Deze salade is rijk aan vetzuren en vitamine D, waardoor het een uitstekende voeding is voor het hart, de botten versterkt, de normale bloeddruk en bloedsomloop in stand houdt en zelfs de algemene stemming verbetert.
Benodigde producten voor een wintersalade:
boerenkool
1 komkommer
Zalm
kikkererwten, ingeblikt of gekookt
sap van een halve citroen
zout – op een stuk
zwarte peper – naar smaak
olijfolie – naar smaak
Voor de topping:
een handvol zonnebloempitten
een handvol pompoenpitten
Voor de dressing:
1 eetl. Tahin
5 eetl. olijfolie
sap van een halve citroen
zout, zwarte peper, komijn – naar smaak
Kijk beter:
Methode van voorbereiden:
De oven wordt verwarmd tot 200 graden.
De zalm wordt gewassen met koud water en daarna gedroogd met een handdoek om het water op te nemen en zo goed mogelijk te drogen. Doe het in de pan en voeg een beetje olijfolie toe. Giet het sap van een halve citroen over de zalm. Voeg de kruiden toe – zout en peper.
Bak in een voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten tot de korst knapperig is.
Bereid ondertussen de groenten. Snijd ze in dunne reepjes en doe ze in een diepe kom. Leg er ongeveer een handvol kikkererwten op en de in cirkels gesneden komkommer.
Voeg in een kleine kom alle ingrediënten voor de dressing toe en meng goed tot alles gemengd en glad is. Als het te dik is, voeg dan meer olijfolie toe.
Voeg de saladedressing toe en roer goed zodat alle ingrediënten bedekt zijn.
Voor de topping: doe de zaden in een kleine pan met antiaanbaklaag. Je hoeft geen vet toe te voegen.
Ze laten bakken op een lage temperatuur of, voor een snellere tijd, op een hogere temperatuur. Wanneer ze beginnen te ruiken en een aangename gouden kleur krijgen, zijn ze klaar.
Voeg de zalm toe aan de salade en de geroosterde zaadjes en de salade is klaar.