Culinair

Canapes voor het nieuwe jaar 2025: eenvoudige recepten met foto’s

#image_title
487views

De naam van dit gerecht zal voor de meeste huisvrouwen vreemd blijven, de meesten begrijpen kleine sandwiches of snacks op spiesjes veel beter. Tegelijkertijd zal een verscheidenheid aan nieuwjaarscanapés worden opgemerkt en gewaardeerd, zowel door gasten op een buffet of bedrijfsfeest, als door leden van het huishouden op een familiefeest. Welke producten kunnen worden gebruikt om deze lekkernij te maken, hoe u het bereidingsproces kunt vereenvoudigen en het gerecht mooi kunt serveren, wordt verder besproken.

Dit artikel bevat de volgende recepten:

Met ham en worst

Verschillende soorten worst, ham, carbonaat, gekookt varkensvlees en andere vleesproducten worden heel vaak gebruikt voor sandwiches in het dagelijkse menu. Dezelfde ingrediënten zijn ook geschikt voor canapés voor het nieuwe jaar. Recepten voor het bereiden van dergelijke snacks brengen geen problemen met zich mee. In wezen moet je een bekende sandwich klaarmaken, die je vervolgens in stukjes snijdt, waarbij je de ingrediënten met elke spies bij elkaar houdt.

Ham of andere vleesproducten kun je combineren met:

  • groenten en kruiden – hele kerstomaatjes, een plakje gewone tomaat of verse komkommer, ingelegde uienringen, sla, takjes peterselie en dille;
  • augurken en conserven – miniatuur zelfgemaakte komkommers of groter groen fruit, in dunne lange plakjes of cirkels gesneden, olijven, eenvoudig ontpit of met verschillende vullingen;
  • kazen – geschikt als harde variant, in kleine blokjes of dunne plakjes gesneden, maar ook als roomkaas, die als spread gebruikt kan worden zodat de snack niet uitdroogt.

Een interessante versie van canapés kan worden verkregen als een dun plakje ham in de vorm van een rol om de vulling wordt gewikkeld.

Met ham in dunne, doorschijnende plakjes gesneden, kun je hele mooie snacks bereiden, door ze in een mooie accordeon of bloemblaadjes te vouwen.

Met rode kaviaar

Het is beter om dit voorgerecht letterlijk te bereiden voordat de gasten arriveren, 15-20 minuten voor het serveren.

Om miniatuurexemplaren tot een heerlijke decoratie op de feesttafel te maken, moet u een paar tips van chef-koks gebruiken voor het bereiden ervan:

  1. Je kunt dergelijke canapés maken op wit of roggebrood, maar sneetjes brood, gebakken tot ze mooi goudbruin zijn in boter, zullen vooral de smaak van zeevruchten benadrukken.
  2. Je kunt een plakje stokbrood niet alleen invetten met boter, maar ook met avocadopulp, gepureerd met een vork, verwerkte kaas of roomkaas, of vette pasta-achtige kwark.
  3. Deze lekkernij moet een frisse smaak hebben, die kan worden toegevoegd door een schijfje citroen, een dun plakje verse komkommer of sappige, heldere groenten.

Om de gasten tijdens de vakantie te verrassen, kunt u in plaats van een broodbasis prachtige canapés bereiden met halfgekookte eieren of plakjes verse komkommer.

Met garnalen

Zelfs de eenvoudigste canapés met garnalen zien er smakelijk en feestelijk uit. Dit plan kan in twee categorieën worden verdeeld: met spiesjes en zonder spiesjes.

In het eerste geval de ingrediënten worden in kleine blokjes (plakjes, plakjes) gemalen en samen met de garnalenstaart aan een spies geregen. Kaas, tomaat, komkommer, gekookte kip of kwarteleitjes, verse ananas, olijven en olijven kunnen een smakelijk gezelschap zijn voor de garnalen.

Bij de tweede optie Voorgerechten voor een buffet: garnalen liggen in een mooie krul op een bodem die gemaakt kan worden van brood, cracker, soesje. In dit geval is het beter om een ​​kaassalade of paté te gebruiken. Dit alles kan worden aangevuld met dezelfde producten die werden gebruikt voor de spiesjestraktatie.

Met kerstomaatjes

Voor canapés worden vaak kerstomaatjes gebruikt, waarvan de vruchten letterlijk hapklare brokken zijn, wat overeenkomt met het hoofdconcept van het gerecht. Kersen kunnen samen met andere producten aan een spies worden geregen zonder bang te hoeven zijn dat ze uitdrogen of al het sap eruit zal lekken.

Door aan een spies ronde onderdelen van verschillende maten en kleuren aan elkaar te zetten, ontstaan ​​mooie canapés, bijvoorbeeld rode kerstomaatjes, een balletje witte kaas met kruiden en een zwarte olijf. Je kunt de tomaat doormidden snijden en de vulling tussen de helften plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een mini-mozzarella-kaasbolletje zijn.

Het is ook niet nodig om te proberen een strikte verticale lijn te bouwen. Een tomatenmat die iets opzij is geschoven, zal een visuele analogie creëren met de hoed van de Kerstman, die volledig in de geest van het nieuwe jaar zal zijn.

Met rode vis

Licht gezouten rode vis (zalm of zalm) is een frequente gast op de vakantietafel. Het wordt gebruikt in recepten voor diverse snacks, waaronder canapés. Dit kan een gerecht zijn in de klassieke zin van een broodje, maar dan meerdere malen verkleind, of een loempia met vulling, in miniatuurporties gesneden en bij elkaar gehouden met een spiesje. Je kunt een plakje vis tussen een plakje komkommer en een olijf leggen en de hele structuur vastzetten met een spies.

Wat betreft het snijden van rode vis, dankzij dit kunnen nieuwjaarscanapés prachtig “bloeien” op de feesttafel. Om dit te doen, moeten dunne plakjes worden opgerold in de vorm van een roos en worden belegd met een snack. Als het snijden pretentieloos is, zullen greens (dille, peterselie of groene uien) er smakelijkheid aan toevoegen.

Met haring

Je zult geen bijzondere variëteit aan recepten voor deze snack vinden, maar dat betekent niet dat hij geen plaats zal hebben op de feesttafel. De fantastische drie-eenheid (zwart brood, boter en een stukje gezouten haring) is bij veel mensen zo geliefd dat ze blij zullen zijn met zo’n lekkernij, niet minder dan nieuwe originele gerechten.

Stukjes brood voor canapés kunnen in een droge koekenpan worden gedroogd en in plaats van boter gebruiken:

  • dille- of mosterdolie, die kan worden verkregen door boter te mengen met een eetlepel fijngehakte dille of een theelepel mosterd;
  • mayonaise met kruiden of fijn geraspte ingelegde komkommer;
  • kaascrème gemaakt van room of smeltkaas met ei of dille.

Om de smaak van de snack interessanter te maken, kun je onder de haring een cirkel gekookt ei, ringen van ingelegde ui, een dun plakje appel of een cirkel kiwi leggen.

Met kwarteleitjes

Kwarteleitjes in canapés fungeren als decoratie en als compleet ingrediënt. De meest populaire variant van dit tussendoortje zijn eierchampignons met dopjes gemaakt van kersenhelften met mayonaisepuntjes, maar andere opties zijn ook mogelijk.

Je kunt zelf verschillende combinaties samenstellen door kwarteleitjes te combineren met de volgende producten:

  • komkommers (vers of ingeblikt),
  • tomaten (kers of gewoon),
  • paprika,
  • kaas,
  • garnalen,
  • olijven,
  • vis.

Belangrijk punt! Om je voor te bereiden heb je hardgekookte kwarteleitjes nodig. Ze moeten 4-5 minuten in kokend water doorbrengen, en zodat de schaal tijdens het koken niet barst en de inhoud van het ei niet weglekt, moet de vloeistof worden gezouten.

Met harde kaas

Harde kazen worden meestal geserveerd op een kaasplateau met fruit, noten, honing en olijven. Hoewel deze portie eenvoudig lijkt, is het voor gasten soms lastig om zo’n aperitief te nemen. U kunt deze taak aanzienlijk vereenvoudigen door met dezelfde producten feestelijke canapés op spiesjes van harde kaas te bereiden.

Voor het koken kan harde kaas in driehoekige staven, rechthoekige of vierkante plakjes worden gesneden. Je kunt verse muntblaadjes gebruiken als decoratie in combinatie met fruit (druiven of aardbeien). Walnootvlinderhelften zullen ook een decoratie worden. Ze kunnen voorzichtig op een spies worden geregen.

Als u canapés met olijven bereidt, kunnen de stukjes kaas in dunne plakjes spek worden gewikkeld. Het zal lekker en origineel zijn, en bovendien zal de kaas niet langer uitdrogen.

Met mozzarella

Mozzarella is kaas in de vorm van balletjes, die aanzienlijk in grootte kunnen variëren. Er zijn dus koppen van zizzona di Battipaglia, evenals grote kaasballetjes met een gewicht van ongeveer 400 g – mozarella aversana. Buiten Italië worden bocconciniballetjes het meest gevonden. Ze wegen 125 gram en komen overeen met de gemiddelde grootte van een Italiaanse tomaat, ideaal voor capresesalade.

Een miniatuur geportioneerde variant van deze Italiaanse salade kan worden gemaakt met cilegineballetjes ter grootte van grote kersen, ook wel mini-mozzarella genoemd. Om dit te doen, moeten mozzarella, kerstomaatjes en basilicumblaadjes aan spiesjes worden geregen. Je kunt de smaak van de lekkernij diversifiëren met een broodje gemaakt van een dun plakje ham.

Met olijven

In recepten met olijven wordt vaak gebruik gemaakt van gezouten voedsel: kaas, worst, licht gezouten vis, gezouten groenten, enz. Natuurlijk kun je originelere recepten vinden, bijvoorbeeld met kaas en marmelade, maar die zijn niet zo populair, dus als je besluit ze voor het nieuwe jaar te koken, is het beter om deze smaakcombinatie eerst thuis te proberen voordat de vakantie.

Een olijf kan een decoratie zijn, maar ook een basis. Om dit te doen, moet je het in de lengte in twee helften snijden, die aan een spies worden geregen, met ertussen een plakje kaas, vis, ham of worst.

Belangrijk! Houd er rekening mee dat olijven zonder vocht snel uitdrogen, kreuken en hun aantrekkelijke uiterlijk verliezen, dus u moet er onmiddellijk voor het opdienen snacks mee bereiden.

Zoete opties

Zoete nieuwjaarscanapés zijn eenvoudige en heerlijke desserts die passen bij een stevig feestmaal.

Ze kunnen worden gemaakt van bessen en fruit, en om ze er langer smakelijk uit te laten zien, moet je de volgende tips gebruiken:

  • plakjes of hele bessen en fruit kunnen worden gedoopt in chocolade (zwart, melk of wit) en versierd met veelkleurige zoetwarenhagelslag of kokosnootvlokken;
  • Strooi appels, bananen en ander fruit dat donkerder wordt met citroensap;
  • Rol de fruitspies in poedersuiker of bestrijk het decor met gel.

Je kunt zoete opties aanvullen met fruit met minipannenkoekjes, dunne plakjes biscuitgebak met chocolade-notenboter, jam, marmelade en andere zoetigheden.

Je moet zeker proberen te spelen met de vorm van het fruit in de afgewerkte schaal, zoals dit bijvoorbeeld gebeurde op de foto van zoete canapés in de vorm van boten met ananas en banaan.

Hoe maak je snel nieuwjaarscanapés?

Het laatste dat huisvrouwen doen in de drukte van het nieuwe jaar bij het bereiden van een feesttafel, is veel tijd besteden aan het vervelende snijden en samenstellen van miniatuurhapjes, waarvan de meeste het beste direct voor het opdienen kunnen worden bereid. Er zijn echter verschillende manieren die het werk van de huisvrouw gemakkelijker kunnen maken:

  • Basis gemaakt van lavashplaten. Je moet twee of drie dunne Armeense pitabroodjes nemen, de vulling ertussen verdelen, de vellen aan elkaar lijmen en met de vulling kaas of ander smeersel. In deze vorm kan het werkstuk tot de vakantie zelf worden achtergelaten, bedekt met huishoudfolie. Gebruik vlak voor het serveren een scherp mes om spiesjes te snijden en erin te steken.

  • Winkelklare snitten. Worst, ham en andere vleesproducten kunt u gemakkelijk in dunne plakjes kopen. Je kunt de vulling erin wikkelen en vervolgens knippen, zoals op de foto te zien is.

  • Dunne groenteschijfjes. Met een speciale dunschiller snijd je gemakkelijk en snel dunne plakjes komkommer, courgette en wortel, waar je vervolgens een miniatuur geportioneerd tussendoortje van kunt maken.

Ideeën voor een mooie en smakelijke portie

Nieuwjaarscanapés moeten niet alleen lekker zijn, maar ook mooi versierd. en elke huisvrouw kan ideeën opdoen uit de volgende fotoselectie.

Lees ook: