Culinair

Is het nodig om ontbijtgranen te weken voordat je gaat koken: dit is wat wijze huisvrouwen doen

504views

Om de vraag te beantwoorden of granen vóór het koken moeten worden geweekt, moet worden verduidelijkt dat de meeste peulvruchten en granen fosfor bevatten.

Een antinutriënt, fytinezuur, gaat er hand in hand mee.

Ons lichaam kan dit bestanddeel niet verteren. Bovendien voorkomt het de opname van andere nuttige elementen die samen met andere producten naar ons toe komen.

Hier is het antwoord: als je pap eet die is gemaakt van boekweit, rijst, parelgort en andere granen zonder deze eerst te laten weken, moet je niet hopen dat ze nuttig voor je zullen zijn.

Granen
Foto: © Belnovosti

Maar dit is niet alle “gemeenheid” waartoe fytinezuur in staat is.

Deze stof verstoort de natuurlijke gisting die in de maag plaatsvindt.

Wat kun je deze keer verwachten? Het is simpel: de opname van vetten en eiwitten die we binnenkrijgen bij vis en vlees is ook veel slechter.

Onnodig te zeggen dat een gebrek aan micro-elementen verschillende soorten ziekten en andere gerelateerde problemen kan veroorzaken – en dat allemaal omdat je te lui was om de ontbijtgranen te laten weken voordat je ze gaat koken.

Eerder hadden we het over het bakken van perfecte aardappelen.