie.

Algoritme van acties:

  1. Snijd enkele champignons (ongeveer dezelfde grootte) in dunne plakjes. De rest – samen met andere producten, in kleine blokjes snijden of op een grove rasp raspen.
  2. Plaats op een groot ovaal bord een heuvel in de vorm van een ananasfruit in lagen: aardappelen, vlees, uien, komkommers, champignons, harde kaas en eieren. Bestrijk alles met mayonaise voor sappigheid.
  3. Bestrijk de bijna klaargemaakte salade met dressing erop en leg dunne plakjes champignons neer. Maak het ontwerp af met een bosje groene uienveren, die bladeren imiteren.

Koekoeksnest met gebakken champignons

Op het eerste gezicht is het moeilijk te geloven dat deze foto niet ergens in het bos is genomen, maar op een nieuwjaarstafel. Het gerecht ziet er zo mooi en natuurlijk uit, het bevat:

  • 450 g aardappelen;
  • 260 g gebakken champignons;
  • 280 g gekookte kip;
  • 3 eieren;
  • 80 g smeltkaas;
  • 60 g ham;
  • 10 g dille;
  • 30 g slablaadjes;
  • 6 g knoflook;
  • mayonaise, plantaardige olie.

Voorbereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne reepjes. Dit kun je doen met een Koreaanse wortelrasp. Bak het resulterende spaanders in plantaardige olie tot ze goudbruin zijn, verwijder het met een schuimspaan op een bord bedekt met papier en laat afkoelen.
  2. Scheid de dooiers van het eiwit, rasp ze samen met de gesmolten kaas en knoflook op een fijne rasp. Voeg gehakte dille en een beetje mayonaise toe aan de resulterende massa voor viscositeit. Vorm vervolgens kleine balletjes.
  3. Snijd de overige producten (behalve salade) in kleine blokjes en breng op smaak met mayonaise.
  4. Bekleed een serveerschaal met gewassen, droge slablaadjes en bedek met de salade, op smaak gebracht met mayonaise. Maak een kuiltje in het “nest”, bedek alles met gebakken aardappelen en leg kaasbolletjes in het midden.

Vinaigrette met ingemaakte champignons

Het nieuwe jaar 2025 valt op , dus gelovigen zullen een moeilijke taak hebben: een magere, maar smakelijke en feestelijke tafel bereiden. Oud Russisch voldoet aan alle gestelde eisen vinaigrette recept:

  • 230 g bieten;
  • 230 g aardappelen;
  • 170 g ingelegde champignons;
  • 130 g wortels;
  • 150 g zuurkool;
  • 60 g groene erwten;
  • 45 g groene uien;
  • plantaardige olie.

Bereidingsvolgorde:

  1. Kook bieten, aardappelen en wortels tot ze gaar en koel zijn. Snijd vervolgens de gekookte groenten in kleine blokjes.
  2. Giet de vloeistof uit de ingelegde champignons, hak de grote fijn en de kleine (bijvoorbeeld honingchampignons) kunnen heel blijven. Pers de kool uit en hak een beetje fijn. Snijd de groene uien fijn.
  3. Combineer alle bereide producten in een geschikte kom, meng, breng op smaak met olie en breng indien nodig op smaak met kruiden.

Met gebakken champignons en wortelen op Koreaanse wijze

Kipfilet is meestal een beetje droog als het wordt gekookt, maar bij dit voorgerecht wordt dit tekort volledig geneutraliseerd door champignons gebakken met uien, en pittige Koreaanse wortelen geven het gerecht een interessante en rijke smaak.

Lijst met ingrediënten:

  • 300 g champignons;
  • 200 g ui;
  • 500 g kipfilet;
  • 150 g Koreaanse wortelen;
  • 150 g komkommers;
  • 200 g mayonaise;
  • plantaardige olie, zout en kruiden.

Bereid je als volgt voor:

  1. Kook het kippenvlees in gezout water met kruiden, laat afkoelen en snijd het in kleine blokjes.
  2. Snijd de ui en champignons fijn en bak ze in plantaardige olie tot ze gaar zijn. Koel.
  3. Was de komkommers, veeg ze droog, als de schil hard is, verwijder deze dan en rasp de groente op een Koreaanse wortelrasp.
  4. Leg de champignons, het kippenvlees, de wortelen en de komkommers in laagjes op een schaal en scheid ze met een laagje dressingsaus. Bestrooi het voorgerecht royaal met gehakte kruiden erover.

Vleessalade met ingemaakte champignons

Deze snackoptie kan zelfs ieders favoriet overtreffen – “”. Het enige punt waar u op moet letten, is dat als u het gerecht van tevoren klaarmaakt, het beter is om croutons direct voor het serveren toe te voegen.

Ingrediënten:

  • 375 g rundertong;
  • 300 g ingelegde champignons;
  • 150 g harde kaas;
  • 150 g crackers;
  • 450 g ingelegde komkommers;
  • 3 eieren;
  • mayonaise.

Hoe koken:

  1. Kook de rundertong gaar, koel af en verwijder het vel. Kook de eieren hard en pel ze.
  2. Snijd alle ingrediënten in dunne reepjes, combineer ze, breng op smaak met mayonaise en meng.

Champignonsalade met komkommers

Wat gebeurt er als je gebakken champignons, eieren en komkommers samen combineert? Heerlijke en zeer eenvoudig te bereiden nieuwjaarssalade.

De verhoudingen van de producten zijn als volgt:

  • 200 g champignons;
  • 200 g verse komkommers;
  • 2 eieren;
  • 40 g mayonaise;
  • plantaardige olie.

Kook methode:

  1. Snijd de champignons (het is beter om middelgrote exemplaren te nemen) in vier delen en bak ze in plantaardige olie.
  2. Was de komkommers, kook de eieren hard en pel ze. Hak deze producten vervolgens fijn, maar niet te fijn. Voeg alles bij elkaar, voeg de dressing toe en meng.

Voorgerecht met kip en ingelegde champignons

Uiterlijk lijkt het misschien dat dit dezelfde “” is, maar dan met honingpaddestoelen. Dat is echter niet het geval. Het gerecht is compleet anders; het enige wat de twee salades gemeen hebben is de plaatsing van champignons erop en de plaatsing van ingrediënten in laagjes.

Lijst met producten die nodig zijn tijdens het kookproces:

  • 320 g aardappelen;
  • 350 g kipfilet;
  • 4 eieren;
  • 135 g wortels;
  • 210 g verse komkommer;
  • 40 g dille;
  • 245 g ingemaakte champignons;
  • mayonaise, zout en kruiden.

Voorbereiding stap voor stap:

  1. Kook wortels, aardappelen, eieren en kip tot ze gaar zijn en laat ze volledig afkoelen. Rasp gekookte en verse groenten, doe hetzelfde met eieren en verdeel de kipfilet in vezels of hak ze fijn.
  2. Wanneer alle componenten zijn voorbereid, kunt u beginnen met het samenstellen van de snack. Het moet in een culinaire ring worden gevormd, waarbij de lagen worden ingevet met mayonaise. Volgorde: aardappelen, kip, eieren, wortels, komkommers.
  3. Vervolgens alles goed aandrukken, de ring verwijderen, aan alle kanten bestrijken met mayonaise en bestrooien met gehakte dille, en er ingelegde honingchampignons op leggen.

In een salade met champignons kun je oesterzwammen, champignons, honingpaddestoelen, cantharellen, eekhoorntjesbrood en andere doen, tenzij anders aangegeven in het recept. De lekkerste snacks zijn natuurlijk die met wilde paddenstoelen, maar als je ze kiest, moet je heel voorzichtig zijn, zodat het feest niet in vergiftiging eindigt. Om erachter te komen of er een oneetbare paddenstoel tussen de trofeeën van een rustige jacht zit, is het raadzaam om ze met een hele ui te koken. Als het donker is geworden, kun je geen paddenstoelen eten.