Culinair

Hoe vouw je servetten mooi op een feestelijke nieuwjaarstafel? 100 opties!

499views

Een mooie tafeldekking is een essentieel kenmerk van elk feestelijk feest, en het versieren van de tafel met servetten is een van de belangrijkste punten. En als je weet hoe je een servet moet vouwen, dan kun je niet alleen de tafel effectief versieren, maar ook de juiste sfeer voor het feest zelf creëren.

Inhoudsopgave:

Wat moet een huisvrouw weten?

Servetten zijn een esthetisch onderdeel van de vakantietafel, dus het is belangrijk om ze harmonieus en correct te rangschikken. En om alles mooi en volgens de regels van de etiquette te laten verlopen, moet je enkele subtiliteiten van het serveren kennen.

Er zijn dus papieren en stoffen servetten, elk heeft zijn eigen kenmerken. Maar tegelijkertijd zijn er twee soorten tegelijk. Dit komt door het feit dat ze hun handen niet afvegen met stoffen producten; een dergelijke manier wordt als slechte manieren beschouwd; ze zijn alleen nodig om de kleding niet te bederven. Wegwerppapier – u kunt ze naar eigen goeddunken gebruiken.

De kleur en het ontwerp moeten worden gecombineerd met de algehele stijl van de vakantietafel. Bij het kiezen van stoffen moet u letten op het fabricagemateriaal. Restaurateurs adviseren dus niet om zijden of synthetische servetten te kopen. Je kunt ze niet mooi opvouwen, maar ze nemen geen vocht op en worden snel vies. De beste optie is katoen of linnen met synthetische toevoegingen.

Papieren exemplaren hoeven, net als stoffen, niet alleen naast borden of onder bestek te worden neergelegd; ze kunnen prachtig worden gevouwen tot decoratieve glazen, wijnglazen of servethouders.

Hoe vouw je een stoffen servet?

Stoffen kunnen op verschillende manieren worden gevouwen, er zijn veel opties. Maar je mag in geen geval met textiel werken met natte handen, omdat dit het uiterlijk onmiddellijk verpest. Het is beter om ze eerst te wassen, te stijven en te strijken.

Het meest populaire en eenvoudigste vouwschema is een ventilator, wanneer deze met de voorkant wordt uitgevouwen en vanaf de bovenkant een kleine strook naar beneden wordt gevouwen. Draai het dan om en wikkel nog een strook. Het proces wordt verschillende keren herhaald, zodat het servet in een accordeon vouwt. Vervolgens repareren ze het met een willekeurige standaard en ontrafelen het.

Voor de nieuwjaarstafel kun je hem opvouwen in de vorm van een kerstboom. Het product wordt in een driehoek samengevoegd, de hoeken worden naar het midden gebogen en de resulterende schuine randen worden naar het midden gevouwen om een ​​vierkant te maken. Dezelfde acties worden aan de andere kant herhaald. Vervolgens wordt elke hoek diagonaal gebogen, verborgen in de tegenovergestelde richting, wordt de gelijkzijdige driehoek dubbelgevouwen en worden de twee delen met elkaar verbonden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd in: ideeën.

Duidelijke plannen van restauranthouders

Voor origineel en goed serveren raden restauranthouders niet aan om servetten in een koker, in de vorm van een envelop, in vieren of in een driehoek te vouwen. Het is beter om ze op meer originele of complexe manieren te vouwen, bijvoorbeeld met een kroon, een hoed, in de vorm van bloemen of een kerstboom.

Servetten verschillen niet alleen qua kleur en design, maar ook qua formaat.

Kleine voorwerpen tot 35 cm zijn geschikt voor een desserttafel en buffettafel. Voor complexe figuren is het beter om tot 80 cm te gebruiken. Er zijn ook universele opties, dit zijn canvasvierkanten met zijden van 50 cm.

Restauranthouders bieden verschillende schema’s voor het mooi vouwen van een servet, maar het is niet nodig om complexe methoden te gebruiken, het belangrijkste is dat alles netjes en esthetisch wordt. Bijvoorbeeld een diagram van een diagonaal zakje bij het maken van een zak voor bestek.

Het gebruik van servetringen

Servetringen houden niet alleen servetten vast, maar zorgen ook voor een algehele harmonie in de tafelaankleding. Ringen kunnen bijzonder en zelfgemaakt zijn, waarbij de tweede groep de laatste tijd steeds populairder wordt.

Tegenwoordig vindt u de meest interessante producten die elke vakantietafel kunnen versieren:

  • houten – natuurlijke, goedkope producten die geschikt zijn voor zowel feestelijke als familiefeesten;
  • metaal – zilveren en gouden ringen passen goed bij borden, vazen ​​en andere elementen, het belangrijkste is om niet twee metalen samen te gebruiken;
  • porselein – ze zijn uiterst zeldzaam, maar ze zien er elegant en luxueus uit;
  • stof – zelfgemaakte ringen die gemaakt kunnen worden van elke stof, vlecht, kant, enz.,
  • jute – goedkoop, niet moeilijk te maken, uitstekende houders die ideaal aansluiten bij country-, Provence-, eco- en scandi-stijlen;
  • kralen en rocailles zijn elegante items die een helder accent zullen vormen, prachtig zullen staan ​​tegen de achtergrond van mousserende wijnglazen en -schalen, en prachtig zullen glinsteren in de zon.

Een aparte groep omvat “levende” ringen, voor de productie waarvan verse of gedroogde planten, bloemen, bladeren, takken, houtschors, dennenappels, enz. Worden gebruikt.

Wij gebruiken linten en strikken

Voor decoratie kunt u linten en strikken gebruiken, als zelfstandig decor of als servetring. U kunt alle producten uit verschillende materialen kiezen; kant en vlecht zien er bijzonder origineel uit.

De maat van de linten en strikken hangt af van de maat van de producten zelf, omdat een grote strik er niet zo mooi uitziet op een klein servet. De kleur moet in harmonie zijn, dus verschillende tinten passen goed bij beige, maar groene items kunnen worden aangevuld met een rood lint, dergelijke kleuren zijn traditioneel voor nieuwjaarsdecor.

Decorelementen

Als decoratie kunt u sparren takken, kegels en bessen gebruiken, zowel levend als kunstmatig. Ook kaneelstokjes, jute, kant, kralen etc. Hierdoor ontstaat een prachtige compositie met imitatie van takken, bessen en kegels. Als basis kunt u een breed satijnen lint of dikke wollen stof nemen. Je kunt een natuurlijk decor gebruiken, maar het is geschikt voor eenmalig gebruik, maar de imitatie zal meer dan eens dienen.

Een eenvoudig maar origineel exemplaar dat de warme sfeer benadrukt, kan worden gemaakt van touwdraad en dennenappels. Het touw wordt eenvoudig met een strik vastgebonden en aan de uiteinden worden kleine kegels vastgelijmd, die eerst goed moeten worden gewassen en gedroogd.

Voor de magie van het nieuwe jaar kun je een decoratie maken van een thuja-takje en een kaneelstokje, maar als de geur van het kruid niet geschikt is, kan het worden vervangen door oud papier, dat in een buis wordt opgerold. Je kunt het decor aanvullen met een miniatuur houten wasknijper voor het naamkaartje van de gast.

Hoe papieren servetten vouwen

Papieren servetten zijn nodig om de netheid en frequentie te behouden, en goed gevouwen papieren producten zorgen voor een feestelijke sfeer en zullen de gasten zeker plezieren.

Er zouden veel papieren zakdoeken moeten zijn, maar individuele zakdoeken kunnen op de ene manier worden gevouwen, en gewone op een andere manier. Je kunt er verschillende figuren van maken, de patronen zijn hetzelfde als bij stoffen producten, dat wil zeggen dat je ze als een waaier kunt vouwen, in de vorm van een zak voor bestek, in een visgraatpatroon, enz.

Servet etiquette

Regels voor het installeren en gebruiken van servetten – dit is allemaal servetetiquette. En de naleving ervan zal irritatie en gebrek aan respect voorkomen, zowel van de eigenaren als van de gasten.

Dus op een tafel met veel bestek en glazen moet het servet in het midden van het bord liggen. Als zo’n bord niet bestaat, kan het in het midden van een klein bord worden geplaatst voor een warm gerecht.

In een driehoek gevouwen, na de laatste vork in een envelop of koker aan de linkerkant van het bord geplaatst. Maar als de borden al vol zijn, moet deze tussen de vorken en lepels worden geplaatst. Als er een paar theesoorten in het midden van de tafel staan, dan is de plaats daarvoor de rand van het serveerbord.

Er zijn ook regels voor het omgaan met stoffen servetten. En hier is het de moeite waard eraan te denken dat textiel is ontworpen om kleding te beschermen tegen vallen en kruimels. Maar het is toegestaan ​​​​lichtgekleurde vingers of lippen te deppen. Voor zeer vuile handen moeten papieren handen voorzien worden. In dit geval moet u elke keer een schone nemen en de vuile voorzichtig oprollen en onder de rand op de borden leggen, en na de maaltijd op het bord zelf.

Videomasterclasses voor serveren

Prachtig gevouwen servetten voegen bijzondere schoonheid en plechtigheid toe aan elke tafelsetting. Je kunt gemakkelijk verschillende vormen maken van stoffen of papieren producten, vooral als er eenvoudige maar interessante video- en foto-ideeën zijn.

Eenvoudige diagrammen laten u zien hoe u een servet voor de vakantietafel vouwt. Maar als al het andere niet lukt, kun je een servethouder gebruiken, hoewel je dit idee van presentatie creatief kunt benaderen. Steek bijvoorbeeld servetten in het handvat van een kopje. Deze originele werkwijze geeft het feest een bijzondere sfeer door de bijzondere vorm en contrasterende kleur.