Culinair

Nieuwe Kiprecepten voor Nieuwjaar 2025

#image_title
468views

Kip voor het nieuwe jaar is een eenvoudige, snelle, originele en budgetvriendelijke traktatie, voor de bereiding kun je het hele karkas of de afzonderlijke delen ervan (trommels, dijen, filets) gebruiken. Elk van de gerechten uit de volgende selectie wordt een echte tafeldecoratie.

Hele kip in de oven

Een hele vogel gekookt in de oven zal zeker een kenmerkend gerecht op de nieuwjaarstafel worden. Tot verbazing van onervaren huisvrouwen wordt het snel en eenvoudig bereid, en kennis van alle fijne kneepjes van het bakken stelt je in staat sappig, zacht en mals vlees te verkrijgen met een goudbruine korst.

Lijst met ingrediënten:

  • 1,5-2 kg kip per karkas;
  • 60 g mayonaise;
  • 7 g zout;
  • 3-4 g gemalen zwarte, rode peper en paprika;
  • rozemarijn naar smaak.

Hoe kip in de oven te bereiden:

  1. Was het kippenkarkas grondig onder stromend, koud water en droog het vervolgens van binnen en van buiten met keukenpapier.
  2. Combineer mayonaise met zout en kruiden. Bestrijk de kip ook van binnen en van buiten royaal met dit mengsel. Je kunt een of twee takjes rozemarijn in de gestripte vogel doen voor de smaak.
  3. Plaats het voorbereide karkas in een ovenschaal en bedek de bovenkant met folie. Plaats het vlees in de oven, voorverwarmd tot 180-200 graden.
  4. Bak gedurende 60 minuten, verwijder dan de folie en bak nog eens 30-40 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Wanneer er bij het doorboren helder sap naar buiten stroomt, is de vogel klaar om “weg te vliegen” naar de nieuwjaarstafel.

In dit gerecht spelen kruiden een belangrijke rol, de smaak en het aroma van het vlees zullen ervan afhangen. U kunt ze selecteren en combineren op basis van uw voorkeuren. Een citroen die erin wordt geplaatst, in 6-8 stukjes gesneden, of een zoetzure appel in de vorm van middelgrote plakjes zal ook de smaak verrijken.

Hele kip in de oven voor nieuwjaar 2023 en meer! Met een knapperige korst! Eenvoudig recept 🎄

Hoe kook je een hele kip in de oven voor nieuwjaar 2023?3

Je zult zeker een bijgerecht moeten bereiden voor een hele gebakken vogel, maar als je het karkas met rijst hakt, dan kun je binnen 1-1,5 uur zowel een hete kip als een bijgerecht ervoor krijgen. Er is niets moeilijks aan het bereiden van zo’n gerecht, maar De lijst met vereiste ingrediënten is als volgt:

  • 1 kippenkarkas;
  • 150 g rijstgranen;
  • 50 g gedroogde abrikozen;
  • 50 g lichte rozijnen;
  • 1 sinaasappel;
  • 4 takjes tijm;
  • 40 g boter;
  • 40 g honing;
  • zout, peper en andere kruiden naar smaak.

Volgorde van acties:

  1. Eerst moet je de vulling voorbereiden. Kook hiervoor de rijst tot hij half gaar is gedurende 20 minuten. Giet vervolgens af in een vergiet en spoel af met heet water.
  2. Snij gedroogde abrikozen in kleine plakjes. Spoel de rozijnen. Schil de sinaasappel, demonteer hem in plakjes en verwijder de films. Snijd ¾ van de citrusvruchten in blokjes en bewaar het sap van de rest. Verwijder voorzichtig de blaadjes van de takjes tijm.
  3. Meng rijst, gedroogd fruit, sinaasappel- en kruidenbladeren. Was en droog het kippenkarkas en vul het met bereid gehakt. Speld de buik vast met tandenstokers en bind de poten vast.
  4. Meng gesmolten boter met honing en sinaasappelsap. Voeg zout en kruiden toe aan dit mengsel en verdeel de resulterende saus met een deegborstel over de kip.
  5. Bak de vogel ongeveer een uur tot anderhalf uur, open regelmatig de oven en giet de sappen over het karkas.

Voor het serveren wordt de afgewerkte gevulde vogel met een keukenschaar langs het borstbeen gesneden, na het verwijderen van de tandenstokers en draden. Vervolgens wordt de rijst uitgelegd en wordt het karkas in porties gesneden.

Kip royaal gebakken voor nieuwjaar 2025

Dit gerecht heeft niet alleen een spectaculaire presentatie, maar ook een heel boeket aan verschillende smaken. Natuurlijk zul je moeten sleutelen aan de voorbereiding, maar het resultaat is het waard. Voor kip gevuld met pannenkoeken heb je nodig:

  • 1 vogel van 2 kg;
  • 11-12 stuks. loempia’s;
  • 150 g kaasvulling.

Om het deeg voor pannenkoeken te kneden, moet je het volgende voorbereiden:

  • 160 ml melk;
  • 160 ml kokend water;
  • 2 eieren;
  • 5 g suiker;
  • 2,5 g zout;
  • 2,5 g bakpoeder;
  • 20 ml plantaardige olie;
  • 200 g bloem.

Als vulling voor pannenkoeken moet je nemen:

  • 400 g kipgehakt;
  • 300 g champignons;
  • 70 g uien.

Voor de kaasvulling:

  • 100 g harde kaas;
  • 1 groot kippenei.

De bovenkant van de kip wordt bedekt met een saus gemaakt van:

  • 40 g zure room;
  • 20 g ketchup;
  • 10 g mierikswortel.

Recept stap voor stap:

  1. Voor pannenkoeken: roer eieren met zout, suiker en bakpoeder. Giet er melk in en voeg bloem toe, roer tot een gladde massa en giet de hoeveelheid kokend water erbij. Giet ten slotte de plantaardige olie erbij. Bak 11-14 dunne pannenkoeken van het resulterende deeg.
  2. Verwijder voorzichtig het vel van de kip en snij de drumsticks en vleugels mee af, zodat het afgewerkte gerecht meer op een hele kip lijkt. Snijd vervolgens het karkas en draai de filet in gehakt.
  3. Fruit de uien en champignons in een koekenpan, laat afkoelen en meng met de recepthoeveelheid gehakt. Verdeel de vulling over de pannenkoeken en rol ze in kokers.
  4. Meng fijn geraspte kaas met ei. Plaats vervolgens de pannenkoeken in lagen in de verwijderde schil en smeer elke rij in met kaasvulling.
  5. Speld de buik en keel van het gevormde karkas af met tandenstokers, bind de poten en vleugels aan elkaar. Leg de kip in een ovenschaal, bestrijk met zure room, ketchup en mierikswortelsaus. Bak in de oven gedurende 40-45 minuten op 180 graden.

Drumsticks in deeg voor de nieuwjaarstafel

Bij kiprecepten voor het nieuwe jaar wordt niet altijd een heel karkas gebruikt, alleen drumsticks zijn ook geschikt voor een smakelijk en origineel gerecht. Ze kunnen heerlijk worden bereid in bladerdeeg met ananas en pruimen.

Lijst met ingrediënten:

  • 12 kippendrumsticks;
  • 500 g kant-en-klaar bladerdeeg;
  • 400 g ananas uit blik;
  • 100 g pruimen;
  • 100 g walnoten;
  • 40 g zure room;
  • 20 g mosterd;
  • 15 g knoflook;
  • zout, gemalen zwarte peper.

Voortgang:

  1. Combineer zure room, mosterd, geperste knoflook, kruiden en zout. Laat de gewassen en gedroogde schenen 30-40 minuten in deze marinade staan.
  2. Plaats het gemarineerde vlees in de oven, voorverwarmd op 180 graden gedurende 30 minuten. Maal ondertussen de noten in een blender tot kruimels, snijd de ananas en pruimen in kleine plakjes.
  3. Ontdooi het bladerdeeg en rol het op een met bloem bestoven oppervlak dun uit tot een laag, waaruit u vervolgens 12 cirkels snijdt.
  4. Plaats wat noten, ananas en pruimen in het midden van elke cirkel, leg de drumsticks erop en verzamel alles in een zak, die met kookdraad aan de poot wordt vastgebonden. Plaats de drumsticks in de oven op dezelfde temperatuur tot het deeg klaar is.

In plaats van ananas en pruimen kun je champignons, kaas etc. in de zakken doen. De drumstick kan niet alleen voorgebakken worden, maar ook gebakken, maar in dit geval moet je hem snel koken in een zeer hete koekenpan. Dit maakt het sappiger.

Filetrolletjes met champignons

Droge filets kunnen heerlijk worden bereid in de vorm van broodjes, waarvan de vulling zeer gevarieerd kan zijn. In de klassieke versie, die de meeste eters als de lekkerste beschouwen, worden gebakken champignons erin geplaatst.

Ingrediëntverhoudingen voor dit gerecht:

  • 2 grote kipfilets;
  • 500 g champignons (champignons, oesterzwammen of wilde paddenstoelen);
  • 300 g uien;
  • 300 g harde kaas;
  • plantaardige olie, zout en kruiden.

Kook methode:

  1. Fruit de in blokjes gesneden uien en champignons in een kleine hoeveelheid olie tot ze gaar zijn. Doe ze vervolgens in een kom, laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng met fijn kaasschaafsel.
  2. Maak de filet in de lengte los, zodat hij als een boek opengaat. Klop het een beetje met een hamer, leg de vulling op één rand en rol het op. Bind de afgewerkte rollen vast met keukendraad.
  3. Bak vervolgens in een voorverwarmde oven. Je kunt de stukjes ook in een losgeklopt ei dopen, in paneermeel rollen en in een koekenpan met hete olie bakken.

Julienne van kip

Hoewel foto’s van dit gerecht in kleine cocotteblikjes je doen watertanden, wordt het zelden bereid voor alledaagse maaltijden. Maar de jaarwisseling is de ideale gelegenheid om een ​​heerlijk en makkelijk te bereiden warm gevogeltegerecht te serveren.

Tijdens het voorbereidingsproces heeft u nodig:

  • 300 g kipfilet;
  • 150 g champignons;
  • 70 g uien;
  • 160 ml Bechamelsaus of room;
  • 50 g harde kaas;
  • boter, gemalen zwarte peper en zout.

vervolg:

  1. Smelt de boter in een koekenpan en bak de uien tot ze transparant zijn. Voeg vervolgens de champignons toe, in dunne plakjes gesneden, en nadat ze klaar zijn, voeg je de fijngehakte kipfilet toe. Laat alles 3-4 minuten samen sudderen.
  2. Vul de cocottemakers met filet en champignons, giet de saus (room) erover en bestrooi met fijn geraspte kaas. Stuur de julienne vervolgens naar de oven, waar hij gaar wordt.

De kip moet niet alleen lekker zijn, maar ook mooi, dus voordat je hem serveert, kun je de poten versieren met papieren krulspelden met verschillende uitsparingen of sint-jakobsschelpen. Deze decoratie is niet moeilijk om te maken, maar het gerecht krijgt al een restaurantlook.