Culinair

Salades met inktvis voor nieuwjaar 2025: lekker en gezond!

#image_title
165views

Zeevruchten verschijnen tijdens de feestdagen vaker op onze tafels, omdat ze voor het merendeel nog steeds iets exotisch blijven, maar niet vanwege de kosten of hun schaarste. Huisvrouwen weten vaak gewoon niet hoe ze ze moeten koken.

Waarom doorbreek je dit stereotype niet en bereid je geen heerlijke inktvissalades voor het nieuwe jaar 2025? In de selectie van recepten die hieronder worden weergegeven, zal elke huisvrouw die smaakcombinaties kunnen vinden die haar gezin zullen aanspreken, en gedetailleerde recepten met foto’s zullen u helpen om zonder problemen snacks te bereiden, waardoor mogelijke mislukkingen worden vermeden.

Nieuwjaarssalade met inktvis en ingelegde uien

Dit voorgerecht lijkt qua samenstelling sterk op de salade met krabsticks, geliefd bij veel volwassenen en kinderen, met het enige verschil dat in plaats van krabvlees inktvis uit blik wordt gebruikt:

  • 200 g inktvis uit blik;
  • 120 g wortels;
  • 70 g uien;
  • 2 eieren;
  • 60 g rijstgranen;
  • 60 g mayonaise;
  • zout, kruiden.

Recept stap voor stap:

  1. Kook de rijst, maar zodat deze kruimelig blijft, dus het is handiger om reeds gestoomde ontbijtgranen in aparte zakken te koken om te koken. Doe de hete rijst in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  2. Schil de uien, snijd ze in blokjes en doe ze in een diepe kom. Giet vervolgens een oplossing van azijn en water (1:1) erbij en laat 20-30 minuten staan ​​om de groente te marineren.
  3. Kook wortels en kippeneieren gaar en laat ze volledig afkoelen.
  4. Snijd ingeblikte inktvis, gekookte wortels en eieren in gelijke blokjes, voeg er gewassen rijst en uien aan toe, nadat je de vloeistof waarin het gemarineerd was eruit hebt geperst.
  5. Breng alles op smaak met mayonaise, meng, laat het een beetje brouwen en je kunt het serveren op de nieuwjaarstafel, nadat je het naar jouw smaak hebt versierd.

Salade met inktvis, komkommer en ei

De reeks producten die bij het kookproces worden gebruikt, is heel eenvoudig. Maar dankzij het vlees van goed bereide zeevruchten is het gerecht bevredigend en smakelijk. Zo’n lekkernij zal razendsnel verdwijnen.

Lijst met ingrediënten:

  • 500 g inktvis;
  • 200 g verse komkommer;
  • 80 g uien;
  • 2-3 kippeneieren;
  • 20 g dille;
  • 60 g zure room;
  • 10 g mosterd;
  • zout, kruiden;
  • sla blaadjes.

Volgorde van acties:

  1. Verwijder het binnenste akkoord van de karkassen van de inktvis, verbrand met kokend water en verwijder voorzichtig de schil. Plaats de bereide zeevruchten vervolgens 3-4 minuten in kokend water, laat afkoelen en snijd ze in dunne reepjes, waarbij elk karkas in 4 delen wordt gesneden.
  2. Kook de eieren hard. Na afkoeling scheidt u ze in eiwit en dooiers. Snijd de eerste in blokjes en laat de dooiers achter voor saladedressing.
  3. Snijd de ui in blokjes of dunne halve ringen; indien gewenst kunt u deze marineren of eenvoudigweg verbranden met kokend water om de bitterheid te verwijderen.
  4. Was de dille, droog hem en hak hem fijn. Snijd de komkommer in dunne, korte reepjes.
  5. Doe alle versnipperde producten in een kom met een geschikte capaciteit. Pureer vervolgens de gekookte dooiers, combineer ze met mosterd en zure room. Breng de salade op smaak met de resulterende saus.
  6. Was de slablaadjes, laat ze drogen, leg ze op een serveerschaal en stapel de afgewerkte salade erop.

Voor het serveren kun je ook zachte blaadjes Chinese kool gebruiken, het zal ook smakelijk worden, vooral als je de paarse variant neemt.

Nieuwjaarsvoorgerecht van inktvis en verse groenten

Verse komkommers en tomaten kunnen nu het hele jaar door worden gekocht, dus waarom zou u ze niet gebruiken om salades te maken? Voor het nieuwe jaar zal zo’n tussendoortje niet zwaar op de maag liggen, en je kunt het aanvullen met een grote verscheidenheid aan producten, bijvoorbeeld zeevruchten:

  • 300 g inktvis;
  • 300 g Chinese kool;
  • 200 g verse komkommer;
  • 200 g gele tomaten;
  • 10-15 g dille;
  • 5-10 ml citroensap;
  • olijfolie;
  • granaatappelpitjes voor decoratie;
  • zout en kruiden.

Voortgang:

  1. Bereid en kook de inktvis zoals in het vorige recept. Na het afkoelen snijd je ze in kleine reepjes.
  2. Snijd de kool in reepjes. Rasp de komkommers met een Koreaanse wortelrasp of snijd ze ook in reepjes.
  3. Snijd de tomaten doormidden, verwijder voorzichtig de zaadjes met een lepel en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de greens fijn.
  4. Meng groenten en zeevruchten, breng ze op smaak met olijfolie en citroensap. Breng het voorgerecht op smaak met zout en kruiden en garneer het voor het serveren met granaatappelpitjes en een heel takje dille.

Als je geen gele tomaten kunt kopen, kun je de bekendere rode tomaten nemen. Met hen wordt het voorgerecht nog helderder, maar je moet de voorkeur geven aan variëteiten met vlezige pulp, zodat het gerecht niet uitdroogt.

Koreaanse salade met inktvis en wortelen

Er is niets overbodigs aan dit gerecht. Het bereidingsproces is eenvoudig, maar je kunt het niet snel noemen, omdat je zowel de wortels als de bewoners van de diepzee zelf zult moeten inmaken, maar het is het waard. De pikante tonen van oosterse specerijen laten immers niemand onverschillig.

Verhoudingen van benodigde ingrediënten:

  • 600 g inktvis;
  • 500 g wortelen;
  • 140 g uien;
  • 20 g knoflook;
  • 60 ml sojasaus;
  • 40 ml plantaardige olie;
  • 20 g zout;
  • 5 g suiker;
  • 5 g gemalen koriander;
  • 5 ml azijn;
  • gemalen zwarte en rode peper naar smaak.

Algoritme van acties:

  1. Snijd de wortels op een speciale rasp, bestrooi ze met zout en suiker, giet er azijn over en pureer alles grondig met je handen.
  2. Bereid de karkassen van de inktvis voor en kook ze na het koken 2-3 minuten in kokend water. Gooi vervolgens weg in een vergiet, koel af en snijd in reepjes. Giet sojasaus over de gehakte zeevruchten en laat een half uur trekken.
  3. Bak de ui in een koekenpan met plantaardige olie, in dunne halve ringen gesneden, tot ze mooi bruin is.
  4. Knijp het sap dat vrijkomt uit de wortels eruit, voeg knoflook, koriander en peper toe, haal het door een pers, giet hete olie en uien erover, roer en laat een half uur staan.
  5. Combineer na de toegewezen tijd de groenten en het vlees van de bewoners van de diepzee, meng en bewaar ze 2-3 uur in de koelkast voordat u ze serveert. Een heerlijke salade kun je versieren met een takje kruiden.

Feestelijke salade met krabsticks en kaviaar

Deze snack combineert alle producten die huisvrouwen uit de winkelschappen vegen ter voorbereiding op de nieuwjaarsviering. Het gerecht dat uiteindelijk traditioneel wordt, is moeilijk te noemen, maar des te meer enthousiaste woorden van dankbaarheid zal de gastvrouw te horen krijgen.

Tijdens het voorbereidingsproces heeft u nodig:

  • 500 g gekookte inktvis;
  • 400 g krabsticks;
  • 250 g harde kaas;
  • 6 gekookte eiwitten;
  • 140 g rode kaviaar;
  • 80 g uien;
  • 150 g mayonaise;
  • 5 g suiker;
  • 45 ml azijn;
  • zout peper.

Zo maak je een salade voor het nieuwe jaar:

  1. Snijd de ui in kleine reepjes, doe ze in een kom, bestrooi ze met suiker en kneed goed met je handen. Giet vervolgens azijn en voeg water toe zodat de vloeistof de groente volledig bedekt.
  2. Terwijl de ui aan het marineren is, hak je de resterende ingrediënten fijn, je moet dit in dezelfde dunne reepjes doen, rasp de kaas gewoon op een grove rasp.
  3. Om een ​​gelaagde salade te maken, worden de bereide ingrediënten één voor één in een kookring geplaatst en bedekt met mayonaise, en wordt er kaviaar bovenop geplaatst.
  4. Als de huisvrouw lange tijd geen gedoe wil, dan kun je de gemalen producten en de helft van de hoeveelheid kaviaar combineren, op smaak brengen met mayonaise. Plaats het vervolgens in een kookring en bedek met de resterende kaviaar. Versier met komkommerbloemen en dilletakjes.

Snack met komkommer en ei

Een eenvoudige maar sappige salade, waarvan zelfs de foto smakelijk is, kan in slechts enkele minuten worden bereid gemaakt van drie hoofdingrediënten:

  • 350 g gekookte inktvis;
  • 300 g verse komkommers;
  • 3 hardgekookte eieren;
  • 60 g mayonaise;
  • zout en kruiden.

Kook methode:

  1. Pel de eieren en snijd ze in blokjes. Was de komkommers, veeg ze af en snij ze in reepjes. Als de schil te hard blijkt te zijn, kunt u deze beter verwijderen met een dunschiller.
  2. Los het gekookte inktviskarkas in de lengte op in vier delen en verander het in dunne reepjes. Combineer het voorgerecht vervolgens met andere ingrediënten, breng op smaak met mayonaise en breng op smaak met kruiden.
  3. Geef het gerecht voor het serveren een rechthoekige of ronde vorm en garneer met gehakte dille en muntblaadjes.

Ingeblikte inktvissalade met olijven

Het is helemaal niet nodig om nieuwjaarssalades op smaak te brengen met vette mayonaise. Een magere mediterrane salade met zeevruchten uit blik past perfect bij een feestelijk feestmaal en is een lust voor het oog en de maag.

Om het voor te bereiden, moet u het volgende voorbereiden:

  • 200 g inktvis uit blik in eigen sap of olie;
  • 150 g verse tomaten;
  • 90 g verse komkommers;
  • 50 g paprika;
  • 50 g olijven;
  • 40 g slablaadjes;
  • 30 ml plantaardige olie;
  • 5 ml citroensap;
  • zout en kruiden.

Voorbereidingsstappen:

  1. Giet de vloeistof uit ingeblikte inktvis. Snij de paprika en komkommer in reepjes.
  2. Snij de tomaten in blokjes. Als je kerstomaatjes gebruikt, kun je deze in vieren snijden. Maal de olijven op welke manier dan ook.
  3. Was de slablaadjes, droog ze en scheur ze met je handen in grote stukken. Leg de gescheurde bladeren op een serveerschaal en garneer met de rest van de gemengde ingrediënten.
  4. Combineer plantaardige olie met citroensap en kruiden. Giet deze vulling over de bovenkant van de schaal.

Voor dit voorgerecht kun je ook verse zeevruchten nemen, maar in dit geval moeten ze eerst worden gekookt in gezouten frisdrank met kruiden.

Caesar met zeevruchten

Deze salade is bij velen geliefder dan Olivier of krab, dus waarom bereid je hem niet op een nieuwe manier voor het nieuwe jaar 2025, met garnalen en inktvis.

Verhoudingen van de benodigde ingrediënten voor deze variant van het gerecht:

  • 100 g groene salade;
  • 150 g harde kaas;
  • 100 g gekookte inktvis;
  • 80 g gekookte gepelde garnalen;
  • ½ citroen (sap);
  • 30 g mayonaise;
  • stokbroodcrackers;
  • kerstomaatjes en olijven ter decoratie.

Volgorde aanbrengen in:

  1. Scheur de gewassen slablaadjes grof met je handen en leg ze op een serveerschaal. Snijd de inktvis in reepjes en leg deze op de bladeren, strooi de garnalen er in willekeurige volgorde overheen.
  2. Maak van de kaas hele kleine schaafseltjes, die er overheen strooien. Meng mayonaise met citroensap en kruiden. Giet deze saus over de bovenkant van de schaal.
  3. Garneer voor het serveren met knapperige bruine croutons gemaakt van stokbrood uit de oven, kerstomaatjes en olijven.

Met avocado, garnalen en sesam

In eerdere voorgerechten werd gekookte en ingeblikte inktvis gebruikt, bij dit recept worden ze gebakken. Zo’n interessante en rijkelijk gearomatiseerde salade voor het nieuwe jaar zal steevast een echte sensatie creëren.

Ter voorbereiding moet je het volgende voorbereiden:

  • 300 g gekookte inktvis;
  • 100 g garnalen;
  • 100 g salade;
  • 100 g gele paprika;
  • 150 g tomaten;
  • ½ avocado;
  • plantaardige olie, citroensap, zout, peper en sesamzaad.

Bereid je als volgt voor:

  1. Snijd de avocado in blokjes, de tomaten in kleine plakjes en de paprika in reepjes. Was de salade en snijd hem in kleine stukjes of scheur hem met je handen.
  2. Snijd de gekookte inktvis in ringen en bak deze een paar minuten in een hete koekenpan met plantaardige olie.
  3. Kook de garnalen, koel af, pel ze en bak ze in olie, letterlijk één minuut per keer.
  4. Combineer gebakken zeevruchten met groenten. Maak een dressing van citroensap, plantaardige olie, zout en kruiden om over het voorgerecht te gieten. Bestrooi het gerecht voor het serveren met sesamzaadjes, verwarmd in een droge koekenpan.

Tot slot zou ik de voorbereiding afzonderlijk willen benadrukken, namelijk het proces van het koken van inktvis. Bewaar ze in geen geval in kokend water, anders verandert het vlees in een harde, bijna onkauwbare massa. Een paar minuten zijn absoluut genoeg om de zeevruchten te laten koken. Als je deze regel volgt, kun je heerlijke salades met inktvis bereiden, niet alleen voor het nieuwe jaar, maar ook voor andere feestdagen.