Verras je gezin met deze lichtere versie van de kerstklassieker, vol feestelijke kruiden en sappig fruit.
Benodigde producten voor kersttaart:
4 eetl. rum of cognac
sap van één geperste sinaasappel
600 g gedroogd fruitmengsel (rozijnen, abrikozen, kersen, bosbessen)
200 g boter, heel zacht
200 g poedersuiker
4 eieren
50 g gemalen amandelen
200 g gewone bloem
100 g pecannoten of hele gepelde amandelen, gehakt
100 g gekonfijte schillen, gehakt
75 g gekristalliseerde of gekonfijte gember, gehakt
Kijk beter:
Voor de decoratie:
abrikozenjam
Methode van voorbereiden:
Doe de rum, de sinaasappelschil en het sap en het gemengde gedroogde fruit in een kom en roer. Laat een nacht weken.
Verwarm de oven voor op 170C hetelucht. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Klop de boter en de suiker samen tot het licht en luchtig is. Klop de eieren één voor één erdoor en voeg dan de amandelen en de bloem toe. Voeg een snufje zout toe en voeg het geweekte fruitmengsel (en de resterende vloeistof in de kom) toe, samen met de noten, gekonfijte schil en gember. Giet het mengsel in de vorm en strijk het oppervlak glad.
Bak gedurende 1 uur, verlaag vervolgens de oven naar 150C/130C hetelucht/gasstand 2 en bak nog eens 2 uur. Controleer de cake om te zien of deze loslaat van de zijkanten van de pan en stevig aanvoelt aan de bovenkant. Ga indien nodig nog eens 15 minuten door met koken. Verwijder de cake en wacht tot deze is afgekoeld
Besmeer de cake met abrikozenjam en schik er gekonfijt fruit naar keuze bovenop.